Gündem
  • 5.5.2016 02:19

9 soruda vizesiz Avrupa

Karar'dan Hilal Öztürk'ün 9 soruda vizesiz Avrupa dönemi haberi şöyle;

 1- Türkiye ödevini yaptı peki Avrupa sürecinde neler olacak?

AB Komisyonu, Türkiye'nin şartları büyük oranda karşıladığını belirterek vize muafiyeti getirilmesi tavsiyesinde bulundu. Komisyonun tavsiyesi önce Avrupa Parlamentosu sonra da Avrupa Birliği Konseyi'nin onayına sunulacak. Avrupa Parlementosu'ndan basit çoğunluk, AB Konseyi'nde oybirliği yerine nitelikli çoğunlukla karar alınacak. Beklenen onay gelirse Haziran sonu itibariyle Schengen ülkelerine vizesiz seyahat dönemi başlayacak.

2-Vizesiz seyahat için sadece bir pasaport yeterli mi?

Evet ama mevcut pasaportlar değil. Schengen ülkelerine vizesiz seyahat, bu pasaportlarla mümkün olamayacak. Çünkü Schengen ülkelerine bu pasaportlarla seyahat etmek isteyenler yine vize almak zorunda.

3-Nasıl bir pasaportla vizesiz seyahat mümkün?

Biyometrik verilerin yüklü olduğu çipli pasaportlarla. Çünkü AB biyometrik verilerin çip içinde olmasını şart koşuyor.

4-Biyometrik veriler ve çipli pasaportun önemi nedir?

Pasaport kapağına yerleştirilen çip içinde biyometrik veriler bulunuyor. Sahte pasaport kullanılmasını neredeyse yüzde 100 oranında önleyen çipli pasaportlar, özellikle yabancı terörist savaşçılar ve suç örgütlerinin kabusu. Çip içinde pasaport sahibinin kişisel verileri, parmak izi gibi değiştirilemez üzerinde oynanamaz bilgiler mevcut. Ayrıca suç örgütlerinin pasaport üzerindeki fotoğrafla oynayarak, kullanan kişiye benzettiği için sahte pasaport kullanan kişilerin yakalanması güçleşiyordu. Ancak çipli pasaportlardaki fotoğraflarda bariz izler denilen burun ve kulak yapısı, yüzdeki ben, yara izi gibi değiştirilmeyecek unsurlar olduğu için yakalanma oranı çok yükseliyor.

5-Türk vatandaşları ne zaman bu pasaportlara sahip olacak?

1 Haziran 2016'dan itibaren bu çipli pasaportlara sahip olunabilecek. Çipli pasaportlar mevcut pasaportların aynısı olacak. Farkını göstermek için kapak ön veya arka sayfasına bir işaret eklenmesi düşünülüyor.

6- Yeni pasaportlar için ücret olacak mı?

Pasaportlarını çipli pasaportla değiştirmek isteyenler cüzdan ücreti ödeyecek. Ancak eski pasaportun süresi yeni pasaporta eklenecek.

7- Özel kullanımdaki çipli pasaportlar da değişiklik olacak mı?

1 Haziran 2016'dan itibaren yeşil (hususi ), gri (hizmet) ve diplomatik pasaportların çiplerine de biyometrik veriler eklenecek.

8- AB üyesi olmayan Schengen bölgesi ülkeleri arasında yer alan İsviçre, Norveç ve İzlanda'ya vizesiz seyahat yapılacak mı?

Evet bu ülkelerin yanı sıra, şehir devletler durumundaki Liechtenstein, Andorra ve San Marino'ya da otomatikman vizesiz seyahat mümkün olacak.

9- AB üyesi olup, Schengen'e dahil olmayan Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan için vize almaya devam edilecek mi?

Yeni uygulamayla birlikte Türk vatandaşları bu üç ülkeye de vizesiz seyahat edebilecekler.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 19:05

İLGİLİ HABERLER