Gündem
  • 22.10.2016 00:08

Amerika duyurdu!.. Türkiye ile Irak anlaştı

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Türkiye'nin, Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması operasyonunda yer alması konusunda prensipte anlaşıldığını bildirdi.

Carter, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Savunma Bakanı Fikri Işık ile yaptığı görüşmelerin ardından kendisiyle seyahat eden gazetecilere, Türkiye'nin, Irak'ın Musul kentinin DEAŞ'tan kurtarılması operasyonuna katılması konusunda prensipte anlaşıldığını açıkladı.

Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyindeki Musul'un, terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılmasında rol alması gerektiğini ifade eden Carter, ancak bu konuyla ilgili son kararın Irak yönetiminin onayını gerektirdiğini belirtti. "Yaptığımız konuşmalara dayanarak, çok eminim ki bu uygulanabilirlikleri tüm tarafların hassasiyetlerine özen gösterecek şekilde etraflıca ele alabileceğiz." ifadesine yer veren Carter, Türkiye'nin bölgede tarihi bir rolü bulunduğunu ve bunun gereği olarak hem Suriye hem de Irak'ta DEAŞ'a karşı mücadelede rol alacağını dile getirdi. 

Türkiye'nin savaşta çok verimli olacak şeyler yapabileceğine inandığını aktaran Carter, "Irak, Türkiye'nin, DEAŞ karşıtı koalisyonun bir üyesi olduğunun ve Irak'taki DEAŞ'la mücadele operasyonlarında rol alacağının farkında. Ayrıca, Türkiye, Musul bölgesine komşu olması nedeniyle Musul'daki operasyonun nihai sonucuyla ilgileniyor." sözlerine yer verdi. 

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, ABD'nin gelecek hafta Türkiye ile Irak arasında bir görüşme ayarlamayı umduğunu, Türkiye'nin Irak'a insani ve tıbbi yardım ile askeri olmayan diğer katkılarda bulunabileceğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 22.10.2016 00:16

İLGİLİ HABERLER