Bilim
  • 30.5.2006 00:02

'GÖRÜNMEZLİK' GERÇEK OLACAK MI?

Görünmezlik giysisi veya kamuflajı, bilimkurgu/fantezi edebiyatında ve sinemada sıkça işlenen bir öğe. Bu fantastik giysi ve örtülerin en popüler örnekleri arasında Harry Potter’ın görünmezlik pelerini ve Uzay Yolu’nda gemileri saklayan kalkanlar gösterilebilir. Bu konunda uzun bir süredir araştırmalar yapan bilim adamları, gün geçtikçe bu olguyu gerçekliğe biraz daha yaklaştırıyor.

Bu konuda araştırmalar düzenleyen iki ayrı grup, deneysel “metamateryaller” sayesinde bir nesnenin; görünen ışıktan, kızılötesi ışığından, mikrodalgalardan ve hatta sonar yoklamalardan bile gizlenebileceği teorisini öne sürüyor. Ana fikir, ışığın kırılması mantığına dayanıyor. İddiaya göre, ışığı kıran bazı bileşenler sayesinde ışığın ‘bükülmesi’ sağlanarak, nesneleri veya kişileri görünmez hale getirmek mümkün. Bilim adamları bunu içi su dolu bir bardağa koyulan kalemin kırık gözükmesine benzetiyor.

Bilim adamlarının açıklamasına göre bu metamateryaller, ufak çubuklardan ve metal halkalardan oluşuyor. Bu ışık kırıcı materyallerin diğerlerine göre farkı, görülebilir ışık ve radar sinyalleri gibi, elektromanyetik radyasyonu negatif bir tavırla kontrol etmesinden oluşuyor. Bu metamateryallerin moleküler yapısının yeniden yapılandırılabilir olması ise, belli dalgaboyları ve yönlere göre ayar yapılabilmesini sağlıyor.

Elektromanyetik radyasyonun bu şekilde kontrol edilebilmesiyle metamateryaller, ışığın, önceden hesap edilmiş bir yöne doğru alternatif bir yol kullanarak, sakladığı nesnenin ‘etrafından dolaşmasına’ neden oluyor. Elektromanyetik dalgalar, takip ettikleri bu alternatif yolu en kısa sürede kat edip, sanki düz bir yol izlemişler gibi nesnenin diğer tarafından normal güzergahlarında devam ediyorlar. Böylece ışık, düz bir hatta yol almış gibi nesnenin diğer tarafında beliriyor; bu optik illüzyon nesneyi görünmez kılıyor.

Birkaç sene önce Tokyo Üniversitesi’nden bilim adamları daha basit bir yöntem kullanarak, giyen kişinin şeffaf gözükmesini sağlayan bir giysi geliştirmişti. Bu giysi, sofistike metamateryallerin aksine, kamera ve projeksiyon ile kişinin arkasındaki görüntüyü giysinin ön kısmına yansıtarak şeffaf bir görüntü oluşturuyordu.

/Hürriyet İnternet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:07

İLGİLİ HABERLER