Bilim
  • 30.8.2008 10:12

GOOGLE 'MAHREMİYET DARBESİ' YEDİ

Microsoft yeni Explorer'daki 'Gizli sörf' adını verdiği özellikle rakiplerinin kullanıcılarıyla ilgili bilgi toplamasına büyük ölçüde engel getiriyor.


Amerikan yazılım devi Microsoft, kullanıma açtığı Internet Explorer 8'in 2'nci beta sürümüne dahil ettiği 'gizli sörf' özelliği ile, rakipleri Google ve Yahoo'nun kullanıcılarıyla ilgili bilgi toplamasına büyük ölçüde engel getirmiş oldu.

Microsoft'un, IE8 kullanıcılarının hangi siteye nereden giriş yaptıklarını gizleyebilmeleri için iki adet patent başvurusu yaptığı belirtiliyor. Cleartracks adı verilen ilk teknoloji, kullanıcının ziyaret edilen site geçmişini silerken, Inprivate da geçmiş ve dosya kaşelemeyi tamamen etkisiz hale getiriyor; eğer web aktiviteniz izleniyorsa bunu da size haber veriyor.

İşte yeni Explorer'a eklenen gizlilik ve güvenlik özellikleri:

InPrivate Browsing - IE'nin tarama geçmişini, çerezleri ve diğer verileri kaydedip etmeyeceğini belirler
Delete Browsing History - Web sitelerinin ziyaret edilmesinden sonra tarama geçmişinin otomatikman silinmesini sağlar

InPrivate Blocking - Tarama geçmişinizi okuyan servisleri veya siteleri belirleyip engellemenize yardımcı olur

InPrivate Subscriptions - Yasaklamak veya izin vermek istediğiniz sitelerin listesini oluşturarak InPrivate Blocking işlevini kullanmayı kolaylaştırır.

Kullanıcılar InPrivate özelliğini açtığı zaman, IE8 adres çubuğunun hemen yanına "InPrivate" ikonu koyuyor.

İnternette mahremiyet savunucusu gruplar tarafından son derece olumlu bir adım olarak görülen yeni güvenlik özellikleri, Google ve Yahoo gibi kullanıcı verileri toplayan firmalara büyük darbe yaratacağa benziyor.

İnternet reklamcılığında kullanılan bu verilerin, adli konular ve ulusal güvenlik gibi durumlar dışında dışarıdan izlenememesinin, bahsi geçen her iki firmanın da reklam alanındaki gelirlerini düşürebileceği belirtiliyor.

2010 yılına kadar yüzde 100'lük bir artış yaşanması beklenen, yıllık 40 milyar dolar değerindeki internet reklamcılığı pazarında aslan payı Microsoft'un elinde.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 06:41

İLGİLİ HABERLER