Gündem
  • 15.3.2017 21:42

Bakan Işık’tan S-400 füze anlaşması açıklaması

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Rusya ile gerçekleşen S-400 uzun menzilli hava sistemleri görüşmeleriyle ilgili, görüşmelerde bir ilerleme olduğunu ancak ’imza’ noktasında olunmadığını söyledi.

Bakan Işık, Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 uzun menzilli hava savunma sistemlerine yönelik görüşmeler konusunda" Görüşmelerde bir ilerleme var ancak bugün imza noktasında değiliz ama görüşmeler sürüyor." dedi.

Geçtiğimiz günlerde Moskova'yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede masaya yatırılan konulardan birinin S-400 hava savunma füzeleri olduğu belirtilmişti. Bugün ise Erdoğan ile Putin'in S-400 füze sistemi hakkında anlaşma yaptığı haberleri gündeme geldi. Bakan Işık, bu haber üzerine açıklama yaparak bir ilerleme olduğunu ancak ’imza’ noktasında olunmadığını söyledi.

S-400 FÜZE SİSTEMİ NEDİR?

S-400 hava savunma sistemi, orta menzile sahip ve S-300'den geliştirilen bir füze sistemidir. 1979'da S-300 füze sisteminin ortaya çıkmasından sonra Sovyetler Birliği'nde geliştirilme aşamasına başlansa da gelişim süreci Sovyetler Birliği'nin dağılması sebebiyle askıda kalmış ve uzun bir süreye yayılmıştır.

S-400 füze sisteminin en büyük özelliği ise S-300'e göre daha fazla hedefi aynı anda gerçek zamanlı takip edebilmesidir. Aynı zamanda gelişmiş elektronik karşı tedbirlere de sahip olan S-400 füze sistemi, barındırdığı radarlarla hayalet uçak olarak tabir edilen casus hedefleri takip edebilmektedir.

S-400 füze sistemine şimdiye kadar dünyada birçok ülke sahip olmak istese de Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan haricinde bir ülkeyle satış için anlaşılamamıştı.

(İHA)

Güncellenme Tarihi : 15.3.2017 22:22

İLGİLİ HABERLER