Gündem
  • 3.7.2015 10:23

'AK-HAREKET' için ortaklık komisyonu

Meclis Başkanlık Divanının önümüzdeki hafta belirlenmesinin ardından, sıra 63. Hükümetin kurulmasına gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kurma görevi vereceği Başbakan Davutoğlu ve ekibi muhalefet partileri ile nasıl bir görüşme trafiği yürüteceklerini belirlemek için yoğun bir mesai yapıyor.
Davutoğlu, bir partiyle görüşmeleri tamamlayıp diğeri ile başlamak yerine, CHP ve MHP ile eş zamanlı müzakere taktiği izleyecek. İlk tur görüşmelerden bir sonuç alınması beklenmediği için Başbakan Davutoğlu birkaç gün aradan sonra ikinci tur görüşmelere başlayacak. Görüşmeler sırasında koalisyon kurmaya hangi parti yakın görülürse, o partiyle temaslara ağırlık verilecek.
EN GÜÇLÜ İHTİMAL
Ancak kulislerde, MHP lideri Bahçeli'nin Meclis Başkanı seçiminin 4. turundaki tavrı sonrası en güçlü koalisyon ihtimalinin AK Parti-MHP olduğu vurgulandı. Bu yoruma gerekçe olarak Bahçeli'nin "Siyasî iktidarsızlık baş gösterirse sorumluluktan kaçmayız” sözleri de gösteriliyor. Ayrıca, seçim sonrası iki partinin tabanının da aynı görüşte olduğu biliniyor.
ORTAK NOKTA VURGUSU
AK Parti Genel Merkezi'nde kurulan koalisyon komisyonları aracılığıyla CHP ve MHP için iki ayrı metinden oluşan ve koalisyon protokolüne benzer teklif paketi hazırlanıyor. Komisyonlar, özellikle MHP'nin seçim öncesi açıkladığı bildirgede yer alan unsurlar detaylı şekilde masaya yatırdı. İki partinin aynı görüşte olduğu noktalar tek tek tespit edildi. MHP'ye sunulacak koalisyon protokolünde iki partinin aynı istikametteki vaatlerine özel vurgu yapılacak.
ÖNCE LİDERLER GÖRÜŞECEK
İlk görüşmeler liderler düzeyinde, sonraki temaslar ise parti kurmayları aracılığı ile gerçekleştirilecek. Bu kapsamda MHP ile görüşmeleri Faruk Çelik başkanlığındaki heyet yürütecek. CHP'ye ise Ömer Çelik'in başkanlığındaki heyet gidecek.
Bu görüşmelerden elde edilecek sonuca göre Davutoğlu ikinci tur görüşmelere geçecek. Bu turda hangi partiyle koalisyon kurulacağı da netleşmiş olacak. Görüşmelerden bir sonuç alınmazsa, en geç Ağustos başında Başbakan görevi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iade edecek. Bu aşamadan sonra ise CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun görevlendirilmesi gündeme gelecek.

TÜRKİYE

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:33

İLGİLİ HABERLER