Dünya
  • 20.11.2017 12:09

Almanya'da 55 gündür hükümet kurulamadı

Almanya'da liberal parti FDP lideri Christian Lindner, koalisyon görüşmelerinden çekildiklerini açıkladı.

Almanya'da 24 Eylül tarihinde gerçekleşen seçim sonucunda, devam eden hükümet göüşmeleri olumsuz olarak sonuçlandı. Liberal Parti lideri Christian Lindner Koalisyon görüşmelerinden çekildiklerini açıkladı.

Almanya'da hükümet kurulamadı

MERKEL: "ÜZÜLDÜM"

Almanya'da hükümet kurmak için 18 Ekim'de başlayan koalisyon çalışmasından FDP'nin çekilmesi üzerine "Üzüldüm" diyen Angela Merkel, "Bir çözüm bulma konusunda hiçbir şeyi denenmemiş bırakmadığımızı CDU ve CSU için söyleyebilirim." diye konuştu.

Ortak bir çözüm bulunamadığına üzüldüğünü belirten Merkel, "Uzlaşmanın başarılacağı bir yolda olduğumuza inanıyorduk." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'da hükümet kurulamadı

Ayrıca Merkel, yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevine devam edeceğini belirterek bundan sonra atılacak adımı belirlemek için Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşeceğini söyledi.

4,5 HAFTA SONUNDA ELDE VAR 0

Almanya'da "Jamaika koalisyonu"nu kurma hedefiyle yaklaşık 18 Ekim tarihinde başlayan koalisyon görüşmeleri son bulmuş oldu. 4,5 hafta süren toplantılar, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasında gerçekleşti.

Almanya'da hükümet kurulamadı

Saatlerce süren görüşmeler ve çetin pazarlıklara sahne olan bu koalisyon toplantıları devamlı basına olumlu olarak lanse edildi, güleç pozlar ile bu ifade oluşturulmaya çalışıldı. Buradaki amaç Almanya'nın koalisyon problemini bir kaos ortamına dönüştürmemek olsa da bu artık çok mümkün görünmüyor.

YENİ SEÇİMLER KAPIDA

Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip ülkede meydana gelen bu gelişmeyle beraber erken seçim ihtimali belirdi. Bu ihtimal yüksek sesle düşünülmeye başlanırken mevcut başbakan Merkel iktidarının geleceğini düşünüyor.

Almanya'da hükümet kurulamadı

Aşırı sağ, Merkel'in Almanya'nın kapılarını 2015 yılında bir milyondan fazla mülteciye açmasının ardından Eylül ayındaki seçimlerde oylarını artırdı. Merkel'in partisi ise oy kaybetti.

Merkel'in şu andaki koalisyon ortağı olan ve oy kaybetmesine rağmen ikinci büyük parti olan Sosyal Demokratlar, tekrar Merkel ile koalisyon kurmak istemediğini daha önce açıklamıştı.

Almanya'da hükümet kurulamadı

Ana akım partiler, oyların yüzde 13'ünü alıp üçüncü büyük parti olarak parlamentoya giren göçmen karşıtı aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin oylarını daha da artıracağından endişe ederek seçimlerin tekrarlanmasına sıcak bakmıyor.

Güncellenme Tarihi : 20.11.2017 12:11

İLGİLİ HABERLER