Sağlık
  • 5.12.2020 13:50

Gönüllü Dr. Ümit Savaşçı aşının yan etkilerini anlattı

Türkiye'deki faz 3 çalışmaları devam eden Alman aşısının gönüllüsü Doç. Dr. Ümit Savaşçı, aşının yan etkilerini anlattı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'deki faz 3 çalışmalarında gönüllü olduğu Alman aşısının yan etkilerini anlattı. Savaşçı, "Aşı yerinde ağrı, hafif bir sersemlik, kas ağrısı ve bulantı durumları ortaya çıktı ve aşı yapıldığını anlamış oldum. Koronavirüs hastalığını geçiren hastaları ve bıraktığı hasarları düşündükçe kesinlikle bu aşıyı yaptırmak gerektiğini düşündüm. Bu yan etkiler onların yanında hiçbir şeydi." dedi.

'Bilimin öncülüğünü yapmak zorundayız'

Türk profesörler Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin yönetimindeki BioNTech firmasının, ABD'li Pfizer ile işbirliğinde geliştirdiği koronavirüs aşısının Türkiye'deki faz 3 çalışmaları devam ediyor. Alman aşı çalışmasında gönüllü olan Doç. Dr. Ümit Savaşçı'ya, ilk doz yaklaşık 1 ay önce verilirken 21 gün sonra da ikinci doz uygulandı. Bilimin öncülüğünü yapmak zorunda olduklarını söyleyen Doç. Dr. Savaşçı, "Türk bilim insanları Uğur hocamız ve Özlem hocamızın bulduğu aşıyı gönüllü oldum. Birçok formu imzalayarak, saatler süren imza aşaması ve bilgilendirme sonrası aşı uygulandı. Ben her yıl birçok aşı olurum." ifadelerini kullandı.

'Belirtiler 2 gün sürdü'

Doç. Dr. Savaşçı, aşı uygulandıktan sonra hissettiği belirtileri şöyle anlattı:

"Aşı yerinde ağrı, hafif bir sersemlik, kas ağrısı ve bulantı durumları ortaya çıktı ve aşı yapıldığını anlamış oldum. Bu belirtiler 1-2 gün sürdü. Koronavirüs hastalığını geçiren hastaları ve bıraktığı hasarları düşündükçe kesinlikle bu aşıyı yaptırmak gerektiğini düşündüm. Bu yan etkiler hiçbir şeydi onların yanına. Herhangi bir hasar kalmadan, yeni bir teknolojik bir aşı olduğu için mRNA aşısı vücuda herhangi bir şekilde virüs zerk edilmiyor, virüsün genetik kodu çözülüp, bir şekilde kendi vücudunuza balık vermiyor da oltayla size balık avlatma sistemi gibi düşünün. Savunma hücrelerini çoğaltma sistemi ile yapılan bir aşı."

'Yüzde 95'e yakın bağışıklık oluştu'

"Serilerde yüzde 95'e yakın antikor oluştuğu tespit edildi. Bu çok yüksek tabii. Bizim grip aşısında maksimum bağışıklık sistemi iyi olan birisi için yüzde 70 civarında bir bağışıklık oluşurken, burada yüzde 95 civarında bir bağışıklık çok üst seviyede kaldı. Tabii dünyayı kurtaracak olan hem bizim belirlediğimiz temizlik, mesafe, maske kuralı olduğu gibi özellikle aşı bulunması yaz aylarında bize bir umut ışığı doğurdu. Önümüzdeki 4-5 ay içerisinde bu uygulamalar sonucunda toplumumuzun yüze 60-70'i bağışık hale geldiği sürece artık bizim koronavirüs belasından kurtulacağımızı umut ediyorum."

'İkinci dozda yan etkiler azaldı'

"İkinci dozda daha hafif yan etkiler oldu. Aşı yerinde ağrım oldu, diğer belirtilerim olmadı. 15 gün sonra antikor seviyesi bakılacak, aşının tutup tutmadığını anlamış olacağız. 2 yıl takipli olacağız. Her gün takip sistemine belirtilerimizi giriyoruz, bize bir elektronik cihaz verildi. Her gün ateşimizi ölçüyoruz. Herhangi bir belirti olursa direk yetkililer ile temasa geçiyoruz. Şu ana kadar kullandığımız ilaçlar aslında daha önceki viral hastalıklarda kullanılan ilaçlardı. Ama birkaç firma özellikle başarılı çalışmalara imza attılar. 1-2 ay içerisinde çok ciddi bu hastalığa direk etkili, bu virüsü tamamen yok edecek ilaçların çıkacağını umutla bekliyoruz, bu tür veriler alıyoruz. Tünelde ışık göründü; ama 4-5 ayı çok iyi geçirmeliyiz."

Güncellenme Tarihi : 5.12.2020 13:55

İLGİLİ HABERLER