Gündem
  • 7.10.2006 15:06

AK PARTİ SON ANKET SONUÇLARINI AÇIKLADI!..

DEVLET ARIK
ANKARA  - AK Parti'nin Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, yaptırdıkları son kamuoyu araştırmasına göre, AK Parti'nin oy oranının yüzde 41'in üzerinde olduğunu belirterek, diğer partilerin hepsinin kan kaybettiğini söyledi.


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çetinkaya, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yaptırdıkları son kamuoyu araştırmasını açıklayan Çetinkaya, Başbakan Erdoğan'ın da sözünü ettiği araştırma sonucuna göre çekimserlerin oylarının da dağıtılması halinde AK Parti'nin aldığı oy oranının yüzde 41'in üzerinde olduğunu vurguladı.

 Yerel seçimlerde baz olarak aldıkları yüzde 41.6'lık oy oranının altına düşmediklerinin altını çizen Çetinkaya, "Bu oranın yine üstündeyiz. Ama bizim dışımızdaki partilerin hepsi kan kaybetmiş. CHP'nın oyu 12.3'dür, çekimserleri ilave ettiğinizde yüzde 15.9'a çıkıyor. Seçimlerde 19.6 oranında oy almıştı. CHP'nin yüzde 3.5- 4'e yakın bir oy kaybı olmuştur. Bütün karşımızdaki muhalefeti topladığımız vakit yine bir AK Parti etmiyor" diye konuştu.


Çetinkaya, son kamuoyu araştırmasına göre MHP ve DYP'nin barajı aşıp aşmadığının sorulması üzerine ise, iki partinin de barajı aşmadığını söyledi. Çetinkaya, "Şu anda yaptığımızda MHP ve DYP barajı aşmıyor. Birisi 8.9, birisi de 8.6, kararsızları dağıttığınız zaman da aşmıyorlar'' dedi.


Çetinkaya, yabancı bir kuruluş tarafından yeni yaptırılmış bir kamuoyu araştırmasını da açıkladı. Araştırmanın çok yeni olduğunu hatırlatan Çetinkaya, 5 bin 470 denek üzerinde yapılan araştırmaya göre AK Parti'nin oy oranının kararsızlar dağıtılmadan yüzde 36, CHP'nin yüzde 12.1, DYP'nin yüzde 5.3, MHP'nin yüzde 6.7, Anavatan Partisi'nin ise yüzde 2.4 oranında olduğunu bildirdi. Kararsızların oranının yüzde 18.5 olduğu araştırmada, cevap vermeyenlerin oranının da yüzde 7 olduğunu kaydeden Çetinkaya, kararsızlar ve cevap vermeyenler toplandığı zaman bunun gerçekçi çıktığını, kararsızlar ve cevap vermeyenlerin oranının ise yüzde 25 dolaylarında çıktığını söyledi. Çetinkaya yabancı bir kuruluş tarafından yaptırılan sözkonusu araştırmaya göre de kararsızlar dağıtıldığında AK Parti'nin oy oranının yüzde 41'i aştığını vurguladı. AK Parti'li Çetinkaya, genel seçimin teknik olarak ne zaman yapılacağına ilişkin bir soru üzerine, seçim tarihini 28 Ekim 2007 olarak tahmin ettiklerini açıkladı.


Çetinkaya, milletvekili seçilme yaşının 25'e indirilmesini öngören Anayasa değişiklik teklifini de değerlendirerek, Türkiye'nin dinamosu olan gençlerin bu değişiklikle Türk siyasetinde ve sisteminde daha aktif rol alacağını söyledi. Gençleri siyasete davet ederek 'Haydi gençler Türkiye için geleceğiniz için bir mum da siz yakın' diyen Çetinkaya, şu an parlamentoda yaşları 30-39 arasında olan milletvekili sayısının 94 olduğunu, bu milletvekillerinin 81'inin AK Parti'den, 13'ünün ise CHP'den olduğunu dile getirdi. Çetinkaya, yaşları 40-49 arasında olan milletvekillerinin sayısının ise 212 olduğunu, bu milletvekillerinin 157'sinin AK Partili, 53'ünün ise CHP'li olduğunu bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:41

İLGİLİ HABERLER