Dünya
  • 14.3.2008 00:28

GÜL: TERÖRİZM ÜLKELERİMİZİ TEHDİT ETMEYE DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şiddet ve terörizm, ülkeleri tehdit etmeye devam ettiğini belirterek, ''Bu iki bela, bir yandan halklarımızı hedef alırken, kimi zaman da İslamiyetin adını lekelemeye tevessül etmektedir'' dedi.
     İslam Konferansı Teşkilatının (İKT) Dakar'da yapılan 11. Zirvesi'nin, başkanlık yaptığı öğleden sonraki oturumunda Türkiye adına da bir konuşma yapan Gül, ''Müslümanlar, bazı ülkelerde İslamofobya denen kampanyanın, yabancı düşmanlığı ve ırkçılığın hedefi olmaktadırlar. Bu ülkelerdeki Hükümet ve kamu oylarının söz konusu tavırlara tepki göstermeleri ve tedbir arayışı içinde olmaları, yetersiz kalsa da, olumlu bir husustur'' diye konuştu.
     Filistin trajedisinin sürdüğünü ifade ederek, bu noktada Filistin halkının birliğinin teşvik edilmesinin önem taşıdığını da aktardı.
     Cumhurbaşkanı Gül, Arap topraklarının ve Azerbaycan topraklarının işgali, Keşmir meselesi, Lübnan'daki siyasi krizin devamı ettiğini anımsatarak, Bağımsız Kosova Cumhuriyeti'nin dayanışmaya ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
     Gül, Afganistan ve Irak'ta yaşanan gelişmelere de değinerek, ulusal uzlaşı ve yeniden inşa süreçlerinin yavaş, sancılı ve riskli biçimde ilerlediğini vurguladı.
     ''KKTC halkına hala gayrı insani ambargolar ve baskılar uygulanmaktadır'' diye konuşan Cumhurbaşkanı Gül, özellikle Afrika halklarının yoksulluk ve salgın hastalıklarla mücadelesine uluslararası toplumun katkısının yetersiz kaldığına dikkati çekti.
     Afrika'nın sorunlarının sahiplenilmesinin başta İslam ülkeleri için ''ahlaki bir görev'' olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bu meselelerin acil çözüm, kardeş halkların ise kuvvetli dayanışma beklediğine işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, ''Çözümsüzlük veya adil olmayan çözümlerin herkese, hepimize, bölge ve dünya barışına zarar verebileceği unutulmamalıdır'' dedi.
     Orta Doğu'da barış için ''son fırsat'' olarak nitelediği Annapolis Konferansı'na da dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, Irak, Pakistan-Afganistan ile Filistin-İsrail ve Türkiye'nin bölgesel çabalarına da değindi. Gül, herkesi bu çabaların ve benzeri diğer girişimlerin başarısına katkıda bulunmaya davet etti.
     Konuşmasında Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine de değinen Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
     ''Türkiye, bir yandan AB ile tam üyelik müzakerelerini sürdürürken, İslam ülkeleri ile ilişkilerini yakın tarihteki en mükemmel aşamaya ulaştırmış bulunmaktadır. Bu durum dünyadaki uyum, barış, istikrar ve refahının geleceği bakımından umut vericidir.''
     Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının sonunda, Türkiye'nin 2009-2010 döneminde BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığı ve İzmir'in Expo 2015 adaylığı konusunda destek istedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:00

İLGİLİ HABERLER