Medya
  • 1.10.2008 00:43

GÜMÜŞ BİTTİ ŞİMDİ DE ESMAHAN FIRTINASI BAŞLADI!..

Suriyeli Dürzi bir prenses olarak dünyaya gelen, İkinci Dünya Savaşı sırasında hayat tarzıyla Ortadoğu geleneklerine meydan okuyan, hatta İngilizler hesabına casusluk yaptığı öne sürülen Arap divası Emel el-Atraş’ın hayatını konu alan TV dizisi, Arap dünyasında büyük ilgi görüyor.
ARAP aleminde "Altın Ses" olarak tanınan ve Esmahan adıyla sahneye çıkan Emel el-Atraş, içki ve sigara içerek, çok sayıda erkekle birlikte olarak, kürtaj yaptırarak ve kendini tamamen şarkıcılığa vermek için kocası Hasan’ı boşayarak asil ailesini utandırmıştı.
İkinci Dünya Savaşı’nda İngiliz istihbarat servisi adına Nazi Almanyası ve Fransa’daki Vichy hükümeti aleyhinde casusluk yapması, Hür Fransa güçleriyle işbirliği yapması kısa ve entrikalı yaşamını daha da ilginç hale getirmişti.
Ramazan boyunca Arapları ekran başına kilitleyen Esmahan dizisi sayesinde şimdi yeni nesil hayranları ortaya çıktı. Milyonlarca Arap, her gece benzersiz kristal sesli melankolik şarkıcı Esmahan’ın hayatının en gizli yanları hakkında yeni bilgiler edinmenin heyecanını yaşıyor. Esmahan’ın Mısır Kralı Faruk’un vekilharcı Ahmed Hasaneyn Paşa ile aşk yaşadığı da dizide ortaya çıkan sırları arasında bulunuyor.
Esrarengiz kaza
Esmahan’ın 1944’te ölümüne neden olan trafik kazası asla çözülemedi ve olayla ilgili dehşetli söylentiler yayıldı. Bazıları casusluk yüzünden öldürülmüş olabileceğini öne sürüyordu. Hatta ölümünde Mısırlı rakibi Ümmü Gülsüm’ün parmağı bulunduğunu iddia edenler bile oldu.
Bugün Suriye ve Lübnan’ın bulunduğu bölgedeki Fransız sömürge idarecilerine karşı bir ayaklanmadan kaçmak için babasının ölümünden sonra iki kardeşi ve annesiyle birlikte Mısır’a göçtükleri zaman 6 yaşındaydı. Annesinin teşvikiyle Kahire Operası’nda sahneye çıktığı zaman henüz 14’ündeydi. Benzersiz sesi ve yeteneğiyle dönemin büyük müzisyenlerini büyülemişti. Ümmü Gülsüm için şarkı yazan besteciler bile Esmahan’ın Batı müziği altyapısı üzerine kurulmuş klasik Arap şarkılarıyla zengin bir repertuvar geliştirmesini sağlamışlardı.
Şerefimiz lekelendi
Esmahan dizisi Arap dünyasınde herkesi memnun etmedi. Ağabeyi Fuad’ın şarkıcı olan Esmahan’ı kötü yola düştü diye dövmesi gibi sahneler bulunan diziden rahatsız olan yakınları, "aile şerefimizi lekeliyor" diye Mısır’da dava açtı. Suriye’deki akrabaları da Suriyeli aktrist Sulaf Fawakhirji’nin Esmahan’ı oynadığı dizinin yasaklanması için başvuruda bulundular. Ancak Mısır’daki dava gibi bu başvurular da reddedildi.
Yoksa Ümmü Gülsüm mü öldürttü
Suriyeli oyuncu Sulaf Fawakhirji’nin canlandırdığı Esmahan karakteri, 26 yaşında esrarengiz bir trafik kazasında ölen şarkıcı Emel el-Atraş’ın ta kendisi. Şarkıcının ölümünde Mısırlı rakibi Ümmü Gülsüm’ün (üstte) parmağı bulunduğunu iddia edenler bile olmuştu.
HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:50

İLGİLİ HABERLER