Gündem
  • 24.10.2014 10:03

Alevi açılım paketi raftan iniyor

2009 yılında ilk adımı atılan Alevi açılımı için Başbakan Ahmet Davutoğlu “çalışma yapın” talimatı verdi.

Hükümetin terörü bitirmek için başlattığı çözüm sürecinde önemli mesafeler alınırken, Başbakan Ahmet Davutoğlu ilk adımı 2009 yılında atılan Alevi açılımı için de yeniden çalışma yapılması talimatını verdi. Davutoğlu, önceki gün ilgili bakanlarla biraraya gelerek bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında brifing aldı.

Toplantıda en kısa süre içinde Alevi kesimlerin temsilcileri ile bir kez daha toplantı yapılması, talepleri karşılayacak şekilde bir paket hazırlanması ve bunların kamuoyuna açıklanması kararlaştırıldı. Toplantıda, Alevi açılımı konusunda birçok adım atılıp, her seferinde bu çalışmaların rafa kaldırılmasının Alevi kesimlerde rahatsızlık oluşturduğunu, bu sebeple yeni yapılacak çalışma ile artık sonuca gidilmesi gerektiği üzerinde görüş birliğine varıldı.

PAKETTE NELER VAR?

Kamuoyuna açıklanacak düzenlemeler arasında cemevlerine bütçe ayrılması, bu kapsamda Alevi dedelerine maaş bağlanması gibi konular yer alacak. Ayrıca tartışma konusu olan cemevlerinin statüsü de yasa ile tanımlanacak. Bir üniversite bünyesinde Alevi Enstitüsü veya kürsüsü kurulması da öngörülüyor. Bu kapsamda Kürt sorununun çözümündeki adımlardan biri olan ve Mardin Üniversitesi'nde Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı kurulmasına benzer bir formül gündeme gelecek.

Çorum Hitit Üniversitesi'nde Alevi Enstitüsü veya kürsüsü kurulması önerilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Aleviler başta olmak üzere farklı mezhepleri temsil eden bir daire başkanlığı kurulması da öneriler arasında yer alıyor. Kurulacak üniversite kürsüsü veya araştırma merkezi üzerinden dedelere hizmet içi eğitim ve sertifika verilecek.
Yücel KAYAOĞLU - TÜRKİYE GAZETESİ

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:50

İLGİLİ HABERLER