Gündem
  • 3.6.2014 10:04

Gülen örgütü adeta hazine bulmuş

Söz konusu arazilerin değerinin milyarlarca lira değerinde olduğu ve şehirlerin en gözde bölgelerinde bulunduğu tespit edildi.

Türkiye' nin dört bir yanında insanlardan yurt, okul yapacağı iddiasıyla para toplayan paralel örgütün bugüne kadar Hazine'den geçindiği ortaya çıktı. Gülen Cemaati'ne ait vakıf ve kurumların Hazine'den 450 adet gayrimenkul aldığı belirlendi. Bu gayrimenkullerin 150'si İstanbul, 53'ü de Ankara'da bulunuyor. 17 Aralık torba operasyonu ile devlete savaş açan yapının, "hayır işi" diye lanse ettiği bir çok projeyi kamu imkânlarından faydalanarak gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Paralel yapının, Türkiye genelinde yaklaşık 450 gayrimenkulü belediye, kamu ve Hazine'den devraldığı ortaya çıktı. Gülenciler'in özellikle mlli emlak müdürlüklerine ve belediyelere yerleştirdiği paralelci adamlarıyla, çok değerli kamu arazilerini önceden tespit ettiği ve kendi vakıflarına tahsis ettirdiği belirlendi. Milyarlarca lira değere sahip bu araziler genel olarak şehirlerin piyasa değeri en yüksek bölgelerinde bulunuyor. Devredilen arazilerin büyük kısmında ise özel olarak işletilen okul, yurt, üniversiteler mevcut. Ancak bu kurumların neredeyse tamamı yüksek ücretlerle özel olarak eğitim hizmeti sunuyor. Ankara'da Akın İpek'in kurduğu üniversiteye Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nce verilen 1 milyar değerindeki arsanın tahsisi iptal edilmiş ve tekrar Hazine'ye kazandırılmıştı. Aynı şekilde cemaatin çatı örgütü Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) İstanbul Yeni Bosna'da 36 dönümlük arazi kıyağı almıştı. Yapılan incelemelerin ardından değeri 250 milyon doları bulan arazi tahsisi iptal edilmişti. Yapının, Türkiye genelinde birçok özel eğitim kurumu ve ticari işletmeyi de yine Hazine arazilerinde yaptırdığı ortaya çıkmıştı.

'DİLEKÇENİ GERİ AL YOKSA...'

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür de özel bir eğitim kurumunun arsaya talip olduğunu ancak bazı kamu görevlilerinin, "Tahsis talebi dilekçeni geri al, yoksa diğer işlerin de yürümez" diyerek, Mütevelli Heyeti Başkanı Bahattin Durmuş'u tehdit ettiklerini kaydetmişti. Kamu kurumları şimdi, Hazine arazilerinin devir işlemlerinin hukuka uygunluğunu inceliyor. Başbakan da, kamu arazilerinin usulsüz şekilde devrinin önüne geçilmesi için 2012'de bir genelge çıkararak, kamuya ait arazilerin devrini Başbakanlık iznine bağlamıştı.
 
'RUSYA İLE TÜRKİYE GÜLEN İÇİN MUTABIK'

Ortadoğu'nun nabzını tutan ABD merkezli Al Monitor sitesi, Moskova Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vitaly Naumkin'in Türkiye-Rusya ilişkilerinin değerlendirildiği bir yoruma yer verdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun geçtiğimiz günlerde Moskova'ya yaptığı ziyarete dikkat çekilen yorumda, "Türkiye ile Rusya Gülen konusunda mutabık" başlığı altında 2 ülkenin Suriye konusunda farklı düşünmeyi sürdürürse de Davutoğlu'nun "Gülen konusunda Rus hükümeti ile ortak zemin bulduğu" görüşü dile getirildi. (Sabah)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:32

İLGİLİ HABERLER