Gündem
  • 22.11.2017 13:04

'Bosna Kasabı' Mladic için karar çıktı

Srebrenitsa'da sekiz bini aşkın Boşnak için katliam emrini veren ve Saraybosna kuşatmasında da başrol oynayan Sırp komutan Mladiç'in Srebrenitsa'da soykırım yaptığı uluslararası ceza mahkemesi tarafından kabul edildi. Türkiye ve dünyadan birçok yayın kuruluşu, mahkeme önünde canlı yayınlar için hazır bekliyor. Birçok kurban yakını Boşnak kararı mahkemede salonunda dinleyecek.

46 DAKİKA TUVALET ARASI

Avukatlarının sağlık sorunlarını öne çıkarmasına rağmen duruşma salonunda oldukça rahat ve zinde bir profil çizen Mladiç, zaman zaman kafasını sallayarak mahkemenin tespitlerine tepki gösterdi. Yargıç Alphons Orie, Bosna ve Srebrenitsa’da yaşananlar hakkında Mladiç’in kişisel sorumluluğuna yönelik görüşü açıklamaya başladığında avukatları müdahale ederek, ‘tuvalet arası’ talebinde bulundu. Orie, bu talep üzerine duruşmaya 5 dakika ara verdiğini açıkladı. Ancak 5 dakikalık ara 46 dakikaya uzadı.

Son dakika Bosna kasabı hakkında tarihi karar...

Lahey'deki duruşmada Bosna Kasabı'nın mahkemede bağırdığı anlar böyle görüntülendi...

SALONDAN ATILDI

Avukatların, yüksek tansiyon nedeniyle duruşmaya ara verilmesi talebi mahkeme heyetince reddedilirken ayağa kalkarak, yargıca, “Bu bir yalan” diye bağıran ve uyarılara rağmen protestosunu sürdüren Mladiç, Orie’nin kararı üzerine mahkeme salonundan çıkarılarak kararı duyabileceği başka bir salona alındı.

Eski Sırp komutan Mladic'in karar duruşması başladı

Bosna Savaşı esnasında Sırp askerlerin Bosnalı Müslümanları katletmesinin ardından 22 yıl geçti. Sorumlusu hakim karşısında.

12:47 Mahkeme kararında Mladic'in birinci elden savaş suçu işlediğini,  Saraybosna’nın bombalanması emrini Ratko Mladiç’in verdiğini belirterek, Srebrenitsa katliamından dolayı suçlu buldu.

12:43 Mladiç’in avukatı da, müvekkilinin tansiyonunun yükseldiğini gerekçe göstererek kararın ertelenmesini talep etti. Kararın ertelenmesi talebi reddedilirken Mladic revire gönderildi.

12.42 Kararın okunması sırasında “Bosna kasabı” Ratko Mladiç bağırmaya başlayınca yargıç, sanığın salondan çıkarılmasını istemişti. Yargıç kararın okunmasına ara verdi. Yargıç, Mladiç’in mahkemeyle “işbirliği” yapmadığını da belirtti.

SON DAKİKA: SAVAŞ SUÇU İŞLENDİ

12.40 Bosna Kasabı mahkemece suçlu bulundu: "Mladic Srebrenitsa'da savaş suçu işledi."

Hollanda'nın Lahey şehrindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY), Bosna'daki savaş sırasında Sırp askerlerinin komutanlığını yapan Ratko Mladic hakkındaki karar duruşması TSİ 12.00'de başladı. Mladic, mahkeme salonunda hazır bulundu.

BOSNA SOYKIRIMININ SORUMLUSU

Mladic, 8 bin Bosnalı Müslüman'ın ölüm emrini vererek "Bosna Kasabı" lakabını almıştı.

ÖLENE KADAR HAPİS YATMASI BEKLENİYOR

Lahey'deki karar duruşmasından "ömür boyu hapis" kararının çıkması bekleniyor.

'Bosna Kasabı' lakabıyla bilinen ve sekiz binden fazla insanın ölümünden sorumlu tutulan Sırp komutan Ratko Mladiç için son söz, eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde birazdan söylenecek. Başta Balkanlar olmak üzere dünya, Hollanda'nın Lahey kentindeki uluslararası mahkemenin açıklayacağı cezayı bekliyor.

SOYKIRIM YAPTIĞI KABUL EDİLDİ!

Bosna'daki savaş sırasında Sırp askerlerinin komutanlığını yapan Mladic hakkındaki kararı açıklandı, soykırım yaptığı kabul edildi.

"BOSNA KASABI" MLADİC'İN KARAR DURUŞMASINDAN ÖNCE GERGİNLİK

Birçok Boşnak, ellerinde katliamda öldürülen yakınlarının fotoğraflarıyla mahkeme önünde bekliyor. Sırbistan bayrağı taşıyan bir provakotör, gerginliğe neden oldu.

Boşnak kurban yakınları, gencin elindeki bayrağı almaya çalıştı.

Yaşanan kısa süreli arbedenin ardından olay yerine gelen bir polis, elinde bayrak bulunan genci bölgeden uzaklaştırdı.

Bosna Hersek'in kuzeydoğusunda bulunan Srebrenitsa'da 1995 yılında gerçekleşen katliamda, aralarında çocuklarında bulunduğu yaklaşık 8 bin Müslüman erkek Mladiç komutası altındaki Sırp birlikleri tarafından öldürülmüştü. Mladiç'in başrol oynadığı Saraybosna'daki 44 ay süren kuşatma sırasında ise 10 binden fazla insan hayatını kaybetmişti.

MÜEBBET HAPİS CEZASI VERİLMESİ İSTENİYOR

16 yıl saklandıktan sonra 2011 yılında Sırbistan'da yakalanan Mladiç'in, aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılandığı davada savcılık Sırp komutan için müebbet hapis cezası verilmesini istiyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Mladiç kararıyla birlikte görevini tamamlayacak ve kapanacak. Mahkeme, Sırp komutanın partneri Radovan Karaciç için geçen yıl 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezası vermişti.



Uluslararası haber ajansları, katliamda çekilen arşiv fotoğraflarını yeniden dünyaya servis etti. İnsan hafsalasının almayacağı vahşet görüntülerinde toplu mezarlar, ağaca asılı kadınlar, kafatasları var.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da birçok duvarda 'Srebrenitsa'yı unutma' yazıları dikkat çekiyor. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da ise Mladiç'i askeri üniformayla gösteren çizimler var.

Aradan 22 yıl geçse de halen toplu mezarlarda bulunan birçok cenazenin kimliği belirlenip yeniden toprağa veriliyor. Son olarak bu yaz 71 kurban defnedildi.



AVRUPA TARİHİNİN KARANLIK SAYFASI

Yugoslavya'nın dağılması sonrasında 1992'da başlayan Bosna Savaşı, 1995 yılında sona erdi. Savaşta 100 binden fazla Boşnak yaşamını yitirdi.



1995 Temmuz'unda Sırp komutan Ratko Mladiç ve askerlerinin kuşattığı Srebrenitsa, BM tarafından 'güvenli bölge' ilan edilince kente Hollandalı Barış Gücü askerleri gönderilmişti. Hollandalı askerler Srebrenitsa'ya altı kilometre uzaklıktaki Potacari'ye konuşlandırılmıştı.

Mladiç'in katliam tehditleri üzerine yaklaşık 300 Bosnalı, Hollandalı askerlerin bulunduğu üsse sığındı. Ancak Hollandalı askerlere rağmen Sırplar bu 300 Bosnalıyı da katletti.

Öldürülenlerin yakınları katliamı önleyemedikleri için 2007 yılında Hollanda devleti aleyhine de dava açmıştı. Hollanda ise olayla ilgili yaptığı soruşturmada, askerlerinin katliama müdahale etmemesinde suçsuz bulmuştu. Hollanda'nın bu kararı Bosnalı Müslümanların tepkisini çekmişti.

İki uluslararası mahkeme tarafından soykırım olarak onaylanan Srebrenitsa Katliamı, Avrupa tarihinde II. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en şiddetli olaydı.

Güncellenme Tarihi : 22.11.2017 15:45

İLGİLİ HABERLER