Gündem
  • 29.4.2013 22:00

Gül, Kuveyt Emiri Sabah onuruna yemek verdi

     Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmet el-Cabir es-Sabah onuruna Çankaya Köşkü'nde yemek verdi. Gül ve Sabah, konukların yerlerini almasının ardından Büyük Resepsiyon Salonu'na geldi.
     Yemeğe, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, THY Genel Müdürü Temel Kotil, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, aralarında Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'ın da bulunduğu iş adamları ve diğer davetliler katıldı.
     Cumhurbaşkanı Gül, yemekteki konuşmasına, Kuveyt Emiri Sabah ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan kıvanç duyduğunu belirterek başladı. "Önemli ortaklarımızın başında gelen dost ve kardeş Kuveyt ile ilişkilerimizde son dönemde güçlü bir ivme yakalanmıştır" diyen Gül, karşılıklı üst düzey ziyaretlerin de bunun göstergesi olduğunu ifade etti.
     Sabah'ın Türkiye'ye 2008 yılında gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ekonomi, tarım, sürdürülebilir kalkınma için doğanın ve çevrenin korunması gibi pek çok alanda anlaşma imzalandığını anımsatan Gül, geçen sürede mükemmel düzeydeki siyasi ilişkilerin yanı sıra iş, ticaret, ekonomi ve karşılıklı yatırımlar alanındaki ilişkilerin de daha ileriye taşındığını kaydetti.
     Türkiye'deki Kuveyt yatırımlarının bir milyar doları geçtiğine dikkati çeken Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Ticaret hacmimiz yeniden artış seyrine girmiştir. THY Kuveyt'e haftada 35 sefer düzenlemektedir. Her yıl çok daha fazla sayıda Kuveytli kardeşimizi tatil için ülkemizde ağırlıyoruz. Türk şirketlerinin de Kuveyt'e olan ilgisi gittikçe artmaktadır. Ulaştırma, müteahhitlik ve ileri teknoloji gerektiren alanlarda açılan ihalelere her geçen gün daha fazla sayıda şirketimiz katılmaktadır.
     Tüm Kuveytli ve Türk yatırımcıları ve iş adamlarını iki ülke arasındaki bu yoğun ilişkiler manzumesinden azami ölçüde yararlanmaya bir kez daha davet ediyorum.
     Şüphesiz tüm alanlarda potansiyel çok geniştir. Ticaret hacmimizi ve karşılıklı yatırımları daha da arttırmak için firmalarımızı teşvik etmeyi sürdürüyorum. Bilhassa teknoloji yoğun sanayi ve kalkınma projelerine ilgi göstermelerini salık veriyorum. Dünya çapında çok başarılı projelere imza atan Türk şirketlerinin, Beş Yıllık Kalkınma Planınız çerçevesinde Kuveyt'in Körfez'deki müstesna konumunun pekişmesine önemli katkılar sağlayacağına eminim.
     Bugün çeşitli alanlarda imzalanan anlaşmalarla işbirliğimizin kapsamının daha da genişletilmesinin önü açılmıştır. Önümüzdeki dönemde bilhassa sağlık, yüksek öğrenim, savunma sanayii, altyapı ve kalkınma yatırımları gibi alanlardaki karşılıklı çabalarımızı arttırmamız, her iki tarafın da yararına olacaktır."
    
     -"Kuveyt, medya özgürlüğü ve kadın hakları reformlarıyla öncü konumunu pekiştirdi"-

    
     Cumhurbaşkanı Gül, "aziz kardeşim" diye hitap ettiği Kuveyt Emiri Sabah'ın, bölgenin içinden geçtiği tarihi süreç bağlamında ortaya koyduğu siyasi vizyonun takdirle karşılandığını belirterek, "Körfez'in en köklü parlamento geleneğine sahip olan Kuveyt, bu vizyon temelinde son dönemde medya özgürlüğü ve kadın hakları gibi alanlarda hayata geçirdiği reformlarla öncü konumunu bir kat daha pekiştirmiştir. Bölgemizde bu köklü değişimler yaşanırken Türkiye ve Kuveyt'in aynı tarafta saf tuttuğunu memnuniyetle görüyoruz" diye konuştu.
     Bölgesel ve küresel barış ile istikrara tehdit teşkil eden sorunların başında Suriye'deki insanlık dramının geldiğini vurgulayan Gül, krizin daha fazla kan ve gözyaşı dökülmeden Suriye halkının iradesi doğrultusunda hayata geçirilecek siyasi geçiş süreciyle bir an önce sona erdirilmesi dileğini iletti. Cumhurbaşkanı Gül, "Suriye için Üst Düzeyli İnsani Yardım Taahhüt Konferansı"na ev sahipliği yapan Sabah'ın sağladığı katkının önemine işaret etti.
     Filistin meselesi çözülmeden Ortadoğu'da kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasının mümkün olmadığını söyleyen Gül, Kuveyt'teki Filistin Büyükelçiliği'nin geçen günlerde yeniden açılmasının da önemli olduğunu belirtti.
     Gül, "Ortak komşumuz Irak'ta barış, huzur, istikrar ve refahın sağlanması ise en temel arzumuzdur. Kendi içinde ve komşularıyla barışık bir Irak vizyonu çerçevesinde bu ülkenin Kuveyt'e karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmesinde Alteslerinin izlediği ılımlı ve uzlaşı taraftarı politikalar, tüm uluslararası camianın malumudur" değerlendirmesinde bulundu.
     Sabah'ın ziyaretinin, Türk ve Kuveyt halkları arasındaki kadim dostluk üzerine inşa edilen ilişkileri taçlandırdığını kaydeden Gül, konuşmasını Türkiye ve Kuveyt'in parlak geleceğine olan inancını dile getirerek bitirdi.
    
     -Kuveyt Emiri Sabah-

    
     Kuveyt Emiri Sabah da konuşmasına, "Dost Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, değerli dostum" diye hitap ettiği Gül'e, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek başladı.
     Ziyaretinin, ülkeler arasındaki bağları güçlendirme, başta ticaret, sanayi ve yatırım alanları olmak üzere ikili işbirliğini geliştirme yönündeki ortak arzuyu ifade etme amacını taşıdığını belirten Sabah, "Aynı şekilde bu ziyaret iki dost ülkenin kalkınmasında kullanılmak üzere her iki ülkedeki tecrübe ve potansiyellerden faydalanmanın önemine ilişkin ortak kanaatlerimizi pekiştirmeyi hedeflemektedir" dedi.
     Türkiye'de, teknoloji, sanayi ve ekonomi alanlarında daha fazla ilerleme katedildiğini görmenin kendileri için gurur verici olduğunu belirten Sabah, özel sektörü yatırıma teşvik için kabul edilen yasalar sayesinde idari süreçlerin kolaylaştırılmasının işbirliğini artırmak için itici güç oluşturacağını vurguladı.
     Kuveyt Emiri Sabah, şöyle konuştu:
     "Kuveyt ve Türk ticaret ve yatırım firmaları ve kurumlarının, her iki ülkede de iş yaptıklarını, ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin muhtelif veçhelerini geliştirmeye katkıda bulunduklarını ve ortak çıkarlarımızı sağlayacak şekilde bu işbirliğini daha da ileri aşamalara taşıdıklarını görmekten mutluluk duymaktayız.
     Bu vesileyle özel ve kamu sektörüne ait Türk firmalarını ve kurumlarını Kuveyt Kalkınma Planının içermiş olduğu yatırım projelerini hayata geçirme konusundaki katkılarını sürdürmeye çağırıyoruz.
     Ortak hedeflerimize ulaşabilmek ve barış, istikrar ve refahın hakim olduğu bir dünyayı kurma arzumuzu gerçekleştirebilmek amacıyla dost ülkelerimizin, bölgesel ve uluslararası örgütler nezdinde daha fazla ortak çalışma yürütmelerini temenni eder ve bunun için tamamen hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. Ayrıca, birçok bölgesel ve uluslararası meseleye ilişkin olumlu katkılarından dolayı da dost Türkiye'yi takdir ediyoruz."
     Kuveyt Emiri Sabah, Cumhurbaşkanı Gül'ü Kuveyt'te ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağını da dile getirdi.
    
     Muhabir: Eda Ünlü Özen
     Yayıncı: Erdem Gültekin

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:47

İLGİLİ HABERLER