Gündem
  • 16.8.2015 12:32

Bahçeli Kılıçdaroğlu'nu Başbakan yapmaya çalışıyor

AK Parti ile koalisyona sıcak bakmayan MHP’nin dünkü MYK toplantısından erken seçime de destek vermeme kararı çıktı. MHP lideri Bahçeli’nin AK Parti-CHP koalisyonunu zorlamak, bu gerçekleşmediği takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevi Kılıçdaroğlu’na vermesini sağlamayı amaçladığı belirtildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümet kurma sürecinde bu kez MHP lideri Devlet Bahçeli ile biraraya gelecek. Bu görüşme öncesi Bahçeli, koalisyon görüşmeleri için parti MYK'sından tam yetki aldı.
Davutoğlu ve Bahçeli, yarın saat 14.00'te TBMM'de görüşecek. Davutoğlu, Bahçeli ile görüşmeye süreli koalisyon, seçim odaklı azınlık hükümetine destek ve mevcut hükümetle seçim teklifleriyle gidecek. Bu görüşme öncesi Bahçeli, dün MYK üyeleriyle biraraya geldi. SEÇİME KAPILARI KAPATTI

Bir saat süren toplantıda MYK üyelerinin görüşlerini tek tek alan Bahçeli, yarınki görüşmede Davutoğlu'na daha önce de ifade ettiği gibi şartlarının baki olduğunu söyleyeceğini belirtti. Davutoğlu'nun getireceği teklifleri dinleyeceğini, sonra kararını açıklayacağını ifade etti. Bahçeli'ye görüşmeler için tam yetki verilen MYK'da, erken seçime destek vermeme kararı alındı. Erken seçim için Meclis Genel Kurulu'na bir kanun teklifi verilmesi halinde MHP ret oyu verecek.

CHP'Yİ ADRES GÖSTERECEK

Hükümet kurmak için Anayasa'da öngörülen süre 23 Ağustos'ta bitiyor. Bir saatlik MYK'da partiden koalisyon görüşmeleri için tam yetki alan Bahçeli'nin yarınki Davutoğlu buluşmasında yine CHP'yi adres göstermesi bekleniyor. Bahçeli, önceki gün yaptığı açıklamada da, “AK Parti ile CHP şanslarını bir kez daha denemeli" demişti.

TEHLİKELİ HESAP

MHP lideri Bahçeli, erken seçim ve koalisyona kapıları kaparak, AK Parti'ye yeniden CHP dayatmasında bulunuyor. Bahçeli'nin bir başka amacı ise Davutoğlu'nun hükümeti kurma görevini iade etmesini sağlamak. Eğer 45 günlük süre dolmadan Davutoğlu görevi iade ederse, görevin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na verilmesi için baskı oluşturulacak. Ankara'da kulislerde konuşulan bazı senaryolara göre Kılıçdaroğlu, güvenoyu çoğunluğuna bakmadan bir azınlık hükümeti kuracak. Devir teslim, hükümet programı, güvenoyu gibi süreçler kullanılarak muhalefetin zaman kazanması sağlanacak. Kış şartlarına denk geleceği için hem erken seçim kararı zorlaşacak hem de siyasette taşlar yerinden oynatılacak.

İHTİMALLER TEKE DÜŞTÜ

MHP'nin Meclis kararı ile alınacak seçime destek vermeyecek olması olası ihtimalleri de ortadan kaldırdı. 45 günlük süre 23 Ağustos'ta doluyor. Eğer bu süreçte hükümet kurulmazsa gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a odaklanacak. Anayasa'nın 116. maddesine göre Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesi kararı alabiliyor.

AYFER MALLI - NUR BANU ARAS/ YENİ ŞAFAK
 
Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:51

İLGİLİ HABERLER