Gündem
  • 23.10.2016 11:52

AT&T, Time Warner'ı 85 milyar dolara alıyor

ABD'li telekomünikasyon şirketi AT&T'nin, televizyon, sinema ve eğlence sektörü devi Time Warner'ı yaklaşık 85 milyar dolara satın alacağı duyuruldu.

AT&T'den yapılan açıklamada, cep telefonu operatörü ve internet hizmeti sağlayıcısı AT&T'nin, bünyesinde Time dergisi ve Hollywood'lu film yapım ve dağıtım şirketleri Warner Bros, New Line Cinema ve televizyon kanallarından CNN, TNT ve HBO'ya sahip olan Time Warner'ı 85,4 milyar dolara satın alacağı bildirildi.

AT&T'nin Time Warner'ın toplam borcunu da satın almasıyla anlaşmanın toplam değerinin 108,7 milyar dolar olacağının kaydedildiği açıklamada, anlaşmanın tamamlanmasının ardından Time Warner hissedarlarının AT&T hisselerinin yüzde 14,4 ila yüzde 15,7 oranında sahip olacağı belirtildi.

Açıklamada, her iki şirketin yönetim kurulu üyelerinin anlaşmayı oybirliğiyle kabul ettiği bildirildi.

ABD'li Comcast ve Walt Disney'den sonra televizyon, sinema ve eğlence sektöründe dünyanın en büyük üçüncü şirketi konumunda bulunan Time Warner'ın piyasa değeri 73 milyar dolar iken, yaklaşık 142 milyon cep telefonu ve 16 milyon internet abonesi bulunan AT&T'nin piyasa değeri ise 226 milyar dolar olarak ölçülüyor.

Bu yılın ikinci çeyreğinde, AT&T 40,5 milyar dolar gelir ve 3,4 milyar dolar net karaçıklarken, Time Warner'ın geliri 7 milyar dolar, net geliri de 1,8 milyar dolar olmuştu.

Uzmanlar, AT&T gibi bir telekomünikasyon şirketinin, Time Warner büyüklüğündeki bir eğlence devini satın almasının federal yasalara göre tekel sorunu oluşturabileceğini vurgularken, ABD regülatörlerinin anlaşmayı onaylamama olasılığının bulunduğuna dikkati çekiyor. 
Öte yandan, AT&T ve Time Warner'ın, sırasıyla "dağıtım" ve "üretim" alanlarında faaliyet gösterdiğini vurgulayan analistler, satın almanın "dikey entegrasyon" özelliğine işaret ederek tekel sorunu oluşmayacağını savunuyor.

Cumhuriyetçi Parti'den başkan adayı ve iş adamı Donald Trump, bugün yaptığı açıklamada, 8 Kasım'daki seçimlerde ABD başkanı seçilmesi durumunda kuracağı hükümetin, medya endüstrisinde "gücün daha az elde bütünleşmesi" kaygısıyla AT&T'nin Time Warner'ı satın almasını onaylamayacağını söylemişti.

Time Warner, 2000 yılında bir başka ABD internet hizmeti sağlayıcısı olan AmericaOnline (AOL) tarafından 164 milyar dolara satın alınmış, ancak mali sorunlar nedeniyle 2009'da iki şirket ayrılmıştı.

ABD'li bir diğer sinema ve eğlence sektörü devi 21st Century Fox, Haziran 2014'te Time Warner'ı satın almak için 80 milyar dolarlık teklif vermiş ancak Time Warner yönetim kurulu üyeleri teklifi reddetmişti.

Güncellenme Tarihi : 23.10.2016 11:54

İLGİLİ HABERLER