Gündem
  • 30.10.2014 22:01

Ahmet Davutoğlu'ndan ALEVİ açılımı

Başbakan Ahmet Davutoğlu Muharrem ayının 13. gününe rastlayan 8 Kasım’da Hacıbektaş’a gideceğini açıkladı. Alevi açılımı için bir ekip kurulması talimatını veren Davutoğlu, "Yeni Türkiye Yolu" konuşmasında “Muharrem orucunu hep birlikte açacağız ve Kerbela şehitleri anısına pişirilen Aşure'yi birlikte kaşıklayacağız.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Ekim ayındaki hükümet faaliyetlerini anlattığı Yeni Türkiye Yolu’nda programında Alevi açılımı ile ilgili yeni adımının haberini verdi. Davutoğlu, “Buradan toplumsal barışın tesisi için çok hayırlı olacağına inandığım yeni bir açılımımızı duyuruyorum” diyerek 8 Kasım’da Hacı Bektaş Derneği’nin Hacıbektaş’ta düzenlediği Aşure gününe katılacağını söyledi. Davutoğlu şöyle konuştu:

“Tarihin en acı hadisesi olarak hepimizi kederlere gark eden Kerbela hadisesini ve Kerbela şehitlerinin aziz hatırasını inşallah Alevi dostlarımızla, canlarımızla birlikte yâd edeceğiz. Muharrem orucunu hep birlikte açacağız ve Kerbela şehitleri anısına pişirilen Aşure'yi yine birlikte kaşıklayacağız. Bu buluşmanın heyecanını şimdiden bütün kalbimde hissettiğimi samimiyetle ifade etmek isterim. İnşallah kardeşliğimiz için çok hayırlı bir yeni dönemin kapısını da bu gönül beraberliği ile açma imkanı bulacağız.”

Davutoğlu geçmiş hükümetler döneminde Alevi vatandaşların ihtiyaçlarını giderebilmek ve sıkıntılarına çare bulabilmek için çalıştaylar yapıldığını hatırlattı. Davutoğlu “Şimdi atacağımız yeni adımlarla bu süreci inşallah hayırlı neticelere bağlamanın hazırlığı içindeyiz.” dedi.

Başbakanlık çalışma başlattı

Hükümet Alevi Açılımı adı verilen sürece ivme kazandıracağının işaretini, Muharrem ayının başlangıcından birkaç gün önce yapılan parti grup toplantısında verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, daha önce yapılan Alevi Çalıştayı raporlarını süreçte görev almış olan bakanlar ve bürokratlarla değerlendirdi. Toplantıdan sonra Al Jazeera'ye bilgi veren Başbakanlık kaynakları, "Tüm Alevilik tartışmasını değiştirecek çok ciddi adımlar atılacak" dedi.

Bu adımların başında Alevilerin temel talepleri arasında yer alan cemevlerine ibadethane statüsü tanınması var. Formül, mabet - ibadethane ayrımında bulundu. Kaynaklar, caminin mabet, cemevinin ise ibadethane olarak tanımlanacağını, böylece cemevinin camiinin alternatifi gibi değerlendirilmeyeceğini söyledi.

Üç temel başlık

Hükümet Alevi açılımını üç temel başlık üzerindeki çalışma ve adımlarla yürütecek. Bunlardan birincisi cemevlerinin statüsü, ikincisi Alevi dedelerinin durumu / statüsü, üçüncüsü de din dersleri. Birçok Alevi, çocuklarının din dersine katılmasını istemiyor. Ayrıca Aleviler, din dersi kitaplarındaki Alevilik ile ilgili bilgileri yetersiz aynı zamanda ayrımcı buluyor. Dedelerin statüsü konusu ise Aleviler arasında da üzerinde mutabakat sağlanamayan bir konu. Bazı Aleviler dedelere maaş bağlanmasını isterken, bazı Aleviler ise buna kesin olarak karşı çıkıyor.

Farklı aktörlerle görüşülecek

Hükümet bu kez Alevilerle yapacağı görüşmeleri de çeşitlendirecek. Al Jazeera'nin edindiği bilgiye göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu farklı Alevi kesimleri ile görüşülmesi talimatını verdi. Aleviler talepleri konusunda farklı yaklaşımlara sahip. Hükümetin Alevilere yaklaşımını protesto edenler olduğu gibi, diyalog ile talepler konusunda yol alınabileceğine inananlar var. En son 21 Temmuz 2014'te o zaman Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan Ankara'da bir iftar vermiş, bu iftara bazı Alevi temsilcileri katılırken bazıları protesto ederek katılmamıştı.

Alevi açılımı için ekip

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla ilk olarak bugüne kadar yapılan yedi çalıştaya ilişkin raporların üzerinden geçildi. Alevi açılımı konusunda daha önce de çalışan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Alevilik üzerine çalışan ekip bir toplantı yaptı.

Üç saatlik toplantıda durum analizi yapıldı, raporlarda yer alan talepler gözden geçirildi. Toplantı sonunda bir ekip oluşturuldu. Ekip bir çalışma takvimi üzerinden hareket edecek. Hangi adımın, ne zaman, ne şekilde atılacağı bu ekibin çalışması ile netleşecek.

Alevilerin 'AKP algısına' da bakılacak

Başbakan'ın çalışılması talimatı verdiği bir diğer konu da AKP hükümetlerinin Aleviler nezdinde nasıl algılandığı. Kaynaklar, Davutoğlu'nun Alevilerin bugüne kadarki hükümetlerle ilgili olumlu, olumsuz değerlendirmelerinin çıkarılmasını istedi. Çalışma sonuçta rapor olarak Davutoğlu'na sunulacak.

Kaynak: Al Jazeera

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:40

İLGİLİ HABERLER