Gündem
  • 28.11.2014 22:32

Bahçeli'nin Tunceli'de 90 dakikalık maçı

Başbakan'a tepki göstererek Tunceli'yi gitme kararı alan MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin ziyareti 90 dakika sürdü. Bahçeli, cemevi ve esnaf ziyaretlerini gerçekleştiremedi. Konvoyla birlikte Tunceli'ye gelen MHP'liler, "Tunceli ovası bozkurtların yuvası" sloganlarıyla şehirden ayrıldı.

Başbakan Davutoğlu'na tepki göstererek, ani bir kararla Tunceli'yi ziyaret etme kararı alan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ziyareti planlanandan kısa sürdü. Ankara'dan karayoluyla Perşembe akşamı Elazığ'a giden Bahçeli, beraberinde kalabalık bir araç konvoyuyla Tunceli'ye girdiğinde saatler, tam da daha önce basına duyurulan programına uygun olarak, sabah 10:50'yi gösteriyordu. Şehir merkezinde uzak bir noktada bulunan Valilik etrafında çok yoğun güvenlik önlemleri alınmış, özel harekatçılar çatıların tepelerine yerleştirilmişti. Valilik ile şehir merkezini birbirine bağlayan yolda polis eylem yapan gruba müdahale ediyordu.

Valilikte bozkurt işareti

Valilik girişinde polisin, "Burada siyasi işaret yapamazsınız" uyarısına rağmen, Ülkü Ocakları üyeleri bozkurt selamıyla karşıladı MHP Genel Başkanı'nı. Polise, "Bu 657'ye tabi bir derneğin resmi sembolü, siyasi işaret değil" yanıtını verdiler. Bahçeli, arabadan iner inmez polisin yoğun güvenlik önlemlerine rağmen o noktaya kadar ulaşabilen bir kadının, "Bahçeli bu topraklara gelemez" sözleriyle karşılaştı. Protestocu kadın polis tarafından hızla o noktadan uzaklaştırıldı.

Partililer bozkurt işareti yaparak Tunceli Valiliği tabelasının önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. MHP Lideri, Tunceli Valisi ile görüşürken Valilik, Hükümet Konağı ve Adalet Sarayı'nın ortak kullandığı bahçede, Bahçeli'nin açıklama yapması için hazırlıklar yapıldı. Atatürk heykelinin önüne kurulan kürsüye üç hilalli MHP bayrağı asıldı, bayrak indirilmesin diye alanda bulunan MHP'liler kürsünün başında nöbet tuttu. Görüşmeye giremeyen konvoydaki partililer ise bozkurt işareti yaparak Tunceli Valiliği tabelasının önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.

O sözleri tekrarladı

Ziyaretin en önemli noktalarından biri Bahçeli'nin açıklamasıydı, çünkü Tunceli'ye gelişi kadar merak edilen nokta Bahçeli'nin grup toplantısında Dersim olayları ile ilgili söylediği sözleri aynı şekilde tekrarlayıp tekrarlamayacağındaydı. Bahçeli, söylediğini yaptı. 1937-38'de yaşanan olayları isyan olarak tanımladı, "İsyana katılanlar da devrin baş teröristleridir" dedi. Tam bu sözleri söylediği dakikalarda, kürsünün hemen 15-20 metre arkasında protesto sesleri duyuldu. Adalet Sarayı'ndan çıkan bir grup avukata polis müdahale etti. Alanda toplanan MHP'liler de grubun üzerine yürüdü, ancak hem Bahçeli'nin "Sakin olun" sözleri hem de polisin müdahalesi ile iki grubun kavgası engellendi.

Bahçeli'nin iki buçuk saat planlanan ziyareti beklenenden erken bitti.

Ancak bu tek protesto değildi, Hükümet Konağı'ndan da Bahçeli'yi protesto sesleri yükseldi. Polis protestocuların binadan çıkmasına izin vermedi.

MHP lideri konuşmasını bitirdikten sonra arabasına, Valilik bahçesinde atılan "Ne mutlu Türk'üm diyene" ve "Tunceli ovası bozkurtların yuvası" sloganları eşliğinde bindi.

Bu konuşmanın ardından Bahçeli programında yer aldığı gibi Cuma namazını kılmak üzere Camii'ye geçti. Bu dakikalarda Cemevi ziyaretinin iptal edildiği öğrenildi. Sadece Cemevi ziyareti değil, Bahçeli'nin ziyaretine tepki göstererek kepenk indiren esnafa ziyaret de iptal edildi.

'Tunceli ovası bozkurtların yuvası'

Son iki programın iptal edilmesiyle zaten iki buçuk saat için yapılan ziyaret beklenenden erken sona erdi. Camii çıkışında gazetecilerin Tunceli ziyaretine ilişkin sorularını yanıtlamayan Bahçeli, bir buçuk saatin sonunda şehirden ayrıldı.

Bahçeli makam aracıyla şehirden ayrılırken tüm güvenlik önlemlerine rağmen aracın önüne zafer işareti yaparak atlayan bir eylemci polis tarafından gözaltına alındı, MHP liderinin yakın çevresinden bazı isimlerin de eylemciye müdahale etmeye çalıştığı görüldü. Konvoydaki araçların camlarını açarak bozkurt işareti yapmaya devam eden partililer ise polisin güvenlik endişesiyle yaptığı uyarılarla tam hız şehirden çıkarken, "Tunceli ovası bozkurtların yuvası" sloganları atmaya devam ettiler.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:00

İLGİLİ HABERLER