Gündem
  • 28.3.2015 15:46

AK Parti'de ikinci Arınç vakası

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik, iç meseleleri kamuoyu önünde tartışmamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğrendiklerini ancak çözüm süreciyle ilgili yaşanan son tartışmanın bizzat Erdoğan tarafından kamuoyu önünde başlatıldığını söyledi.

CNN Türk televizyonunda katıldığı programda konuşan AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la hükümet arasında çözüm sürecine ilişkin yaşanan son tartışmayı değerlendirdi.

Çelik şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sayın Cumhurbaşkanımız bize her zaman iç işlerimizi medyada, çarşıda, pazarda konuşmamamızı söylerdi, biz de buna sıkı sıkıya bağlıydık. Bu manada çok şey öğretmiştir bize. Fakat son hadisede Sayın Cumhurbaşkanı medyanın önünde bu meseleyi başlatan kişi oldu. Eğer gömleğin üst düğmesi yanlış iliklenirse hepsi yanlış gider."

İktidarda başka bir parti olsaydı Cumhurbaşkanı olarak Erdoğan'ın bu tarz bir tepkisini anlayabileceğini belirten Çelik şöyle devam etti:

"Ama bugünkü hükümet kurduğu partinin içinden çıkmış bir hükümettir. Partinin bugünkü lideri bizatihi kendisinin yaptığı istişareler sonucu, onun da tasvibiyle göreve gelmiş bir genel başkandır. Şimdi kimse kendisini kandırmasın. Tayyip Bey eğer Sayın Davutoğlu'nun genel başkanlığını istemeseydi genel başkan olmazdı. Neticede bütün teşkilata, bütün partisine hakim olan bir liderden söz ediyoruz... Hal böyle olunca, diyelim Tayyip Bey'in itiraz ettiği şeyler olabilir; bu çözüm süreci olabilir, ekonomi politikaları olabilir... Fakat Sayın Cumhurbaşkanı bunu medyanın önünde dile getirince, Hükümet Sözcüsü Sayın Bülent Arınç tarafından bir açıklama yapıldı. Sayın Arınç söz üstadı bir ağabeyimizdir. Onun ne demesi gerektiğini ben tayin edecek değilim ama onun yerinde olsaydım, 'Sayın Cumhurbaşkanı'nın eleştirileri ve endişeleri tarafımızdan değerlendirilecektir'. Ama en fazla belki şunu söyleyebilirdi: 'Keşke Sayın Cumhurbaşkanımız bunu kamuoyuyla paylaşmak yerine, gazetelerle paylaşmak yerine Başbakanımızla paylaşsaydı' deyip, orada bırakabilirdi. Ama herkesin bir uslûbu var."

'İtfaiyeci yangın çıkarmız'

Çelik, "Cumhurbaşkanı'nın eleştirileri sistemin (parlamenter sistem) yanlışlığını göstermeye dönük olabilir mi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Sistemin arızalı olduğunu göstermek için, diyelim ki kendi içinizdeki tartışmalarla, faizleri tahrik etmeniz falan gerekmez. Bir itfaiyeci itfaiye teşkilatının çok önemli olduğunu göstermek için sağda solda yangın falan çıkarmaz."

Üç dönem kuralına eleştiri

Çelik'in bir diğer önemli çıkışı ise AK Parti'deki üç dönem kuralıyla ilgili oldu. Çelik geçmişte Erdoğan'a bu kuralı doğru bulmadığını 'partinin taşıyıcı kolonlarını kesiyoruz' sözleriyle aktardığını anlattı.

Tartışma nasıl başladı?

21 Mart Cumartesi günü öğle saatlerinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı’nın ‘İzleme heyetini doğru bulmuyorum’ sözlerini eleştirmiş ve “Bundan hoşlanmadım, hoşuma gitmedi, soğuk veya sıcak karşıladım' beyanları kendi hissi beyanlarıdır. Sorumluluk hükümetin üstündedir” demişti.

Aynı gece Erdoğan'la Davutoğlu İstanbul Kısıkla'da bir araya geldi ancak görüşmenin içeriğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

22 Mart Pazar günü ise Arınç’a açıklamalarının ardından hükümet üyeleriyle veya Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşüp görüşmediği soruldu. Arınç eleştirilerini sürdürdü:

"Biz her zaman görüşürüz. Gazetecilerin, basınımızın 'bir ayrılık mı, bir farklılık mı var' diye sormasını garip karşılamam. Olan bitenler herkesin gözü önünde oluyor. Ama ben hükümet üyesiyim, benim bir Başbakanım var ve bu hükümet yedi aydan beri ülkeyi yönetiyor. İnşallah iki ay sonra seçimlere gideceğiz. 7 Haziran'dan sonra da yine Sayın Davutoğlu'nun liderliğinde hükümetimiz görevine devam edecek. Dolayısıyla ben hem kendim hem de bir bakan olarak hükümetimizin Başbakanı Sayın Davutoğlu'nu yıpratacak, kamuoyunda yıpranmasına yol açabilecek her türlü tehlikeye karşı savunurum."

Kaynak: CNN Türk

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 21:20

İLGİLİ HABERLER