Gündem
  • 28.11.2014 15:33

17 Aralık'a 'HIRSIZLIK' diyen hakim sanık oldu

Kadın hakim Sevgi Övüç'ü 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılayan mahkemenin hakimi ilk duruşmaya mazeret bildirerek katılmadı. Sanık hakim de savunma yapmadı.

Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması ile yerlerine kurulan Terör ve Örgütlü suçlar Bürosu'nda görevlendirilen 14 savcı için, "17 Aralık hırsızlık ve yolsuzluklarının üzerini örtmek için 14 tane savcı biraz az değil mi" diyen İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda görevli hakim Sevgi Övüç hakkında "Kamu görevlisine hakaret etmek" iddiasıyla açılan davanın görülmesine başlandı.

YARGI MENSUPLARININ İZLEDİĞİ SİTEDE YAZDI

İstanbul Anadolu 14. Sulh Hukuk Hakimi Sevgi Övüç, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması sonrası İstanbul Adalet Sarayı bünyesinde yerine kurulan Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'na 14 savcının atanması üzerine "adalet.org." isimli internet sitesinde bir yazı paylaştı. Hakim, savcı ve avukatların üyesi olduğu sitede 1 Nisan 2014 tarihinde paylaştığı, “17 Aralık hırsızlık ve yolsuzluklarının üzerini örtmek için 14 savcı biraz az değil mi" şeklindeki yazı nedeni ile meslektaşları tarafından şikayet edildi.

1'İ BAŞSAVCI VEKİLİ 5 SAVCI ŞİKAYET ETTİ

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'ndan sorumlu Başsavcıvekili Orhan Kapıcı ile bu büroda görevlendirilen savcılar Ekrem Aydıner, İsmail Uçar, İrfan Fidan ve Fuzuli Aydoğdu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak sözkonusu yazıda kendilerine hakaret edildiğini öne sürerek suç duyurusunda bulundular.Hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifadesine başvurulan Sevgi Övüç, şikayetçi meslektaşlarını bizzat hedef almadığını ve onlara hakaret etmek kastı ile bu yazıyı yazmadığını söyledi.

ÖNCE TAKİPSİZLİK KARARI

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Ateş Hasan Sözen, 21 Temmuz 2014 tarihinde şikayete konu yazıda hakarete suçunun unsurlarının oluşmadığını belirterek takipsizlik kararı verdi.

İTİRAZ ÜZERİNE TAKİPSİZLİK KARARI KALDIRILARAK DAVA AÇILDI

Ekrem Aydıner dışındaki şikayetçi savcılar takipsizlik kararına itiraz ederek kaldırılmasını istediler. İtirazı değerlendiren İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği, 25 Temmuz 2014 tarihinde takipsizlik kararını kaldırdı.
Takipsizlik kararı kaldırılan Başsavcıvekili Ateş Hasan Sözen, müştekilerinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Orhan Kapıcı ile savcılar İsmail Uçar, İrfan Fidan ve Fuzuli Aydoğdu, sanığının da Anadolu 14. Sulh Ceza Hakimi Sevgi Övüç'ün olduğu bir iddianame hazırladı. İddianamede, Sevgi Övüç'ün “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret etmek" suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması istendi.

SANIK HAKİMİ 67 AVUKATIN SAVUNDUĞU DAVANIN İLK DURUŞMASI GÖRÜLDÜ

Bu şikayet sonucu Sevgi Övüç hakkında “Kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davanın müştekileri olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili ve avukatları duruşmaya katılmazken, Sevgi Övüç ve 67 avukatı salonda hazır bulundu. İstanbul Barosu, Ankara Barosu ve Türkiye Barolar Birliği de gözlemci sıfatı ile duruşmaya avukat gönderdi.

ASIL HEYET OLMAYINCA SAVUNMA YAPMADILAR

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Alev Menteş'in mazeret bildirdiği duruşmayı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Caner Rüzgar yönetti. Sevgi Övüç, karar verecek olan asıl heyetin olmaması nedeniyle savunma yapmayacağını belirterek, “Şu anda geçici heyet çıktığından dolayı savunmamı asıl heyet karşısında yapmak istiyorum. Bu sebeple süre talep ediyorum" dedi.
Övüç'ün avukatlarından Bahri Bayram Belen söz alarak, bugün duruşmaya bakan heyetin geçici heyet olduğunu belirterek, “Müvekkilimizin sorgu ve savunması, kovuşturmanın genişletilmesi taleplerimiz ve savunmalarımızı karar verecek mahkeme heyeti önünde yapmak istiyoruzö diyerek süre talep etti. Övüç'ün avukatlarından Elkan Albayrak, duruşmanın tek celsede bitirilmesi amacıyla müştekilerin önümüzdeki celse hazır edilmesini istedi. Sanık Sevgi Övüç ve avukatlarına savunma yapmaları için süre veren mahkeme heyeti, müştekilere müzakere yazılarak duruşma gün ve saatinin bildirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

ŞİKAYETÇİ SAVCILARIN ÜSTLENDİĞİ SORUŞTURMALAR, ALTINDA İMZALARI OLAN KARARLAR

Şikayetçi savcılardan İrfan Fidan, Fuzuli Aydoğdu ve İsmail Uçar'ın, Bilal Erdoğan ve Mehmet Cengiz, Nihat Özdemir, Abdullah Tivnikli gibi isimlerin geçtiği "25 Aralık soruşturması" nda imzası var. Bu soruşturma 1 Eylül 2014 tarihinde takipsizlik kararıyla sonuçlandı..
İsmail Uçar aynı zamanda Gafur Ataç ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu 22 Temmuz Operasyonu kapsamında 76 polis hakkında yürütülen soruşturmanın da savcısı.
Hakim Sevgi Övüç hakkında önce şikayetçi olup takipsizlik kararına itiraz etmediği için davanın müştekisi olmayan Ekrem Aydıner; Rıza Sarraf ve bakan çocuklarının soruşturulduğu "17 aralık soruşturması" nın savcısı. 17 Ekim 2014 tarihindeki takipsizlik kararının altında Aydıner'in imzası var.

Yüksel KOÇ / İstanbul DHA

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:01

İLGİLİ HABERLER