Gündem
  • 18.12.2018 23:57

Amerika Kaşıkçı için Türkiye'ye operasyon izni verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın dünkü telefon konuşmasından Türk ordusunun Fırat'ın doğusuna düzenleyeceği harekat için onay çıktığı haberini değerlendiren Rus uzman Yevstafyev, Washington'un geri adım atarak Ankara'ya 'ilk atağı gerçekleştirme' izni verdiğini belirtti.

Sputnik Azerbaycan'a demeç veren Rusya Yüksek Ekonomi Okulu Öğretim Üyesi Dmitriy Yevstafyev, ABD'nin Kürtlere desteğini çekme ihtimalinin düşük olduğunu belirterek, Trump'ın zaman kazanmak için Erdoğan'a 'ilk atağı gerçekleştirme' izni verdiğini ifade etti.

'ABD, MANİPÜLASYON İÇİN KÜRTLERDEN DAHA İYİ ARAÇ BULAMAZ'

Yevstafyev, "ABD, Suriye'deki Kürt oluşumlara sponsorluk yapmayı bırakmaz. Zira ABD, Kürtlerle yaptığı çalışmalarda çok sayıda kazanım elde etti. Diğer taraftan ABD, bölgedeki durumu manipüle etmek için Kürtlerden daha iyi bir araç bulamaz. Muhtemelen ABD'liler, Türkiye ile doğrudan çatışma riskini azaltarak nüfuzunu sürdürmek için bir başkasının ABD'nin yerini alamayacak bir 'çıkış' yolu bulmaya çalışıyor" dedi.

'SURİYE'DEN ÇIKIŞ, ZORUNLU VE GEÇİCİ GERİ ÇEKİLME OLARAK GÖRÜLÜYOR'

Trump'ın ABD ordusunun Suriye'den çekilebileceğine dair açıklamasını yorumlayan Yevstafyev, "ABD'liler, bölgedeki kilit müttefik Suudi Arabistan üzerinde stratejik kontrolü ele geçirmek ve kaynakları ve birlikleri azami derecede yoğunlaştırma imkanı elde etmek amacıyla Suriye'den çıkma konusuna zorunlu ve geçici geri çekilme olarak bakıyor. Riyad ve Ankara arasında gerilim hakimken ABD, son derece akıllı bir hamle yaparak bir adım geri attı ve Erdoğan'ın ilk atağı gerçekleştirmesinin önünü açtı" ifadelerini kullandı.

 'WASHINGTON, ANKARA'YA TAVİZ VERMEYİ TERCİH ETTİ'

Trump'ın Erdoğan'la konuşmasında Ankara'nın öldürülen Suudi gazetesi Cemal Kaşıkçı vakasında taviz vermeyeceğini çok iyi anladığının da altını çizen Rus uzman, bunun sonucunda Washington'un taviz vermeyi tercih ettiğini ancak Trump'ın bunun bir taviz olarak görülmesini istediğini kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 19.12.2018 00:01

İLGİLİ HABERLER