Gündem
  • 26.3.2014 22:59

‘Aşk-ı Nebi’ sergisi

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Aşk-ı Nebi’ adlı sergi, bugüne dek gerçekleştirilen en geniş Klasik İslam Sanatları çalışması.

'Aşk-ı Nebi' sergisi 8 Nisan'da ziyarete açılıyor.

Kutlu Doğum Haftası’nın 1443. yılında, Topkapı Sarayı ve Ayasofya müzelerinde iki aşamalı ‘Aşk-ı Nebi’ sergisi açılıyor. ‘Hicaz’dan İstanbul’a Hz. Peygamber Sevgisi’ ana teması ile Prof. Dr. Haluk Dursun’un küratörlüğünde bir araya getirilen eserler, 8 Nisan 2014’te ziyarete açılıyor.

Bu güne dek bir arada sergilenmemiş eserleri bir araya getirmesi bakımından Klasik İslam Sanatları alanında en kapsamlı çalışma olma özelliğini de taşıyan ‘Aşk-ı Nebi’ sergisi, Topkapı Sarayı ve Aya Sofya müzelerinde görülebilecek. Topkapı Sarayı Enderun Hazine Koğuşu ve Ayasofya Müzesi olmak üzere iki mekanda, iki aşamalı olarak sergilenecek eserlerin Topkapı Sarayı bölümünde 15., 16. Ve 17. yüzyıldan kalma Mushaf-ı Şerifler’in yanı sıra, Siyer-i Nebi kitapları, Delailül Hayratlar, Hilye-i Şerifler, hat levhalar, Kuran-ı Kerim muhafazaları bulunuyor. Ayrıca yine Topkapı Sarayı Enderun Hazine Koğuşu’nda Osmanlı hanedanı tarafından İslam coğrafyalarından İstanbul’a taşınmış buhurdan, murassa askı kandiller, Sakal-ı Şerif muhafazaları, Hz. Muhammed’in su içtiği tas ve Mukavkıs’a gönderdiği mektup sergilenecek.

15 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilecek serginin Ayasofya bölümünde Fuad Başar, Hasan Çelebi, Hüseyin Kutlu, Hüseyin Öksüz gibi yirmiye yakın hattatın çalışmaları yer alacak. Sanat danışmanlığını Prof. M. Uğur Derman ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Ali Rıza Özcan’ın yaptığı ‘Aşk-ı Nebi’ sergisinin ana sponsorluğunu Yıldız Holding üstleniyor.

Kaynak: Al Jazeera

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 06:32

İLGİLİ HABERLER