Gündem
  • 25.4.2007 08:56

GÜL'ÜN ADAYLIĞI ABD'Yİ ŞAŞIRTMADI!..

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesi Washington’ı şaşırtmadı.


      ABD’li bir yetkili Milliyet'e yaptığı değerlendirmede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, cumhurbaşkanlığına aday olmayacağının işaretlerini son günlerde verdiğini hatırlatarak, “ikinci en güçlü aday'' saydıkları Gül’ün Köşk’e önerilmesine “şaşırmadıklarını'' kaydetti.


      Geçmişte Türkiye’de görev yapmış bir ABD’li diplomat da Erdoğan’ın adaylığına karşı çıkanların, Gül’ün adaylığına da benzer gerekçelerle muhalefet etmesinin beklenebileceğini ima ederken, “Dileğimiz, Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanını, demokratik tartışmanın sınırları içinde ve siyasi kriz yaşamadan seçmesi'' dedi.


      Aynı kaynak, Gül’ün Washington’da “reformcu'' kimliğiyle tanındığını ve başta Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice olmak üzere ABD’li yetkililerle, son yıllarda “yapıcı bir diyalog'' geliştirdiğini hatırlattı.


      ABD’li diplomatlar ve analistler, Gül’ün cumhurbaşkanlığına seçilmesi halinde, Çankaya’nın uzun bir aradan sonra, dış politikada, özellikle de Türk-Amerikan ilişkilerinde yeniden aktifleşmesinin beklenebileceğini vurguluyorlar.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:48

İLGİLİ HABERLER