Gündem
  • 25.11.2013 00:52

Anıtkabir'in heykel askerleri

Anıtkabir'de iki saatlik nöbetleri süresince hareket etmeyen, nöbet değişimleri ilgiyle izlenen saygı nöbetçileri özel olarak seçiliyor. En kısa boylusu 1,80 metre olan askerler, "hareketsiz durabilmeleri için topuklarından iğne yapıldığı" söylentilerine ise sadece gülüyor.

Atatürk'e gösterilen saygının sembolü saygı nöbetçileri, nöbetleri boyunca hareket etmiyor. Mehmetçiğin iki saatlik nöbetlerinin ardından yaptıkları değişim ise yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

"TOPUKLARINDAN İĞNE YAPILIYOR" İDDİASI

Ayrıca askerlerin nöbet süresince hareket etmeden durabilmelerinden dolayı halk arasında bazı rivayetler de dolaşıyor. Bunların başında "nöbetçilere topuklarından iğne yapıldığı" iddiası yer alıyor. Saygı nöbetçileri ise bu iddiaların hatırlatılması üzerine sadece gülüyor. Mehmetçik, Atatürk'e olan saygı, sevgi, minnet duygularından ve göreve olan inançlarından dolayı rahatlıkla hareket etmeden durabildiklerini ifade ediyor. Askerler, aldıkları eğitimler sayesinde zorlanmadan nöbet tuttuklarını belirtiyor.

EN KISA BOYLUSU 1,80 METRE

Anıtkabir'de 6 noktada saygı nöbeti tutuluyor. Nöbetçilerin ikisi Asanlı Yol'un başında, ikisi bayrak direğinin bulunduğu alanda geri kalanları ise mozole binasının girişinde nöbet tutuyor. Anıtkabir'deki törenlerde ise törenin özelliğine göre nöbetçi sayısı artıyor ve nöbet yerleri çeşitleniyor.

Anadolu Ajansı, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir'in yorulmaz koruyucuları saygı nöbetçilerinin eğitimlerini, tören hazırlıklarını ve çalışmalarını fotoğrafladı. Atatürk'e gösterilen saygının sembolü saygı nöbetçileri, nöbetleri boyunca hareket etmiyor, saygı nöbetçileri özel olarak seçiliyor. En kısa boylusu 1,80 metre olan askerler, dayanıklılık eğitiminden geçiyor. Nöbetleri boyunca hareketsiz duran nöbetçilerin heykel olup olmadığını merak eden bazı ziyaretçiler, silahlarını almaya, onları hareket ettirmeye çalışıyor.

Tüm kuvvetlerden ve Jandarma Genel Komutanlığından askerlerin görev aldığı Muhafız ve Merasim Bölüğü'nde, saygı nöbetçileri özel olarak seçiliyor. Askerlerin boylarının en az 1,80 metre olması, vücutlarının görünen yerlerinde dövme veya yara izinin olmamasına dikkat ediliyor.

Belirlenen birliklere giden Muhafız ve Merasim Bölük Komutanlığı yetkililerince seçilen askerler, zorlu eğitimlerden geçiyor. Önce sağlık muayeneleri yapılan askerlere aralarında dayanıklılık ve yürüyüşün de bulunduğu çok sayıda eğitim veriliyor.

SUBAYLARDAN KONTROL

Saygı nöbetçilerinden oluşan tören askerleri, Anıtkabir ve Devlet Mezarlığında düzenlenen törenlerde görev alıyor. Anıtkabir'deki törenlerden önce askerler tören kıyafetlerini giyiyor. Gıda takviyesi alan Mehmetçik, daha sonra bölük binasının önünde toplanıyor. Kıyafetleri bölükteki subaylarca kontrol edilen askerlerle tek tek ilgileniliyor. Herhangi bir rahatsızlığı olan asker, komutanlarınca hemen tören ekibinden çıkartılıyor, yerine yeni bir Mehmetçik görevlendiriliyor.

Anıtkabir'deki törenlerin ardından Muhafız ve Merasim Bölük Komutanlığı askerleri, eğitimlerinden kalan zamanlarını birlik içindeki farklı aktivitelerle geçirebiliyor. Akşamları bölük binasının yakınındaki çim sahada futbol oynayan askerlere masa tenisi ve mini golf gibi imkanlar da sağlanıyor.

BÖLÜK KOMUTANI YÜZBAŞI YILDIRIM

Muhafız ve Merasim Bölük Komutanı Yüzbaşı Emre Yıldırım, üç yıldır bölük komutanlığı yapıyor.

Bölüğünün Anıtkabir ve Devlet Mezarlığı'nı içten ve dıştan oluşabilecek her türlü tehdite karşı korumak ve buralardaki törenleri icra etmekle görevli olduğunu dile getiren Yıldırım, bölüklerinde görevli askerlerin yarısını kendilerinin seçtiğini, geri kalanlarının ise kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından seçilen askerler olduğunu belirtiyor.

Bu askerlerden uygun olanlarının törenlerde görevlendirilmek için seçildiğini ifade eden Yüzbaşı Yıldırım, askerlere verilen eğitimi de "Erbaş ve erler 4 haftalık eğitime tabi tutuluyor. Bu sürede yanaşık düzen ve dayanıklılık eğitimi veriliyor. Eğitimlerinde başarılı olan erbaş ve erler, Atamızın huzurunda nöbet tutmaya hak kazanıyor" diyerek anlatıyor.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 10:03

İLGİLİ HABERLER