Gündem
  • 3.10.2006 13:54

24 YILLIK DEV-YOL ANA DAVA DAVASI'NDA KARAR ÇIKTI!..

ANKARA - 12 Eylül dönemine damgasını vuran Dev-Yol Ana Davası'nda karar çıktı. Mahkeme, 24 yıllık davada 20 sanık hakkında müebbet ağır hapis cezası verirken, 2 sanığı da 16 yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırdı.


Yargıtay tarafından bozulan ve yeniden Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Dev-Yol Ana Davası'nın bugünkü duruşmasında karar çıktı. Duruşmaya sanık Turhan Yalçın Bürkev ile sanık avukatları katıldı. Duruşmada sanık ve sanık avukatları esas hakkındaki savunmalarını yaptı. Duruşmada söz alan avukat Ömer Kavili 24 yıllık süreçte klasörlerin bir kısmının kaybolduğunu belirterek, savunma için hazırlanamadıklarını söyledi.

Davanın 740 klasörle başladığını aradan geçen süre içerisinde bir kısım klasörün kaybolduğunu ve en son Yargıtay'a gönderildiğinde ise dosyanın 275 klasöre düştüğünü ifade etti. Klasörlerin incelenmesi için mahkemeden talepte bulunduklarını, ancak mahkemenin bunu hazır etmediğini belirten Kavili, "Pekin Sözleşmesi'ni imzalayan bir Meclis olarak bu durumda İç Hukuk Kuralları çerçevesinde sözleşmeye uyulması gerektiğinden savunmamızı yapabilmemiz için delillere ulaşmak istiyoruz. Klasörler kayıp olduğundan iddia makamı da suçlama yapamıyor.

Yeni CMK kararı iddiaların leh ve aleyhte bildirilmesi gerekiyor. Savunmamızı leh ve aleyhteki deliller gösterildikten sonra yapmak istiyoruz. Şu anda klasörlerden bir kısmı kayıptır. Bu klasörler tamamlandığında ve incelenmek için tarafımıza sunulduğunda savunmamızı yapacağız" dedi.


Duruşmada, diğer sanıkların avukatları da bazı klasörlerde ki belgeleri bulamadıklarını belirterek, esas hakkında savunma için süre istedi.


Duruşmada söz alan sanık Turhan Yalçın Bürkev ise esas hakkında yaptığı savunmada hakkındaki suçlamalarla ilgili hiçbir delil olmadığını ve kendisine olmayan belgelerle suçlama yapıldığını savundu. Bürkev, esas hakkında savunma yapmak için süre talep etti. Mahkeme verdiği ara karar gereğinde dosyanın geldiği aşama sanık ve sanık avukatlarına daha önce verilen süreler göz önüne alınarak sanık ve sanık avukatlarına yeniden süre verilmesi talebini reddetti.


Duruşmada avukat Kavili, yargılamayı eleştirerek, "Ben gerek kişisel ahlakım gerekse meslek onurum adına böyle bir faaliyette yer almak istemiyorum ve bu nedenle duruşmayı terk ediyorum diyerek salonu terk etti. Kavili'nin bu sözleri ve hareketi tutanaklara da geçti. Duruşmada sanık avukatlarının klasörlerin kayıp olduğunu bildirerek süre istemelerine rağmen Mahkeme kararını açıkladı.

Mahkeme, sanıklar Cihat Akcam, Halil Yasin Ketenoğlu, Bünyamin İnan, Murat Parlakay, Turhan Yalçın Bürkev, Erdoğan Genç, Nuri Özdemir, Osman Nuri Ramazanoğlu, Hıdır Adıyaman, Nurettin Aytun, Emin Koçer, Hasan Ertürk, Yaşar Kambur, Atalay Dede, Mehmet Akın Dirik, Melih Bekdemir, Celal Mut, Hilmi İzmirli, Mehmet Hassoy ve Yusuf Yıldırım hakkında daha önce verilen ağırlaştırımış müebbet hapis cezasında indirim uygulayarak müebbet ağır hapis cezası verdi. Mahkeme, o dönemde 18 yaşından küçük oldukları için sanık Veli Yıldırım ve Hüseyin Arslan hakkında 20 sene verilen ağır hapis cezasını da 16 yıl 8 ay hapis cezasına indirdi.


Ankara 1 No'lu Sıkıyönetim Mahkemesi'nde, 574 sanıkla 18 Ekim 1982 tarihinde başlayan ana Dev-Yol Davası'nda, birleştirilen dosyalarla sanık sayısı 723'e çıkmıştı. Sıkıyönetim Mahkemesi, 17 Temmuz 1989'da, 7 kişi hakkında idam, 39 kişi hakkında ömür boyu, 346 kişi hakkında 2 ile 20 yıl arasında değişen ağır hapis cezaları vermişti.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, sanıklardan 23'ü hakkında verilen cezayı az bularak ölüm cezası verilmesi doğrultusunda yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Bunun üzerine, Dev-Yol Davası'nda 23 sanığın ikinci kez yargılanmasına Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanmıştı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:47

İLGİLİ HABERLER