Gündem
  • 30.9.2011 02:00

GÜL'ÜN YAKIN KORUMASI ERGENEKON ÜYESİ ÇIKTI!..

Bu ilginç ayrıntı Ergenekon Davası'nın bugünkü duruşmasında ortaya çıktı.Ergenekon üyesi olmaktan tutuklu bulunan teğmen Teğmen Emre Baltacı, dünkü duruşmada savunmasını yaparken, Cumhurbaşkanı Gül'ün yakın koruması olduğunu açıkladı.
Baltacı, "Bir astsubay ve ben Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün yakın koruması olarak görev yaptım. Hatta bu konuyla ilgili takdir aldım." diye konuştu. 
Ergenekon davasında Alevi Bektaşi Federasyonu yöneticilerine yapılması planlanan suikastle ilişkisi olduğu iddia edilen sanıkların savunması alınıyor. ...
S1 suikast listesinde ismi geçen sanıklardan Teğmen Onur Özdemir, Alevilere düşmanlığı olup olmadığı şeklindeki soruya, "Savunma ile alakası yok ama ben de Aleviyim." cevabını verdi. Aynı konu ile suçlanan diğer Teğmen Emre Baltacı ise Şırnak'a tayini çıkmadan önce F1 formula yarışlarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yakın koruma görevini yaptığını söyledi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İkinci Ergenekon davasında İbrahim Şahin'de ele geçirilen S1 listesinde ismi bulunan Onur Özdemir, savunmasını yaptı. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Özdemir, subay olduğunu ve yasalara aykırı bir yapılanma içinde bulunmadığını söyledi. Sanığın savunması ardından çapraz sorgusuna geçildi.

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, sanık Özdemir'e ait kimlik bilgilerinin İbrahim Şahin'de çıktığını hatırlatarak, "Sizin bilgilerinizi Cihan Arık isimli arkadaşınız alıp, Oğuzhan Sarıoğlu'na veriyor. Oğuzhan Sarıoğlu da İbrahim Şahin'e ulaştırıyor. Siz neden Cihan Arık'a bilgilerinizi verdiniz? Sizden kıdem üstünlüğü mü var?" sorularını yöneltti. Arık'ın harp okulundan arkadaşı olduğunu ifade eden Özdemir, "Babası asker olduğu için çok sayıda komutan tanıdığı olduğunu düşündüm. İsmimi yeni kurulacak terörle mücadele birimi için istemişti. Bana bu birimin kanuni bir oluşum olduğunu söylemişti. 'Sana bu bilgiyi kim verdi' dediğimde 'Bir tanıdık vasıtasıyla öğrendim. Sen tanımazsın. Aramızda kalsın' cevabını verdiğini söyledi" şeklinde konuştu.

Tutuklu sanık Tuncay Özkan, "Susurluk olayı hakkında ne biliyorsunuz? Susurluk kazansından önce İbrahim Şahin hakkında ne biliyordunuz?" sorusunu yöneltti. Susurluk kazası hakkında herhangi bir bilgisi bulunmadığını aktaran Özdemir, İbrahim Şahin'i de tanımadığını belirtti. Bu ifadeler üzerine sinirlendiği gözlenen tutuklu sanık İbrahim Şahin, söz isteyerek Tuncay Özkan'ın bu sorusuna tepki gösterdi. Tanığın ifadelerinde İbrahim Şahin'i tanımadığını söylediğini belirten Şahin "Soru soracak arkadaşlar biraz akıllı sorsunlar. Kendisi beni tanımadığını söyledi. Bu sorularla suçlu mu oluşturma çalışıyorsun" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

S1 SANIKLARINDAN ÖZDEMİR; ALEVİ'YİM

Tuncay Özkan'n "Alevilere düşmanlığınız var mı" sorusu üzerine Özdemir, "Savunmamla ilgisi yok ama ben Aleviyim" dedi. Özkan'ın, "Ermenilerle ilgili bir düşmanlığınız var mı" sorusu üzerine Özdemir, "Sevmesem dahi suikast yapacak kadar alçalmadım." diye konuştu.

Askeri okullarda eğitim gördüğü süre zarfında üstlere kati surette itaat konusunda sıkı bir eğitim verildiğini belirten Haşıloğlu, "Üstlere itaatsizlikten askeri mahkemelerde ciddi cezalar veriliyor. Cihan Arık sizin üstünüz değildi. Niçin onun terörle mücadele için kurulacak birlik teklifini kabul ettiniz? Yasal görev süreçleri Cihan Arık'dan mı geçer? TSK'da görev için eleman tespiti bu şekilde kişiler üzerinden mi yapılır?" sorularını yöneltti. Cihan Arık'ın dönem arkadaşı olduğunu tekrarlayan Özdemir, "14 yaşından beri askeri okullarda birlikte okuyoruz. Babasının çok asker tanığıdı olduğu için kendisine o kanalla bilgi gelmiş olur diye düşündüm. TSK'da görev için önce karargahta çalışma yapılır. Birliklere emir gönderilir. Birliklerde istekli personel sorulur. Daha sonra seçimler yapılır. Bu görevlendirmede yöntem bahsettiğim şekilde olmadı. Ancak ben piyade okulundan yeni mezun olduğum için gizli bir görev için bu şekilde personel temini yapılabildiğini düşündüm." dedi.

Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda Teğmen Emre Baltacı savunmasını yaptı. İbrahim Şahin'den elde edilen tedhiş planında adının bulunmadığını aktaran Baltacı, yalnızca S1 listesinde adının yer aldığını ancak söz konusu listeden de haberinin olmadığını söyledi.

Ergenekon sanığı Taylan Özgür Kırmızı'yı 2006 yılında Şırnak'ta görev yaptığı dönemde tanıdığını aktaran Baltacı, kan grubu ve kimlik bilgilerini Kırmızı'ya kendisinin vermediğini, nasıl temin ettiğini de bilmediğini söyledi. Kırmızı'nın, bir telefon konuşmasında terörle mücadele için yeni bir birim kurulacağını söyleyip kendisini bu oluşuma davet ettiğini aktaran Baltacı, "Ben de terörle mücadele olduğu için hemen 'varım' dedim. Hatta telefon konuşması sırasında şaka olarak "Abi bizi Ergenekon'dan içeri almasınlar' dedim. O da 'Alamazlar, almazlar' dedi." şeklinde konuştu.

Söz konusu birliğin terörle mücadele konusunda subay ve astsubaylardan oluşacağı için kabul ettiğini aktaran Baltacı, bu sayede operasyona çıktıklarında daha profesyonel bir ekiple hareket edebileceklerini belirtti. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, "Taylan Özgür Kırmızı ile olan telefon konuşmanızda size 'Televizyonun sesini kıs. Yan odaya geç yanında kimse olmasın' diyor. Taylan Özgür ile daha önce kimselerin olmadığı bir ortamda konuştunuz mu?" sorusunu yöneltti. Konuşmanın içeriğinde ciddi bir hava olmadığını söyleyen Baltacı, "Zaten esprili bir konuşmaydı. Taylan Özgür Kırmızı ile daha sonra Şırnak'ta bir araya geldik ve söz konusu birimin kurulmasından vazgeçildiğini anlattı." dedi.nık Taylan Özgür Kırmızı'nın sanık Emre Baltacı'ya görev teklifinde bulunduğu telefon konuşması, Baltacı'nın soruşturma aşamasında verdiği ifadelerin okunmasının ardından dinletilmek istendi. Ancak sistemde sorun olduğu için bu telefon konuşmasına ilişkin kayıt, Savcı Pekgüzel'in sorularının ardından duruşma salonunda dinletildi. Konuşmanın sonunda Kırmızı'nın, "Bu konudan bir sen, bir ben ve bir de Allah'ın hableri olacak. Soran olursa da Özel Kuvvetlere seçildiğimizi söyleriz." dediği işitildi.

ERGENEKON SANIĞI TEĞMEN, GÜL'ÜN YAKIN KORUMA GÖREVİNİ YAPTIĞINI SÖYLEDİ

Tuncay Özkan'ın, "Hiç koruma görevi yaptınız mı?" sorusu üzerine Baltacı şunları anlattı: "2008 yılında Formula 1 yarışında 8-10 kişilik koruma timi kuruldu. Onlara ben komuta ettim. Personeli kulelere yerleştirdim. Bir astsubay ve ben Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün yakın koruması olarak görev yaptım. Hatta bu konuyla ilgili takdir aldım." diye konuştu.

Sanık Emre Baltacı ile daha önce dinlenen sanıklara S1'in ne anlama geldiğinin sorulduğunu hatırlatan tutuklı sanık Taylan Özgür Kırmızı, "Açıklandı gerçi ama bazı yanlış anlaşılmalar olduğunu tahmin ediyorum. Askerde arada (-) işareti bulunarak yazılan S-1, personel subayıdır. Lakin Tabur'dan Tugay'a kadar olan birimlerde değil, sadece Tabur ve Alay seviyesindeki birimlerde görevli personel subayıdır. Tümen ve üst birimlerde personel subayları G-1'den başlar ve G-2, G-3 diye gider." açıklamasını yaptı.

Pekgüzel'in "Susurluk'u duydunuz mu" sorusü üzerine Baltacı "Bir Mercedes kaza yapmış. İçinde Abdullah Çatlı, Sedat Bucak varmış" dedi. Pekgüzel'in "Devlet içindeki çeteleri duymadınız mı" sorusunu Baltaca "Okumadım. Okulda Susurluk eğitimi vermiyorlar" diye yanıtladı. Pekgüzel ise "Okulda okutulmaz. Genel kültür olarak bilebilirsiniz" dedi. Baltacı, İbrahim Şahin ismini gözaltına alındığında duyduğunu söyledi. Saat 17.00'de Baltacı'nın çapraz sorgusuna ara verilen duruşma, 29 Eylül 2011 tarihine ertelendi. Yarın yapılacak olan duruşmada sanıklar ile sanık avukatlarının taleplerinin alınması bekleniyor.

(CİHAN)

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:37

İLGİLİ HABERLER