Gündem
  • 20.1.2015 21:54

AK Parti hangi bakanda kaç fire verdi

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında adı geçen 4 eski bakanın 'Yüce Divan' oylaması için toplanan Meclis'te ilk oylama Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan için yapıldı. 242 milletvekili Çağlayan'ın Yüce Divan'a gönderilmesi, 264 milletvekili gönderilmemesi yönünde oy kullandı. 7 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 1 oy boş, 3 oy geçersiz çıktı. Bu ilk tabloya bakıldığında AK Parti'nin fire verdiği anlaşılıyor. Zira, muhalefet partileri ve bağımsızların Meclis'teki sandalye sayısı 223. Çağlayan'ın Yüce Divan'a gönderilmesini isteyenlerin sayısı ise 242. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal Meclis'te gazetecilere "38 fire görünüyor" dedi.

Muhalefetin hesabına göre AK Parti'nin fire sayısı beklenenden fazla oldu.

Muhalefet bloğunun Meclis'teki sandalye sayısı bağımsız milletvekilleri dahil 223'tü. CHP'den Tolga Çandar, MHP'den Enver Erdem, HDP'den dört milletvekili mazeret belirterek oylamaya gelmedi. Anadolu Partisi Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan ile bir bağımsız milletvekilinin de oylamaya katılmadığı belirtildi. Yani muhalefet bloğundan oylmaya katılmayan toplam milletvekili sayısı 8 olarak hesaplandı. Bu sayı muhalefet bloğunun oylarından düşüldüğünde 215 milletvekili kalıyor. Çağlayan için verilen "Yüce Divan'a gitsin" yönündeki oyların 242 olduğu gözönüne alındığında 27 AK Partili milletvekilinin Yüce Divan önergesine kabul oyu verdiği hesabı yapılıyor. Bu sayıya boş, çekimser ve geçersiz oy sayısı olan 11 eklendiğinde AK Parti'li Mahir Ünal'ın açıkladığı 38 fire rakamına ulaşılıyor. Meclis'te toplam milletvekili sayısı 535, oylamaya katılan vekil sayısı ise 517. Yani 18 milletvekili Genel Kurul'daki oylamaya katılmadı. Bunun 8'inin muhalefet cephesinden olduğu belirtiliyor. Bu hesaba göre de oylamaya katılmayan 10 AK Parti milletvekili bulunuyor.

Meclis'te yapılan Yüce Divan oylamasında Çağlayan ve Güler'in ardından Bağış için de ret kararı çıktı. AK Parti'de Çağlayan oylamasında 38, Güler oylamasında 43 fire, Bağış oylamasında 50 fire var. Son olarak Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar için oylama yapılıyor.

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında adı geçen 4 eski bakanın 'Yüce Divan' oylaması için toplanan Meclis'te ilk oylama Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan için yapıldı. 242 milletvekili Çağlayan'ın Yüce Divan'a gönderilmesi, 264 milletvekili gönderilmemesi yönünde oy kullandı. 7 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 1 oy boş, 3 oy geçersiz çıktı.

İlk oylamada 38 fire

Bu ilk tabloya bakıldığında AK Parti'nin fire verdiği anlaşılıyor. Zira, muhalefet partileri ve bağımsızların Meclis'teki sandalye sayısı 223. Çağlayan'ın Yüce Divan'a gönderilmesini isteyenlerin sayısı ise 242. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal Meclis'te gazetecilerin "Kaç fire var?" sorusuna "38 görünüyor" dedi.

İkinci oylama Güler için

Güler kendisi için Yüce Divan oylamasında oyunu kullanırken.

Meclis'te Çağlayan'ın ardından ikinci oylama İçişleri eski Bakanı Muammer Güler için yapıldı. Güler hakkında muhalefetin "Yüce Divan'a gönderilsin" şeklindeki önergelerinin okunmasının ardından Çağlayan'da olduğu gibi illerin alfabetik sırasına göre oylama yapıldı. Birinci oylamaya katılan 3 muhalefet milletvekili mazeretli olarak ikinci oylamaya katılmadı. Tansiyonu yükselen CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz hastaneye götürüldüğü için, İdris Naim Şahin ve İdris Bal ise bir televizyon programına katıldıkları için ikinci oylamada yer almadı. Yani ilk oylamaya muhalefetten mazeretli katılmayan 8 kişiye ikinci oylamada 3 kişi daha eklendi, toplam sayı 11 oldu.

ERDOĞAN BAYRAKTAR

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ve eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış'ın "Yüce Divan"a sevk edilmeme kararının ardından son olarak eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar için verilen önerge 219'a karşı 288 oyla reddedildi.
 
Genel Kurul'dan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ve eski AB Bakanı Egemen Bağış'la ilgili Yüce Divan kararının belli olmasının ardından son olarak eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'la ilgili karar için de gizli oylama işlemi tamamlandı.
AK Parti'de fire 43'e çıktı

Muhalefet partileri ve bağımsız bloğunun 223 sandalye sayısına sahip olduğundan hareketle oy kullanmayan 11 kişi çıkarıldığında, 212 kişinin Güler’in “Yüce Divan’a sevki” yönünde oy kullandığı hesabı yapılıyor. Kabul sayılarının ikinci oylamada 241 çıktığı gözönünde bulundurulduğunda muhalefet bloğuna 29 da AK Parti’den kabul oyu eklendiği görülüyor. Muhalafetin hesabına göre 6 çekimser, 4 boş ve 4 geçersiz oyun da eklenmesiyle AK Parti’nin fire sayısı Güler'in oylamasında 43’e ulaşıyor.

Oylamayı değerlendiren Muammer Güler, "Önemli olan 276'yı bulmamasıydı. Bulmadı. Hayırlı olsun" dedi.

Güler için verilen oyların sayımının ardından usul tartışması yaşandı. Oylama sonucunda Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı Yüce Divan'a sevk önergesinin kabulü için 276 kabul oyu çıkmadığını belirtti ve komisyon raporunun kabul edildiğini söyledi. Muhalefet ise buna itiraz etti, salt çoğunluk olan 276'ya ulaşılamadığı için komisyon raporunun da kabul edilemeyeceği görüşünü dile getirdi.

Kılıçdaroğlu: Meclis'te hırsız var

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ikinci oylamanın ardından gazetecilerin sorusu üzerine, "Tek cümle söyleyeyim; Meclis'te hırsız var" değerlendirmesini yaptı.

Bağış oylamasında fire arttı

Aranın ardından AB eski Bakanı Egemen Bağış için oylama yapıldı. Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın açıkladığı sonuçlara göre bu oylamaya 517 milletvekili katıldı. 245 milletvekili "Bağış Yüce Divan'a gönderilsin" yönünde oy kullanırken, 255 milletvekili ret oyu verdi. 7 çekimser oyun kullanıldığı oylamada 6 boş, 4 geçersiz oy çıktı.

Muhalefet milletvekillerinin hesabına göre bu oylamada AK Parti'den 50 fire var. Buna göre oylamaya AK Parti'den 7, CHP'den 1, MHP, HDP ve diğer partiler ile bağımsız milletvekillerinden toplam 8 kişi oylamaya katılmadı. Yani 223 sandalye sayısına sahip muhalefet bloğundan 9 milletvekili bu oylamada yoktu, toplam 212 muhalefet milletvekili oy kullandı. Bu milletvekillerinin tümünün Yüce Divan'a sevk yönünde oy verdiği hesap edildiğinde kabul oylarının 245 olabilmesi için 33 AK Parti milletvekilinin de bu bloğa destek vermesi gerekiyor. Bunlara geçersiz, boş ve çekimser oylar da eklendiğinde fire sayısı 50'yi buluyor.

Bağış sonuçla ilgili ilk değerlendirmesinde "Hayırlı olsun, biz herşeye hazırız" dedi.

Yüce Divan için 276 oy şart

Meclis'te her bakan için gizli oylama yapılıyor. Yüce Divan kararı için 276 evet oyu gerekiyor. Milletvekilleri evet, hayır veya çekimser oyu temsil eden işaretleri (Beyaz - evet, kırmızı - hayır, yeşil - çekimser) oy pusulalarından birini kapalı bölmelerde zarfa koyuyor ve bu zarfları kutulara atıyor. Yani kimin evet, kimin hayır pusulasını attığını öğrenmek teknik olarak mümkün değil.

Muhalefet partileri ve bağımsızların Meclis'teki sandalye sayısı 223. AK Parti'nin 312 milletvekili var. 276 sayısına ancak AK Parti'den fire yani kayıp olması halinde ulaşılabiliyor.

Komisyon 'hayır' demişti

Meclis Soruşturma Komisyonu’nda 5 Ocak’ta yapılan oylamada beş muhalefet milletvekilinin oyuna karşılık AK Partili dokuz milletvekilinin oyuyla "Yüce Divan’a göndermeme" kararı alınmıştı.

Meclis Soruşturma Komisyonu kurulması istemiyle verilen önergede ve komisyon çalışmaları sonrasında yer alan raporda eski bakanlara yönelik iddialar şu şekilde yer alıyor:

Çağlayan hakkında iddialar

Eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan'a "Rıza Sarraf’tan sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılıında, bu şahsın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağladığı, Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altında ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek, altının Dubai’ye çıkışını sağlamaya çalıştığı" suçlaması yöneltildi. Çağlayan hakkında, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, Türk Ceza Kanunu’nun resmi belgede sahtecilik ve rüşvet ile ilgili suçlamaları kapsamında Meclis Soruşturulması açılması istenmişti.

Güler hakkındaki iddialar

Eski içişleri bakanı Muammer Güler hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun resmi belgede sahtecilik, nüfuz ticareti ve gizliliğin ihlali maddeleri kapsamına giren suçlamalar nedeniyle Meclis Soruşturması açılması talep edildi. Güler hakkındaki iddialar şöyle sıralandı:

"Rıza Sarraf’tan sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında bu şahsın araçlarına trafikte emniyet şeridini kullanma imtiyazı verdiği ve adı geçen şahıs için koruma polisi görevlendirdiği, bu şahısla birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağladığı, bu şahısla ilgili adli veya istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat verdiği, bu şahsın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunduğu..."

Bağış hakkındaki iddialar

Eski AB bakanı Egemen Bagış'ın “Rıza Sarraf’tan sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında bu şahsın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık ettiği, bu şahısla ilgili bir soruşturma olup olmadığı yönünde ilgili kurum ve kuruluşlarda araştırma yapılmasını sağladığı, bu şahsın faaliyetiyle ilgili olarak basında haber yapılmasının önlenmesi için girişimlerde bulunuduğu" iddia edildi. Bağış'ın bu eylemlerinin Türk Ceza Kanunu’nun "nüfuz ticareti ve rüşvet" maddeleri kapsamında yer aldığı belirtilmişti.

Bayraktar hakkındaki iddialar

Eski çevre ve şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar'la ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu'nun incelemesini istediği iddialar ise şöyle sıralandı:

"Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan ve miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; Kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylattıkları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağladıkları, bu eylemlerin Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve bilgisi doğrultusunda gerçekleştirildiği ayrıca bu bakanlıktan iş alan bazı şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut ettiği ve bu eylemlerin resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme, rüşvet, imar kirliliğine neden olma suçları kapsamına girdiği gerekçesiyle..."

Kaynak: Al Jazeera

 

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:45

İLGİLİ HABERLER