Gündem
  • 8.3.2014 23:15

AK Parti'de bomba gelişme

AK Parti Sözcüsü Çelik, ‘peş peşe en fazla üç kez seçilebilme’ kuralıyla ilgili şöyle dedi: “Tabanda büyük baskı var. O yönde eğilim olursa Başbakan ‘Sizi dinlemiyorum’ demez”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Hüseyin Çelik de, parti tüzüğündeki 3 dönem sınırlamasının kaldırılmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Partisinin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in proje tanıtım toplantısına katılan Çelik, özetle şunları söyledi:

Erbakan döneminden

“Üç dönem kuralı neden konuldu? AK Parti’yi kurarken özellikle başta Sayın Başbakan olmak üzere Sayın Cumhurbaşkanı, Bülent Arınç... daha önce milli görüş partilerinde olan insanların ciddi tecrübeleri vardı. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. Merhum Erbakan zamanında O’nun etrafında çok sayıda milletvekili vardı ve onların milletvekili olmaması dahi teklif edilemezdi. Her dönem adaylardı. Nispeten genç olan ekip bu durumdan rahatsızdı. ‘Kadrolu milletvekili’ anlayışından çıkaralım dediler.”

‘Her dönem yenilendik’

“Toplamda bugüne kadar aşağı yukarı 800’e yakın milletvekili gelmiş. 800 içinde sabit kalan 71 kişidir. Her dönem bizim partimiz açısından yüzde 65-70 yenilenmiş. Dolasıyla bu mekanizma kurulmuş. 3 dönem kendi aramızda da uzun boylu müzakere edilmedi. Ama tüm teşkilatlardan, tabandan bu yönde bir baskı var. Bize AK Parti’ye, Başbakan’a gönül veren insanlar ‘3 dönem şartını kaldırın’ diyor. İş dünyasıyla görüşüyoruz onlar da söylüyor.”

‘Anayasa kuralı değil’

“Sonuçta bu bir anayasa kuralı değil, kanun maddesi değil. Kendi tüzüğümüzün bir kuralıdır. Bana kalırsa böyle bir irade ortaya çıkacaksa bunun için büyük kongreye gerek yok, MKYK bile bunu halleder. Çünkü tüzüğümüzün sanıyorum 153. maddesi MKYK’ya buna yetki veriyor. Sayın Başbakan hala aynı noktada. Ama bakın Sayın Başbakan bir şey söyler, biz gider konuşuruz. Genel irade başka türlü tecelli ederse ‘Ben liderim kimsenin ne düşündüğü umurumda değil’ diyerek masaya vurmaz. Kendi iç meselemizdir Türkiye kaygı duymasın. Biz şimdiden kesin ve değişmez bir ifade kullanmayız.”

Ergin: Kimseyi alakadar etmez

AK Partili Ergin, Başbakan Erdoğan ile yaptığı konuşmaya ilişkin ses kaydı ve kullandığı ‘Alevi hakim’ ifadesine ilişkin soruları yanıtlarken özetle şunları söyledi: “Genetiği değiştirilmiş kayıtlar. Onlar kayda alınıyor, belli cümleler ayıklanıyor. Geride kalan kısmı toplumu manüple etmeye dönük kısmı servis ediliyor. Belli cümleler kesilmiş. Hatay’a baktığınızda Arabı, Alevisi, Sünnisi, Hıristiyani, Musevisi inanını inanmayanı 1.5 milyon insanı geleceğe taşımak zorundayız diyoruz. Bizim coğrafyamızda bunlar sorun teşkil etmez. Kastı aşan bir yorumu kimse yüklemesin. (Suç duyurusu yapacak mısınız? sorusu üzerine) Kaynağı tespit edilirse elbette. Bu temel hakların ihlalidir. Konuşan kişilerin aleyhine hukuki ve cezai sorumluluk doğmaz. İki kişi arasındaki konuşma kimseyi alakadar etmez.”
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 07:05

İLGİLİ HABERLER