Gündem
  • 18.3.2009 16:33

GÜL, YSK BAŞKANI'NA NE SORDU?

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisini davet ederek, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaralı belge hakkında bilgi aldığını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası'nın nereden kaynaklandığını, nasıl olduğunu yasal gerekçeleriyle anlattım" derken, uygulamayla ilgili olarak da, yasanın ilgili maddesinin okunmasını önerdi ve "Orada açıkça, net olarak yazılı" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Gül ile yaptığı görüşmenin ardından YSK'ya gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aydın, "Sayın Cumhurbaşkanımız beni davet etti. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile ilgili bilgi aldı. Nedir olayın hukuki boyutu, hukuki yanı nedir' diye bilgi aldı. 'TC Kimlik Numarası'nın yasal dayanağı nedir?' diye sordu. Onları anlattım. 'Yüksek Seçim Kurulu'nun kararlarına saygılıyım. O yönde en ufak bir şeyimiz olmaz. Benim kuşkum Türkiye'nin yurt dışında seçim yönünden sicili çok temiz. Bu yönden bir sakınca doğmasın, benim derdim, sıkıntım budur' dedi. Bu konuda konuştuk, konuştuğumuz konular bunlar" diye görüşmenin içeriğiyle ilgili bilgi verdi.
Gül'ün, herhangi bir talebi olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlarken de Aydın, "Yok kesinlikle. Sadece Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası'nın nereden kaynaklandığını, nasıl olduğunu ben yasal gerekçeleriyle anlattım. Başka bir şey yok" dedi.
Aydın, "Yasal gerekçeleri anlattığınızı söylediğinize göre YSK'nın bu akşamki toplantısında aynı kararda ısrarcı mı olunacak?" sorusuna "Siz kendi yorumunuzu yaptınız, bize bir şey kalmadı" karşılığını verdi.
"Yasal dayanaktan ziyade konuyla ilgili kararın sadece YSK tarafından alınmış olduğu gibi bir algılama var. Burada sorumlu YSK mı?" sorusu üzerine de Aydın, "YSK kendi başına buyruk bir kurum değil. 298 sayılı yasanın 87. maddesini açın okuyun. Orada açıkça, net olarak yazılı" yanıtını verdi.
Aydın, "Yasal dayanak karşısında Cumhurbaşkanı Gül ikna oldu mu?" sorusuna karşılık da, "Mutlaka... Yasal dayanak belli zaten. Herkes bunu okuyunca ikna olacaktır" dedi.

YSK esneklik yapacak mı?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, siyasi parti temsilcileriyle bugün görüşeceklerini ve bugün akşam yapılacak Kurul toplantısında siyasi partilerin taleplerini görüşeceklerini bildirdi.

Aydın, YSK'ya gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. AK Parti, CHP ve MHP'nin, "Nüfus cüzdanlarında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası olmayanların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamayacağı yönündeki kararın gözden geçirilmesi yönündeki isteklerinin" hatırlatılması üzerine Aydın, siyasi parti temsilcilerinin kendilerinden randevu istediğini belirtti. Aydın, "Ne görüşeceklerini bilmiyorum, konuyu bilmiyorum. Ama görüşeceğiz" dedi.

"Yasal düzenlemenin zorunlu olduğunu söylemiştiniz. Bu konuda ısrarcı mısınız? Esneklik olabilir mi?" sorusuna karşılık YSK Başkanı Aydın, "Bizim kararımız var. Kurulun kararı benim şahsi görüşüm değil. Karar belli" yanıtını verdi. Muammer Aydın, sorular üzerine, "Siyasi partilerle bugün görüşeceğiz. Neistiyorlar bilmiyorum. Önerilerini getirecekler. Akşam kurul toplantımız var.Görüşeceğiz" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 00:04

İLGİLİ HABERLER