Gündem
  • 29.11.2015 22:09

AB'den Türkiye'ye 3 milyar euro

Türkiye'nin üyelik sürecinin yeniden canlandırılması, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi ve sığınmacılar krizinin görüşüleceği AB-Türkiye Zirvesi sona erdi.

Belçika'nın başkenti Bürüksel'de düzenlenen zirvede Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile bir araya geldi.

Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği Türkiye-AB Zirvesi sona ererken Türkiye-AB müzakerelerinde 17. başlık olan ekonomik ve parasal politikalara ilişkin faslın açılmasına karar verildi.

Zirve sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ortak basın toplantısı düzenlediler. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk 17. başlığın açılmasına karar verildiğini söyledi. AB Komisyonu Başkanı Juncker de Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar Euro verileceğini söyledi.

Alınan karar şöyle;

AB, Türkiye’de, acil ve sürekli insani yardım sağlayacaktır. Aynı zamanda, genel mali desteğini önemli ölçüde artıracaktır. Komisyon tarafından, Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyelilere ve evsahibi topluluklara etkin ve tamamlayıcı destek sağlamak amacıyla finanse edilen faaliyetlerin eşgüdümünü sağlamak ve etkin hale getirmek için Türkiye için bir Sığınmacı Mali İmkanı oluşturulmuştur. AB Türkiye’ye, başlangıç olarak, Birlik bütçesinden ve üye ülkelerin katkılarıyla 3 milyar Euro ilave kaynak sağlamayı taahhüt etmiştir. Gelişmeler ışığında, bu meblağa olan ihtiyaç ve fonun niteliği gözden geçirilecektir. Türkiye 2.2 milyondan fazla Suriyeliyi misafir ettiği ve 8 milyar ABD Doları harcadığı cihetle, AB, Türkiye-AB işbirliği çerçevesinde, yük paylaşımının öneminin altını çizmiştir. Bu kapsamda, her iki taraf üye ülke ve halihazırdaki AB’nin yeniden yerleştirme plan ve programlarının yapacağı katkının önemini vurgulamıştır.

BU 3 MİLYON AVRO TÜRKİYE İÇİN DEĞİL SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN

Başbakan Davutoğlu: "Bu 3 milyar avro Türkiye için değil Suriyeli mülteciler için harcanacak. Bizim nihai hedefimiz insan kaçakçılığını ve mültecilere yönelik suçları engellemek ve Avrupa'ya gelen mültecilerin sayısını azaltmak."

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:26

İLGİLİ HABERLER