Gündem
  • 31.7.2016 00:01

AYM'den FETÖ operasyonuna ilişkin açıklama

İKİ üyesi FETÖ soruşturmasında tutuklanan Anayasa Mahkemesi'nin 13 Raportörü paralel yapı ile bağlantıları nedeniyle asli görevli oldukları yargı kurumlarına geri gönderildi. Mahkeme'nin 1 kadrolu raportörü ile 7 kadrolu raportör yardımcısı, 56 personelle birlikte açığa alındı.

Anayasa Mahkemesi, üyeler Alparslan Altan ile Erdal Tercan'ın FETÖ terör örgütü ile bağlantıları ortaya çıkınca raportörleri ve idari personelini incelemeye aldı. Yüksek Mahkeme'de yapılan araştırma sonunda; Yargıtay, Danıştay ve Adalet Bakanlığı gibi diğer kurumlardan gelen 13 Raportör, Mahkeme'nin kadrolu 1 raportör ve 7 raportör yardımcısı olmak üzere toplam 21 raportör kadrosundaki kişi FETÖ ile bağlantılı bulundu.
Mahkeme, diğer kurumlardan görevlendirme ile gelen 13 raportörünü ilgili kurumlara geri gönderirken, kendi kadrosundaki 1 raportör ile 7 raportör yardımcısını açığa aldı.

Mahkeme'deki görevlendirmelerine son verilerek asıl kadrolarının bulunduğu kurumlara geri gönderilen raportörlerin 8'inin gözaltına alındığı belirlendi.

Anayasa Mahkemesi'ndeki soruşturma sırasında raportörlerin yasa iptali davaları ile bireysel başvurularda Yüksek Mahkeme'yi yönlendirmeye çalıştıkları ancak üyelerin kararlarını kendi iradeleri ile oluşturdukları için sonuçlarda doğrudan belirleyici olamadıkları tespit edildi.
Yapılan çalışmada, Mahkeme'deki 56 personel de FETÖ ile bağlantılı olabileceği değerlendirilerek Kanun Hükmünde Kararname kapsamında açığa alındı. Açığa alınanlardan en dikkat çekenler, üç üyenin şoförleri oldu. Açığa alınanlar arasında, bazı üyelerin sekreterlerinin de olduğu belirtildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın yakın korumasının gözaltına alındığı iddia edildi ancak Mahkeme'den yapılan açıklamada, Başkanlığın yakın korumalarından gözaltına alınan kişi bulunmadığı kaydedildi

AYM'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında çıkan haberler nedeniyle bu basın duyurusunun yapılması gereği doğmuştur. 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe teşebbüsünden sonra Başkanlığımızca kadroları diğer kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan toplam 13 raportörün görevlerine 18 Temmuz 2016 tarihinde son verilerek kurumlarına iade edilmişlerdir. Bu raportörlerden 8'i hakkında açığa alma ve gözaltı kararı olduğu öğrenilmiştir. 29 Temmuz 2016 tarihinde ise Başkanlığımızca 22 Temmuz 2016 tarihli 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname’nin 4. maddesi çerçevesinde 1 kadrolu raportör, 7 kadrolu raportör yardımcısı ve 56 personelin nihai değerlendirme yapılıncaya kadar görevden uzaklaştırılmasına karar verilmiştir. Ayrıca Başkanlığın yakın koruma ekibi içerisinde gözaltında olan kimse bulunmamaktadır" denildi.

 

Güncellenme Tarihi : 31.7.2016 01:41

İLGİLİ HABERLER