Gündem
  • 1.8.2015 10:32

25 AKİLsiz İNSAN toplandı

Ali Bayramoğlu: 'Çözüm süreci ölümcül bir kopuş yaşamaktadır'

Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan bir grup, İstanbul'da gerçekleştirdikleri toplantı sonrasında silahların susması çağrısında bulundu. Grup adına ortak açıklamayı okuyan gazeteci Ali Bayramoğlu, "Bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki çözüm süreci ölümcül bir kopuş yaşamaktadır. Silah ve şiddet perdesi yeniden açılmış ve savaş kapımıza yeniden gelmiştir" dedi.

Ali Bayramoğlu: 'Çözüm süreci ölümcül bir kopuş yaşamaktadır' akil insanlar,ali bayramoğlu,çözüm süreci,Kadir İnanır

Akil İnsanlar Heyeti'nden bir grup, gazeteci Ali Bayramoğlu, sinema sanatçısı Kadir İnanır ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın çağrısıyla, İstanbul'da toplandı. Yaklaşık 2.5 saat süren toplantı sonrası grup adına ortak bir çağrı yapıldı.

Ortak çağrıyı okuyan gazeteci Ali Bayramoğlu, "Türkiye 30 yıldır insani, siyasi, ahlaki büyük bedeller ödenen, demokrasiyi boğan ve on binlerce insanın hayatına mal olan büyük bir çatışma yaşıyor. Bundan 2.5 yıl önce başlayan çözüm süreci ve eylemsizlik hali çatışmanın bitirilmesi istikametinde toplumda büyük umutlar doğurmuştu. Demokratik ve siyasi alanın genişleme, taraflar arasında görüşmeler, silahlara kısmen geri çekilmesi gibi önemli adımlarla çeşitli krizlere ve iniş çıkışlara rağmen tarafların çözüm iradesi de bu umutları derinleştirmiştir. Bizler akil insanlar heyetleri olarak farklı görüşlerimize rağmen barış ikliminin toplumda yaygınlaşması, tartışılması için yapılan bir çağrıyı kabul etmiş ve sorumluluk almıştık" ifadelerini kulandı.

2014 sonbaharından itibaren yaşanan gelişmeler ve sürece yeni dahil olan dinamiklerin barış iklimini tersine çevirdiğini vurgulayan Bayramoğlu, "Bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki çözüm süreci ölümcül bir kopuş yaşamaktadır. Silah ve şiddet perdesi yeniden açılmış ve savaş kapımıza yeniden gelmiştik. Bizler vicdani ve demokratik sorumluluk içinde şu çağrıyı yapıyoruz. Derhal silahlar susmalı ve mutlak çatışmasızlık haline dönülmeli. Meydan okuyucu, ayrımcı tahkir dilden uzak durulmalıdır. Basından kanaat önderlerine, siyasi iktidardan muhalefet partilerine kadar her anlamda siyasetin hareket alanını boğacak tüm önerilerden kaçınılmalıdır. Çözüm çabalarına geri dönmek için diyalog kurulmalıdır. Bizler üzerimize düşen tüm sorumluluğa hazırız" dedi.

Bayramoğlu, Akil İnsanlar heyetinde yer alan tüm isimlerin toplantıya çağrılmaması ile ilgili eleştirileri de yanıtlayarak "Bu bir Akil İnsanlar Heyeti'nin genel toplantısı değil. Okuduğum metinde akiller içerisinde bir grup insanın bir araya gelerek aldığı bir insiyatif. Akil insanların faaliyeti sona erdikten sona akiller içinden çeşitli gruplar belirli insiyatifler aldılar. Bu hızlı bir hareket için kurduğumuz grup. Sadece dikkat ettiğimiz milletvekili seçilen arkadaşları davet etmemek oldu. Biz akiller grubunu temsil etmiyoruz, bir dönem akil insan işlevi yapmış bir grup insanı temsil ediyoruz" diye konuştu.

Bayramoğlu oluşturdukları insiyatifin vicdani ve demokratik sorumluluğu gereği bir adım attığın, gerektiğinde yeni sorumluluklar da alabileceklerinin altın çizdi.

Toplantıların devam edebileceğini söyleyen Bayramoğlu, "Etme ihtimali elbette olabilir. Bu gerginlik, bu çatışma devam ederse bizler ya da bizim dışımızda pek çok insan bu tür adımlar atacaktır. Hepimiz farklı eğilimlerde olmak ile birlikte birbirimizi tanıyan insanları, gerekirse o adımları atarız" dedi.

Çalışlar: 'Siyasilerin bizden bir talebi olmadı'

Akil İnsanlar Heyeti'nden Gazeteci Oral Çalışlar, 'Biz kendi kendimize biraraya gelmeye ve bir şey yapabilir miyiz, bu acı olayları yatıştırmak ya da çözmek konusunda bir etkimiz olabilir mi onu konuşacağız' dedi.

Çalışlar: 'Siyasilerin bizden bir talebi olmadı' Akil İnsanlar Heyeti,gazeteci,Oral Çalışlar

Akil İnsanlar Heyeti'nden bir grup, Bebek'te bir balıkçıda biraraya geldi. Terör olaylarının ele alınacağı toplantıya katılan Gazeteci Oral Çalışlar, siyasilerin kendilerinden bir talepte bulunmadığını belirterek, “Biz kendi kendimize biraraya gelmeye ve bir şey yapabilir miyiz, bu acı olayları yatıştırmak ya da çözmek konusunda bir etkimiz olabilir mi onu konuşacağız” dedi.

Gazeteci Ali Bayramoğlu, sinema sanatçısı Kadir İnanır ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın çağrısıyla toplanan Akil İnsanlar Heyeti'nden bir grup, Bebek'te bulunan bir balıkçıda biraaraya geldi. Toplantıya ilk gelen isim Kadir inanır olurken, ardından Avukat Kezban Hatemi, gazeteciler Oral Çalışlar, Ali Bayramoğlu, KESK Başkanı Lami Özgen toplantının yapılacağı mekana geldi.

“TÜRKİYE'DE OLAYLAR VAR, BİZİM DE SORUMLULUKLARIMIZ VAR”
Kezban Hatemi, gazetecilere, “Maşallah hepinizin haber olmuş” derken, Gazeteci Oral Çalışlar ise bir gazetecinin 'neden biraraya geldiniz' sorusuna, “Neden geldiğimiz belli. Türkiye'de olaylar var ve bu olaylarla ilgili bizim de sorumluluklarımız var. O sorumluluklarımız açısından ne yapacağız diye aramızda konuşacağız. Yani bir karar vermiş değiliz” şeklinde cevap verdi.
Oral Çalışlar, 'siyasilerin bir talebi oldu mu' şeklindeki soruya ise “Yok hiç kimseden bir talep olmadı. Biz kendi kendimize biraraya gelmeye ve bir şey yapabilir miyiz, bu acı olayları yatıştırmak ya da çözmek konusunda bir etkimiz olabilir mi onu konuşacağız” dedi.

MUSTAFA BAKIRHAN - SADIK KAHRAMAN

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:04

İLGİLİ HABERLER