Gündem
  • 2.7.2015 23:51

ABD'den Ankara'ya flaş mesaj

Türkiye ve ABD arasındaki ilişkinin bölgesel ve uluslararası barış ve istikrarı tehdit edici sorunların üstesinden gelinmesi bakımından önemli olduğuna dikkat çeken Bozkır, bölgesel düzeyde ve küresel ölçekte barış ve istikrarı, tüm insanlığı tehdit eden terörizmle mücadelede iki ülke işbirliğine işaret etti.

Amerika Birleşik Devletleri Milli Günü Kutlandı. Büyükelçi John Bass'ın konutunda düzenlenen resepsiyona Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hikmet Çetin, CHP milletvekilleri, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Engin Soysal ve yabancı misyon şefleri katıldı.
Büyükelçi Bass, eşi Holly Hozer Bass ve diğer yetkililer konukları kapıda karşıladı.

Resepsiyon Türk ve Amerika Birleşik Devletleri marşlarının çalınması ve Soprano Angela Ahıska'nın marşları okumasıyla başladı.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, 4 Temmuz 1776 günü ilan edilen Bağımsızlık Bildirisinin siyasi tarihin miladında önemli bir milat teşkil ettiğini belirterek, "Bu bildiriyle esen özgürlük, bağımsızlık, eşitlik rüzgarı dünyanın dört bir yanında hissedilmiştir. Benzer şekilde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında esas alınan ilkelerin bölgemizin çok ötesindeki bağımsızlık, özgürlük ve eşitlik hareketlerine ilham kaynağı olmuştur. Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri 1952'den bu yana yaşamsal önemdeki ittifaka sahiptir. Ayrıca Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki sarsılmaz ortaklığın temelinde her daim paylaştığımız ve sonuna kadar savunmaya kararlı olduğumuz demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ortak değerlerin bulunduğunu da vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkinin bölgesel ve uluslararası barış ve istikrarı tehdit edici sorunların üstesinden gelinmesi bakımından önemli olduğuna dikkat çeken Bozkır, bölgesel düzeyde ve küresel ölçekte barış ve istikrarı, tüm insanlığı tehdit eden terörizmle mücadelede iki ülke işbirliğine işaret etti.

Bass ise resepsiyonda yaptığı konuşmada, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye arasındaki ilişkilerin zengin ve dostça olduğunu ifade ederek, ülkeler ve insanlar arasındaki dostluğun daha da önem kazandığını belirtti. Bass, Amerikalıların 4 Temmuz günü özgürlüklerini ve bağımsızlıklarını kutladığını söyleyerek, "7 Haziran günü de Türkiye'nin vatandaşları olarak sizler demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne bağlılığınızı gösterdiniz. Türkiye Cumhuriyeti'nin 25. dönem parlamentosu ve bir sonraki hükümetiyle çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Aynı derecede önemli olarak, özgürlük ve demokrasi değerlerine bağlı olarak devletin içinden veya dışından bu toplumdaki herkesle beraber çalışmayı ve ortaklığımızın dokusuna yeni unsurlar eklemeyi sabırsızlıkla bekliyoruz" şeklinde konuştu.

PYD ve Türkiye açıklaması

ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, "Suriye'de sınır bölgesini kim kontrol ediyorsa DAEŞ'le mücadele etmeli ve DAEŞ'in o bölgeyi kontrol etmesini engellemeli" dedi.

Bölgedeki DAEŞ tehdidi hakkında konuşan Bass, sınır güvenliğinin önemine dikkat çekerek, sınır bölgesini kontrol edenin, terör örgütü DAEŞ'in bölgeyi kontrol altına almasını engellemesi gerektiğini söyleyip şunları ifade etti:

"Varsayımsal konulara değinmeyeceğim ama Türkiye ve ABD, Suriye'nin kuzey batısında, Türkiye'nin sınırında DAEŞ'e karşı ortak endişeleri var. Tıpkı Suriye'nin merkezinde ve diğer bölgelerdeki DAEŞ varlığından endişe duyduğumuz gibi. Her iki ülkeye yönelik bu tehdit konusunda birlikte çalışmaya devam ediyoruz, diğer birçok ülke ile olduğu gibi. Ortak çabalarımız ve koalisyonun diğer üyeleri ile çabalarımız kapsamında hepimize Yönelik DAEŞ tehdidi konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Bizim açımızdan çok önemli olan birşey var o da, Suriye'de sınır bölgesini kim kontrol ediyorsa, birincisi DAEŞ'le mücadele etmeli ve DAEŞ'in o bölgeyi kontrol etmesini engellemeli." 

ABD ve Türkiye'nin taleplerini PYD'ye iletme noktasında net olduklarını kaydeden Bass, "DAEŞ'in sınırdaki varlığı Türk Hükümeti'nin yoğun çabalarına rağmen DAEŞ'in kayıplarının önemli bir bölümünü Türkiye'den kaçakçılıkla kapatmasını sağlıyor. İkincisi demokratik ve toprak bütünlüğü korunmuş bir Suriye ilkesine bağlı olmak. Üçüncüsü de o bölgenin vatandaşlarının kendi işlerini yürütmesine izin vermek ve çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilmiş kişilerin kendilerini güvende hissettikleri zaman evlerine dönmelerine izin verilmesi. ABD yönetimi ve Türkiye'nin bu ilkelere çok tutarlı bir bakışı var. Bu konudaki beklentilerimizi PYD'ye iletmekte çok netiz. Son zamanlarda PYD'nin DAEŞ'i çıkardığı bölgede bunlara bağlı kalması noktasında bu beklentileri iletmekte çok netiz" diye konuştu.

İHA-ntvmsnbc

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:33

İLGİLİ HABERLER