Gündem
  • 21.10.2017 00:04

AB'den Türkiye'ye ödenen destek fonlarına kesinti

Brüksel'deki Avrupa Birliği liderler zirvesinde Türkiye'ye sağlanan katılım öncesi AB destek fonlarında kesintiye gidilmesi kararı çıktı.

Avrupalı liderlerin üzerinde anlaşma sağladığı kesinti kararını zirveye Almanya Başbakanı Angela Merkel taşıdı. Basın toplantısı düzenleyen Merkel, “Komisyondan, katılım öncesi sağlanan yardımlarının yeniden düzenlenmesi ve azaltılması konusunda teklif hazırlamasını istedik.” şeklinde konuştu.

DİYALOG SÜRMELİ

Öte yandan, mevcut durumla ilgili genel bir şüphecilik duygusunun hakim olduğunu söyleyen Merkel, Türkiye ile diyaloğun sürmesinden yana olduğunu liderlere ifade ettiğini aktardı.

Merkel konuşmasını şöyle sürdürdü: “İki yönde karar verdik; ilki, katılım öncesi yapılan destek fonları azaltılmalı. İkincisi de sadece Türkiye hakkında konuşamayız, Türkiye’nin kendisi ile de konuşmalıyız. Türkiye ile üyelik müzakerelerine devam etmeliyiz. Ancak bunun hangi bağlamda ve nasıl devam edeceğini de tartışacağız” ifadelerini kullandı.

Merkel’in Türkiye’ye yönelik fonlarda kesintiye gidilmesi önerisinin en güçlü savunucularıysa Hollanda ve Belçika oldu.

MÜLTECİ ANLAŞMASI DEVAM EDECEK

Avrupa Birliği’nin 2014-2020 dönemi için ayrılan 4,5 milyar euroluk taahhüdünün şu ana kadar 257 milyon euroluk dilimi Türkiye’ye gönderilmiş durumda. Öte yandan Avrupa Birliği, mülteci anlaşması kapsamındaki taahhüdünde kesintiye gidilmeyecek.

Juncker, Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi'nin bitiminde basın toplantısı düzenledi. Türkiye'ye sağlanan katılım öncesi mali yardımlarla ilgili Juncker, "Fonları başka bir tarafa yöneltmeye ve muhtemelen aşağı indirmeye yönelik bir düzenleme teklifinde bulunma konusunda anlaştık." dedi.

Söz konusu fonların 3'te 1'lik kısmının sivil toplum, hukukun egemenliği, insan ve çocuk hakları ile ilgili alanlara yönelik olduğunu anımsatan Juncker, fonun bu alanlardaki kısmını artırma ihtimalleri bulunduğunu ifade etti.

Juncker, katılım öncesi fonların, Türkiye'deki Suriyelilere yönelik kurulan sığınmacı fonuna aktarılmayacağını vurguladı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da Türkiye'yle ilişkileri ele aldıklarını ve AB Komisyonu'na üyelik öncesi fonların kesilip kesilmemesi veya yeniden yönlendirilmesine ilişkin teklif hazırlaması için yetki verdiklerini belirterek, "Bu önemli bir tartışmaydı. Ankara'ya kapıyı açık tutmak istiyoruz. Fakat Türkiye'de şu andaki gerçeklik bunu zorlaştırıyor." diye konuştu.

Buna karşın, 2014-2020 dönemi için ayrılan 4,5 milyar avronun şu ana kadar sadece 257 milyon avrosu Türkiye'ye gönderildi. Bu yüzden kesintiye gidilse bile bunun pratikte bir karşılığı bulunmuyor.

Güncellenme Tarihi : 20.10.2017 22:59

İLGİLİ HABERLER