Spor
  • 29.9.2011 15:55

G.SARAY'I BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE!

Galatasaray, Arena’nın çatısını 19 ay içinde monte etmek zorunda ama stadın teknik danışmanının yaptığı uyarı tüğler ürpertti...

"Almanya'da deprem olmadığı için orada hazırlanan proje buraya uyarlandı. Ama 46 bin m2'lik çatı hesap edilmemiş. 500 bin tonluk dolgu üzerindeki stadın oturması için 2 ila 10 yıl geçmeli. Bu sürede kapak takılamaz. Ayrıca rüzgâr tüneli deneyi yapılmalı. Lodosta, karayelde 46 bin m2'lik çatı otoyola uçabilir"

Vatan gazetesinin haberine göre; Galatasaray ile Gençlik Spor Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokole göre sarı- kırmızılıların 49 yıllığına kullanım hakkını aldığı TT Arena'nın açılır kapanır çatısını 2 sene içinde yapması gerekiyor. Protokol 29 Nisan 2011'de imzalanırken, kulübün Arena'nın çatısını tamamlamak için önünde 19 ay bulunuyor. Bu sürede yapılamazsa sarı-kırmızılılar 160 milyon Euro'ya mal olan stadın maliyetinin yarısı kadar ceza ödemek durumunda kalacak. Ancak bu konuda henüz bir çalışma başlatılmazken, başlatılsa bile çatının 2 yıllık süre içinde monte edilmesi mümkün değil. Sebebini ise TT Arena'nın inşaatını gerçekleştiren Varvap-Uzunlar ortak girişiminin teknik danışmanlığını yapan, Erişkon Mühendislik Şirketi'nin sahibi Akın Erişkon şöyle açıkladı:

HESAP YAPILAMADI
"Proje Almanya'da hazırlandı. Almanya'da deprem olmadığı için proje Türkiye'deki şartlara göre elden geçirildi. 46 bin m2'lik çatının kapanmış olarak hesabı yapılmamış. Ayrıca stadın bulunduğu bölge 3 vadiden oluşuyordu. Üzerine kazıklar çakılıp dolduruldu. Üzerine 500 bin ton yük getirildi.

VİNÇLER NEREYE GİRECEK?
Kazıkların 500 bin tonluk yükü alması için zaman gerekir. 500 bin tonun üzerine 2 bin 500 tonluk kapak binecek. Oturması bitmeden kimse üzerine kapak falan yapamaz. Bu süre de 2 ila 10 yıl arasındadır. Büyük oturma için gerekli olan zaman en az 2 yıldır. Stadın üstü kapatıldığı zaman rüzgâr tüneli deneylerine de ihtiyaç var. Bu Almanya ve Kanada'da yapılıyor. Almanya'da yapılan projede bu rüzgâr durumu iyi incelenmemiş. Alttan kaldırma hesapları yapılmalı, Seyrantepe'de bir lodosta, bir karayelde stadın üstünü kapattığında rüzgâr 46 bin m2'lik çatıyı alır otoyola koyar. Bunu Işın Çelebi'ye, Adnan Polat'a da anlattım.

Ayrıca her biri 1250 tondan 2 bin 500 tonluk kapak sağa sola ne kadar hızla hareket edecek. Altta korkunç yapı var. Süper kolonlar 4 noktadan oturuyor. Yaparsak büyük riske giriyoruz. Raylar birbirinden farklı oturma yaparsa ya kapak sıkışır ya da kenara kayar. 1250 tonluk kapak nereye düşecek.

'BİZ DE HAPİSTE OLURDUK'
Diyelim ki kapaklar takılacak. Çimlere korkunç bir para harcandı. Futbol oynanan sahaya vinç sokamazsınız. Hadi yandan, otoyol tarafından yaptık. Kuzey tarafında vinç koyacak yer yok. Ben 67 yaşında 43 yıllık bir mühendis olarak bunu anlatırken tüylerim diken diken oluyor. Sorumluluğum da var. Kapak kaymış olsa biz de inşaat müdürü ile Veli Göçer gibi içeri girerdik."

BAYRAKTAR DA BİLİYORDU
Emekli öğretim görevlisi olan Dr.Yük.Müh. Akın Erişkon, G.Saray ile GSGM arasında imzalanan protokolde açılır kapanır çatının 24 ay içinde yapılması gerektiği ile ilgili bir madde bulunduğunun hatırlatılması üzerine ise "Devlet protokole koydu ancak stadın oturması gerektiğini sayın Erdoğan BayraktarTOKİ Genel Müdürü'yken de biliyordu. Her mühendis gibi sayın bakan da biliyor" değerlerdirmesinde bulundu.

HABERTÜRK

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:38

İLGİLİ HABERLER