Gündem
  • 29.5.2006 16:11

GÜL: BARIŞÇIL PLANIN PEŞİNDEYİZ

ANKARA - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İsrail ve Filistin'in bağımsız iki devlet olarak barış içinde yanyana ve işbirliği içinde yaşamasını sağlayacak bir planın peşinde olduklarını belirterek, ''Bu da tabii ki müzakere ederek, karşılıklı görüşerek ve diyalog içinde olacaktır. Buna kılavuz olacak şey de Yol Haritası ve BM'nin dokümanlarıdır'' dedi.
Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Gül, ''Ortadoğu bölgesine barışın gelmesi ve Filistin ile İsrail arasında kalıcı bir barışın olması hepimizin arzusudur'' dedi. Gül, bu çerçevede kalıcı bir barışın sağlanabilmesi için bunların görüşülmesi gerektiğini bildirerek, ''Bu konuda da Türkiye olarak biz elimizden gelen her desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha karşılıklı bir şekilde paylaştık'' diye konuştu.
Gül, İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin bir soru üzerine de Türkiye'nin bu konudaki fikirlerinin de çok açık olduğuna işaret ederek, ''Türkiye, nükleer silahların yayılmasına tamamen karşıdır. Nükleer konular, bizim tarafımızdan sadece barışçı amaçla desteklenmektedir'' dedi.

"EN İYİ YÖNTEM, İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM"
Livni de İsrail ve Filistin arasındaki ihtilafa son verecek en iyi yöntemin, ''iki devletli çözüm'' olduğunu söyledi.
Filistin'deki hükümet ve parlamentonun Hamas'ın kontrolünde olduğunu anımsatan Livni, ''yol haritasına devam etmenin belki Filistin liderlerinin değil ama Filistin halkının çıkarına olacağını'' söyledi.
Filistin'deki ''terör örgütlerinin'' tahliyesinin mümkün görünmediğini savunan Livni, ''Çünkü Filistin'de seçimleri bir terör örgütü kazandı'' dedi. Livni, İsrail hükümetinin, Hamas hükümetiyle Filistin halkını birbirinden ayrı tuttuğunu bildirerek, ''Hamas'ın yaptığı hatalar nedeniyle Filistin halkını suçlamak cezalandırmak gibi bir niyetimiz yok'' dedi. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:08

İLGİLİ HABERLER