Gündem
  • 30.5.2006 00:12

GÜL İLE LİVNİ'Yİ GÜLMEKTEN KIRIP GEÇİREN OLAY NE ?

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İsrail-Filistin ihtilâfında çözümün BM belgeleri ve yol haritasında olduğunu söyledi. Gül'ün Ankara'da görüştüğü İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ise iki devletli bir çözüm planını desteklediklerini söyledi.


Türkiye'yi ziyaret eden İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakan Vekili Tzipi Livni Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Gül, Ortadoğu'da barışın tesisinin herkesin arzusu olduğunu, bu yönde BM belgleri ve yol haritasının çok önemli olduğunu kaydetti. Gül, Türkiye'nin bu konuda her türlü desteği vermeğe hazır olduğunu belirtti. İsrail Dışişleri Bakanı Livni ise göreve geldikten sonraki ilk ziyaretinde Türkiye'ye geldiğini hatırlatarak, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri "mükemmel" olarak nitelendirdi. Ortadoğu'nun geleceği için iki ülkeli bir çözüme inandıklarını belirten Livni, bunun sadece İsrail'in değil Filistin'in ve hatta Türkiye'nin çıkarına olduğunu da kaydetti.

TÜRKİYE, BÖLGEDE NÜKLEER SİLAH İSTEMİYOR
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bir soru üzerine, Türkiye'nin nükleer silahların yayılmasına karşı olduğunu belirterek, bölgeyi nükleer silahlardan arınmış görmek istediklerini kaydetti. İsrail Dışişleri Bakanı Livni ise bir başka gazetecinin "İsrail Nükleer Silahsızlanma Antlaşması'nı (NPT) imzalayacak mı?" sorusunu cevapsız bıraktı.
İsrail'in demokratik bir seçimle parlamentoyu kuran Filistinliler'i cezalandırdığı yönündeki eleştirilere karşı çıkan Livni, İsrail'in riskli olmasına rağmen Gazze'den çekilmek gibi bazı adımlar attığını, oysa Filistin'de Hamas'ın iktidara geldiğini söyledi. Livni, "Biz daha fazla adım atmak istiyoruz. Ama üzgünüm bu tür liderlerle iletişim kuramayız" dedi.


İsrail'in; sağlık, su, elektrik gibi konularda Filistin'e yardım ettiğini belirten Livni, ancak, İsrail'in Hamas'ın okullarını destekleyemeyeceğini söyledi. Livni, "Demokratik olmayan bir seçimin sonuçlarını yaşıyoruz" dedi.

TERCÜMAN GÜLDÜRDÜ
İsrail Dışişleri Bakanı Livni, Dışişleri Bakanı Gül ile görüştükten sonra, müşterek basın toplantısı tertip etti. Toplantıda, bir gazetecinin sorusunu, Bakan Livni yerine mütercim kızın cevaplandırması, anlamlı gülüşmelere sebebiyet verdi.

SIZAN BİLGİLER
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile İsrail Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin yaptığı görüşmelerden iki tarafın da memnun kaldığı öğrenildi.


Edinilen bilgiye göre, göreve geldikten sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yapan Livni'nin Gül ile Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı baş başa ve heyetler arası görüşmeler açık, sıcak ve samimi bir ortamda geçti.
Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra İsrail-Arap ihtilafı ve bölgesel konular gündeme geldi.


İkili ilişkiler kapsamlı olarak gözden geçirilirken, siyasi ilişkiler, ekonomik alanda işbirliği, turizm ve kültürel ilişkiler, konsolosluk ilişkileri, karşılıklı ziyaretler ve Kıbrıs değerlendirilen konular arasında yer aldı.
Gül, Türkiye'nin AB süreci ile Kıbrıs ve Ermenistan konularına ilişkin görüşleri hakkında bilgi verirken, Livni Türkiye'nin AB süreci ve BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği adaylığına destek verdi.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılması hedeflenirken, enerji alanında işbirliği olanakları ele alındı.
Diplomatik kaynaklar, Erez Sanayi Bölgesi projesinin geleceğine yönelik İsrail'den bazı sözler alındığını ifade etti.


Görüşmelerde Filistin halkına yardım konusunun da değerlendirildiği, ancak Türkiye'nin istediği yönde bir çerçevenin çizilemediği kaydedildi.
Bakan Gül görüşmede ayrıca, Arap-İsrail ihtilafı çerçevesinde, bir faktör olması nedeniyle Hamas konusunu gündeme getirdi ve süreçte bundan sonra neler olabileceği ele alındı.


İsrail tarafı, sınırları tek taraflı değil, müzakere ederek tespit etmekten yana olduklarını Ankara'ya iletti.


Görüşmede Hamas'ın Ankara ziyaretinin gündeme gelmediği öğrenildi.

LİVNİ'YE ÖZEL MENÜ
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, ilk resmi ziyaretini Ankara'ya gerçekleştiren İsrail Dışişleri Bakanı'na verdiği yemekte Yahudi inancına uygun olarak "Koşer"(Yahudi helal yemek) servisi yapıldı.
İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakan Vekili Tzipi Livni'nin Ankara ziyaretinde "Yahudilere helal yemek (koşer)
jesti" yaşandı. İnançları gereği et ve sütün birlikte pişirildiği yemekleri yemeyen Livni'ye bir jest yapan Gül, İsrail Dışişleri Bakanı'na verilen yemekte koşer yiyecek servisi yapılmasını istedi. Sebze ağırlıklı yiyeceklerin olduğu öğle yemeği, biber çorbası ve ardından zeytinyağlı tabağı ile başladı. Salata ve sebzeli krep servisi yapılan yemek Türk tatlıları tabağı ve ardından Türk kahvesi ile tamamlandı. Konuk bakanın Gül'ün yaptığı bu jestten oldukça memnun kaldığı öğrenildi.

KOŞER NEDİR?
Koşer olarak da anılan koşer yiyecekler, yenilmesinde ve kullanılmasında Musevi inancına göre bir sakınca bulunmayan helal ürünlere verilen isim olarak tanımlanıyor.


Bunları belirleyen kurallara ise Kaşerut kuralları adı veriliyor. Buna göre:
-Et ve sütün birlikte pişirildiği yemekler,
-Karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların dışında kalanlar ayrıca tavşan ve deve,
-Her türlü böcek, sürüngen ve kemirgen,
-Kuşlardan Tevrat'ta ismi geçen 20 kuş dışında kalanlar,
-Balıklardan pullu ve yüzgeçli olanlar dışında kalanlar, midye gibi kabuklu hayvanlar, ahtapot, kalamar, gibi omurgasız deniz canlıları,
-Yenilmesi yasak olan hayvanlardan çıkan bal hariç yumurta, süt gibi her türlü ürün Yahudi inancına göre Kaşer olmayan yiyecek olarak kabul ediliyor ve yenilmesi yasak olarak görülüyor.


Yenilmesi serbest olan hayvanların kesimi ise "Şehita" adı verilen özel bir kesim tekniği ile bu işin eğitimini almış ve anatomi bilgisi olan "Şohet" adındaki yetkili tarafından yapılmadığı takdirde de "trefa (mundar)" olarak kabul ediliyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:07

İLGİLİ HABERLER