Gündem
  • 27.5.2018 23:47

ABD'nin F-35 blokajına Rus Su-57 çözümü

İşte Türkiye'nin 'F-35' kozu! Vermezlerse... Türkiye'nin, F-35 alımının engellenmesi halinde Rusya'dan Su-57 almaya yönelebileceği öne sürüldü.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasını bahane eden Washington, üretim ortağı olmasına rağmen Ankara'yı F-35 projesinden dışlama kararı aldı.

ABD Savunma Bakanlığı bütçesine ilişkin yasa tasarısında Türkiye'ye verilmesi gereken F-35 savaş uçaklarının satışının askıya alınmasını da öngören tasarı oybirliği ile kabul edildi. ABD'nin bu hamlesine karşı Türkiye'den 'Karşılığını veririz' açıklaması geldi.

Yenişafak'ta yer alan habere göre, Türkiye'nin karşılık olarak elinde birden fazla silah bulunuyor. Bu kozlardan biri, Rusya ile işbirliğini daha da artıracak adımlar. ABD'nin tavrında ısrarcı olması halinde Türkiye'nin F-35'lerin muadili olarak gösterilen Rus SU-57'lere (T-50) yönelebileceği belirtiliyor.

Rusya'nın geliştirme aşamasında olduğu Sukhoi SU-57 uçağının maliyeti, F-35'lerin neredeyse yarısı kadar. SU-57'lerin yetişmemesi halinde ilk etapta SU-35'ler ardından SU-57'lerin devreye girebileceği ifade ediliyor.

Rus SU-35 savaş uçakları, yıllar önce F-4 jetlerinin yerini alacak uçakların belirlenmesi kapsamında yürütülen çalışmalarda da gündeme gelmişti. Acil ihtiyaç halinde içi boş olarak satın alınabilecek uçakların tamamen Türk yazılım, silah, mühimmat, radar ve aviyonikleriyle donatılmak suretiyle milli ihtiyaçlara F-35'lerden çok daha fazla yanıt verebileceği öne sürülüyor.

ABD, F-35'lerin yazılımı ve içindeki parçalara müdahaleye hiçbir şekilde izin ve yetki vermiyor. Türkiye'nin milli mühimmatlarını dahi uçağa yüklemesi için ABD izni gerekiyor. (Yenişafak)

 

Güncellenme Tarihi : 27.5.2018 23:53

İLGİLİ HABERLER