Gündem
  • 4.12.2016 19:56

Avusturya'da ırkçı Norbert Hofer seçimi kaybetti

Avusturya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağcı lider Norbert Hofer yenilgiyi kabul etti. Yeşiller'in desteklediği aday Bellen, Avusturya'nın yeni cumhurbaşkanı oldu. Hofer kazansaydı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana, Avrupa'da seçilen ilk aşırı sağcı devlet başkanı olacaktı.

Avusturya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini sol görüşlü Alexander Van der Bellen kazandı. AFP'nin haberine göre, yapılan projeksiyonlar, seçimlerin ikinci turunu Yeşiller Partisi'nin desteklediği bağımsız aday Bellen'in kazandığını ortaya koydu. Yüzde 56.3 oy alan Bellen'in, yüzde 46.4 oy alan aşırı sağcı rakibi Norbert Hofer'i geçtiği belirtildi.

HOFER YENİLGİYİ KABUL ETTİ

Kesin sonuçlar henüz açıklanmadı. Ancak aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin adayı Hofer'in kampanya yöneticisi de yenilgiyi kabul ettiklerini açıkladı. Rakibini Facebook'ta yayımladığı mesaj ile tebrik eden Hofer, "inanılmaz üzgün" olduğunu belirtti.

Göçmen karşıtı açıklamalarıyla bilinen Hofer, geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB'ye katılması ya da Brüksel'in daha merkeziyetçi bir politika izlemesi halinde, Avusturya'nın AB'den çıkıp çıkmamasını referandum ile halka soracağını belirtmişti.

BELLEN "ÖZGÜR BİR AVUSTURYA İSTİYORUM" DEMİŞTİ

Yaş: 72

Meslek: Ekonomi profesörü

Parti: Yeşiller Partisi eski lideri

Trump hakkında: "Kampanya tarzı ve cinsiyetçi saldırıları kabul edilemez. Söylem içeriği açısından bazı kaygılarını dile getirdi. Kendisine birkaç ay zaman tanımak lazım."Göçmenler hakkında: "Ben özgür ve kozmopolit bir Avusturya istiyorum. Eski sınırların yeniden çekilmesine karşı çıkıyorum."

DAHA ÖNCE İPTAL EDİLMİŞTİ

Avusturya'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 24 Nisan’da yapılan birinci turunda Hofer ve Bellen, altı aday arasından en fazla oyu alarak ikinci tura kalmıştı. Bellen, 22 Mayıs’ta yapılan ikinci tur seçimini, mektuplu oyların sayımından sonra rakibi Hofer’e yaklaşık 30 bin oy fark atarak kazandı ancak Özgürlük Partisi (FPÖ), seçimin kaderini değiştiren mektuplu oyların sayımında hile yapıldığı iddiasıyla dava açtı.

Anayasa Mahkemesi, mektuplu oyların sayımında usulsüzlük yapıldığını tespit ederek seçimin ikinci turunu iptal etti. Hükümet, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun 2 Ekim'de tekrarlanacağını açıkladı ancak mektuplu oylarda tutkal probleminin yaşanması nedeniyle ikinci turu 4 Aralık’a erteledi.

HOFER KAZANSA BİR İLK OLACAKTI

Adaylardan Hofer seçimi kazansaydı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana, Avrupa'da seçilen ilk aşırı sağcı devlet başkanı olacaktı.

Güncellenme Tarihi : 4.12.2016 20:00

İLGİLİ HABERLER