Gündem
  • 17.7.2009 15:20

GÜL: FİLİSTİN DEVLETİ KURULMALI

ANKARA -Gül, Türkiye'ye çalışma ziyareti gerçekleştiren Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Bölgede önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde bu ziyaret vesilesiyle ikili ilişkiler ve barış süreci ile ilgili istişarede bulundukların belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu konuları detaylı biçimde ele aldıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Orta Doğu'da gerçek barış sağlanabilmesi için iki bağımsız devletin yan yana yaşaması ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulması gerekli. Bu doğrultuda Sayın Abbas ve arkadaşlarının çalışmalarını Türkiye olarak destekliyoruz. Yerleşim yerleri, arazi istimlakleri, Doğu Kudüs'ün statüsünü değiştirmeye yönelik çabalar ve tahliye uygulamaları barış sürecini zorlaştırıyor.
Gazze Şeridi'nde yaşanan insanlık dramının sona ermesi ve insani yardımların bölgeye ulaşması, yeniden inşa için ablukanın derhal kaldırılması gerekir. Ümit ederiz ki, şu anda hakim olan iyimser hava boşa gitmez, herkes barışın gerçekleşmesi için uğraşır. Türkiye de bu yolda elinden geleni yapacaktır.''
Cumhurbaşkanı Gül, AB Güvenlik ve Savunma Yüksek Temsilicisi Javier Solana'nın ''Filistin Devleti'nin BM'de tanınması çağrısı''nın hatırlatılması ve ''Türkiye'nin güvenlik konseyi üyesi olarak bu konuda ne yapabileceği''nin sorulması üzerine Türkiye'nin başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulmasını desteklediğini ve bunu her fırsatta tekrarladığını kaydetti.
''Biz, iki devletli çözüm olarak bunu görüyoruz'' diyen Gül, bu sonuca ulaşabilmek için takip edilecek yolda önemli aktörlerle mutabakat sağlanmasının önemini vurguladı.
Filistin Devlet Başkanı Abbas ise karşılıklı ortak meseleler üzerinde görüş alışverişinde bulunmak ve istişare etmek amacıyla Türkiye'de bulunduğunu ve Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
Abbas, bugün Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte Filistin'in Ankara Büyükelçiliğinin yeni binasının açılışını yapacaklarını söyleyerek, büyükelçiliğin bütün masraflarının Türkiye tarafından karşılandığını ve bundan dolayı Cumhurbaşkanı Gül'e ve Türkiye'ye tüm Filistin halkı adına teşekkür ettiklerini kaydetti.
Görüşmelerde barış çabalarını ele aldıklarını ifade eden Abbas, uluslararası anlaşmalardan doğan bütün yükümlülüklerine ve yol haritasına bağlı olduklarını ve bunları yerine getirmeye çalıştıklarını, ancak İsrail'in bu yükümlülükleri yerine getirmekten kaçınarak, barış planı bağlamındaki iki devletli çözüm ve yeni yerleşim yerlerinin dondurulması hükümlerini kabul etmediğini ifade etti.
ABD Başkanı Barack Obama'nın da bu konulardaki tavrının aynı olduğunu söyleyen Abbas, anlaşmalara uyulması yönündeki hususu da Gül ile görüşmelerinde dile getirdiklerini kaydetti.
Abbas, Kıbrıs Rum kesiminde adayla ilgili Rum tezlerine destek verdiği yönündeki iddiaların anımsatılması üzerine de şunları kaydetti:
"Böyle bir şey vaki olmamıştır, bu asılsızdır, uydurmadır. Bizim kendimize ait sorunumuz var, üstelik zor ve çetrefilli bir sorun. Bu nedenle bu tür meselelere görüşmelerimizde değinmeyiz. Ancak yöneticiler olarak sık sık bu tür asılsız iftiralara maruz kalıyoruz. Bizler bu duruma alışığız."

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:13

İLGİLİ HABERLER