Gündem
  • 25.4.2010 11:53

AKP, MEKKE'DE ŞEYTAN TAŞLANAN YERİN ADI MI?

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 335 kabul, 71 ret oy verildi, 1 oy da boş çıktı.

Teklifin 15. maddesiyle, Anayasa'nın "Hakimler ve Savcıların Denetimi" başlıklı 144. maddesinde değişiklik yapılıyor.

Buna göre, adalet hizmetleri ile savcıların idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığınca denetimi, adalet müfettişleri ile hakim ve savcı mesleğinden olan iç denetçiler; araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri ise adalet müfettişleri eliyle yapılacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmeleri sonuna kadar izledi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise çalışmalarını Meclisteki odasında sürdürdü ve oylamalara katıldı.

Milletvekilleri kulisteki televizyonlardan Denizli-Ankaragücü ile Beşiktaş-Sivasspor maçlarını izledi. AK Parti'nin Adana milletvekilleri, akşam yemeğinde kebap, şalgam suyu ve halka tatlısı ikram etti.

Genel Kurulda, daha önce iki olan oy atma kutularının sayısı 4'e çıkarıldı. CHP ve BDP'li milletvekilleri, oylamaya katılmadı. Genel Kurulun bugünkü mesaisi yaklaşık 15 saat sürdü. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, 15. maddenin kabul edilmesinin ardından saat 12.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Genel Kurulda, bugün Anayasa değişikliği teklifinin askeri kişilere sivil yargı yolunu açan 16. maddesi ile Anayasa Mahkemesinin yapısını yeniden düzenleyen 17. ve 18. maddeleri ele alınacak.

Genel Kurul'dan notlar

Gruplar adına söz alan MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, hükümetin "hakim ve savcıları Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK), HSYK'yı da kendisine bağlamak istediğini" iddia etti.

Yalçın, "Bu teklif, Yüce Divan korkusu sarmışların son hamlesidir. Ne kadar ambalaj giydirirseniz de yargıyı hükümet bürokrasisi haline getirme amacındadır bu teklif. MHP, yaptıklarınızın hesabını mutlaka soracaktır" diye konuştu.

CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay, maddenin, yargının idare tarafından denetlenmesini amaçladığını ifade ederek, "Bu, kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Teklifin Mayıs sonunda çıkarılması, Temmuz sonu sıcağında da halk oylamasına sunulmasının amaçlandığını belirten Atay, "Ekonomik durum o kadar kötü ki insanların yazlıklarına gidecek hali yok" diye konuştu.

Tuncelili Alevi gencin 4 kez hakimlik sınavına girdiğini ve kazandığını, ancak mülakatta kaybettiğini, yargı kararıyla girdiği görüntülü mülakatta ise "Türkiye'nin ilk sopranosu kimdir" türünden sorular sorulduğunu öne süren Atay, "Ben daha zor sorular soracağım size. Oğlu gemi alan ilk başbakan kim? 15 yaşındaki oğlu şirket kurup alışveriş merkezlerinde mısır satan ilk cumhurbaşkanı kim? Cumhurbaşkanlığı Köşkünde oğlunun düğününde harcanan elektriğin parasını ödeyen Cumhurbaşkanı kim?" diye sordu.

Atay, AK Parti sıralarından "yuh" çekildiğini öne sürerek, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'den buna müdahale etmesini istedi.

Şahin'in "Duymadım" demesi üzerine, Atay, "Nasıl duymazsınız? Bize küfür edilince duymuyorsunuz. Görevinizi yapın" dedi. Şahin'in "Lütfen benimle tartışmayın" sözleri üzerine, Atay, "Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir yandaş Meclis başkanı yarattınız. Sizleri kutluyorum" diye konuştu.

Şahin, konuşmasını tamamlayıp kürsüden ayrılan Atay'a, "Sayın Atay teşekkür ederim. Şahsımla ilgili sözleriniz için de teşekkür ederim. Çok naziksiniz" diye hitap etti.

Yine tartışma...

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in "AKP, Mekke'de şeytanın taşlandığı yermiş. Onun için Tayyip Bey, 'AKP' diyenlere 'edepsiz' diyor. Sen seçmedin mi bu ismi" demesi AK Parti'li milletvekillerin tepkisine yol açtı.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, sataşma gerekçesiyle söz alarak "Biliyorsan konuş alim sansınlar, bilmiyorsan sus insan sansınlar" atasözünü anımsattı.

AK Parti Tüzüğünün 1. maddesinde partinin kısa adının "AK Parti" olarak yer aldığını, bunun da herkes için aynı olduğunu ifade eden Kılıç, partilerinin ismini içine sindiremeyen, hazmedemeyenlerin inadına "AKP" gibi kısaltma kullandığını söyledi. Kılıç, şöyle konuştu:
"Genç'in partimizin adını benzettiği yer AKP değil Akabe'dir. İslam tarihini bilmiyorsan konuşmayacaksın. Milletin inancıyla, milletin peygamberiyle dalga geçmeyeceksin. Söylediğin sözlerin anlamını bileceksin. Akabe, İslam peygamberine geniş bir kitlenin biat ettiği, İslam dinini benimsediği yerdir.

Akabe'nin, şeytanla da şeytan taşlamayla da uzaktan yakından bir alakası yoktur.

Ama hatip ile şeytan arasında bir bağlantı vardır. Şeytan gecenin karanlığında karşılaşacak olsa muhtemelen yolunu değiştirmeyi tercih eder."

Kamer Genç, kendisine sataşma olduğu gerekçesiyle söz aldı. Genç'in "Soner Yalçın'ın kitabında var" diyerek konuşmasına başlaması üzerine TBMM Başkanı Şahin, mikrofonun sesini kapattı.

Şahin, Genç'e "hatasını düzeltmesi ve özür dilemesi için kürsüye çağırdığını" belirterek, "hata üstüne hata yaptığı" gerekçesiyle söz vermedi.

Şahin, Genç'i yerine oturması için defalarca uyardıktan sonra oturuma ara verdi.

Ara sırasında da bazı AK Parti'li milletvekilleri Kamer Genç'e tepkilerini sürdürdü. Araya giren AK Parti'liler, tartışma çıkmasını önledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:25

İLGİLİ HABERLER