Gündem
  • 14.5.2014 02:02

Bakan Taner Yıldız kara haberi verdi

Enerji bakanı Taner Yıldız maden faciası ile ilgli belli aralıklarla açıklama yapıyor ve ölü ve yaralı sayısı hakkında bilgi veriyor. Bakanın yapmış olduğu 4. açıklamada ölü sayısı 201'e yükseldi yaralı sayısı ise 80...

 

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 05.00'da bir açıklama yaptı. Bakan Yıldız yaptığı 4'üncü açıklamada, ölü sayısını 201, yaralı sayısını da 80 olarak açıkladı.
80 yaralı arasında kurtarma çalışmaları için madene inip dumandan etkilenen kurtarma ekiplerinden de kişilerin bulunduğu belirtildi. Bakan Yıldız, "Bizim endişemizi daha da artıracak bir durumdur bu. Daha da zorlanacağımız bir durum olabiilir. Daha kritik bir döneme giriyoruz, daha kritik bir noktaya gidiyoruz. Çalışmalara ara verilmedi, ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor. Endişemiz ondan. Şu anda 430 kişi kurtarma çalışmasında bulunuyor. İhmal varsa hiçbir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi buna da kayıtsız kalmayız ama bu bu gecenin gündemi bu değil. Bu sabahın gündemi değil. Tek bir şeye fokuslandık, o arkadaşlarımız sağ olarak kurtarılması. İdari ve adli ne varsa zaten o yapılır. İşçiler çevre ilçelerden, özellikle Savaştepe'nin de bulunduğu yerlerden. Sayı endişe edeceğimiz bir noktaya doğru gidiyor. Şu andaki sayımız da çok fazla. Cenaze işlemlerinin de yapılması gerekiyor. Görev dağılımı yaptık. Yüreğimizde büyük bir acı dolarak bunları yapıyoruz. Herkesin bulunduğu ilçede köyde toprağa verilmesi daha doğru görünüyor" dedi.

ÖLÜ SAYISININ ARTMASINDAN ENDİŞE EDİYORUZ

Manisa'nın Soma ilçesinde kömür ocağında meydana gelen faciasının ardından bölgeye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 03.25'te yaptığı 3. açıklamada 166 kişinin yaşamını yitirdiği, 4'ü ağır 80 kişinin de yaralı olarak çıkarıldığını söyledi. Üçüncü kez basın mensuplarına bilgi veren Bakan Yıldız, ölü sayısının artmasından endişe duyduğunu belirterek, "Zaman geçtikçe aleyhimize işliyor" dedi.
Ocakta olay anında 787 kişinin bulunduğunu anlatan Bakan Yıldız, 363 kişinin kendi imkanlarıyla ve ekipler tarafından tahliye edildiğini, 400'den fazla kurtarma görevlisinin halen ocakta bulunanlara bir an önce ulaşmaya çalıştığını belirtti.

Tek düşüncelerinin gün ağarana kadar ocaktaki tüm işçilere ulaşmak olduğunu belirten Bakan Taner Yıldız, şunları söyledi:

"İçeride bulunan kardeşlerimiz var. Sabaha kadar çıkartmak durumundayız. Ama şunu belirtmek isterim ki herkes sınavını veriyor. Sosyal medyada kan arandığı anonsları yapılıyor. İnfial uyandırmaya çalışanlar var. Kesinlikle kan aramıyoruz. Bir belediye başkanı, resmi olmayan açıklamalar yapıyor. Biz şu anda bir can pazarıyla beraber uğraşıyoruz. Bir tanesi kalkıyor burasının bir yıllık maden olduğunu bahsediyor. Değerli arkadaşlar şu anda ciddi bir duruma karşı karşıyayız. Doğru ve şeffaf paylaşmak zorundayız. Burada hepimizin canı gidiyor. Buradan söylenen dışında bir rakama kesinlikle tevessül etmeyin. Zaman aleyhimize işliyor. Bu rakamların yükselmesinden endişe duyuyoruz. Gün ağarırken bu işleri bitirmemiz lazım. Acımızın sıkıntımızın artabileceği endişemizi söylemem lazım."

Bakan Yıldız, olayın nedeniyle ilgili sorular üzerine, 3 ayrı heyet soruşturma yapacağını belirterek, "Şu anda adli ve idari soruşturmalar bu gecenin gündemi değil. Gündemimizde tek şey var. 400'den daha fazla kurtarma ekibimizle sadece işçi arkadaşlarımızı kurtarmaya düşünüyoruz. Enerji Bakanı için en zor görevlerimden birini yapıyorum. Sıkıntımızın büyüyeceği endişesiyle bunu paylaşıyorum" dedi.

Ölen madencileri teşhisiyle ilgili olarak da Bakan Yıldız, grizu ve darbe olmadığını belirterek, "Yanık söz konusu değil. İşçi kardeşlerimiz karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle şehit oldular. Hastanelere ve belli morglara kaldırmış bulunuyoruz" diye konuştu.

Bakan Yıldız, kurtarma çalışmaları sürerken, ocakta bazı bölgelerde az miktarda, bazı bölgelerde ise yüksek miktarda karbonmonoksit gazının bulunduğunu, çalışmaların dikkatli sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

Olayın ardından madenin bulunduğu bölgeye çok sayıda ambulans gönderildi.

AFAD'dan yapılan açıklamada ölü sayısının 17'ye yükseldiği bildirildi. Açıklamada 11 işçinin yaralı olduğu, 8 işçinin madenden yara almadan çıkarıldığı, 200'ün üzerinde işçinin de madende mahsur kaldığı kaydedildi.

Şu ana kadar 50'a yakın kişinin Soma Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı bildirildi. Hastaneye sevk edilenler arasında arama kurtarma ekiplerinden bazı kişilerin de olduğu öğrenildi.

Ölümlerin karbonmonoksit ve karbondioksit zehirlenmesinden kaynaklandığı ifade edildi.

OKSİJEN POMPALANIYOR
Vardiya değişikliği sırasında yaşanan olayda mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Yangın nedeniyle madende elektriklerin kesilirken, müdahalede güçlük çekiliyor. Azalan oksijen seviyesini dengelemek için ocağa oksijen de pompalanıyor.

Gelen son bilgilere göre, mahsur kalan bazı işçilerin, madenden çıkarılmaya başlandığı bildirildi. Kurtarılan işçilerin madenin girişine yakın noktada bulunanlar olduğu da belirtildi.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA
Yangının gerçekleştiği Soma Kömür İşletmeleri AŞ'den bir açıklama geldi. Yangına anında müdahale edildiği belirtilen açıklamada, olayda hayatını kaybedenler olduğu belirtildi ancak sayı verilmedi.

Yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Manisa Soma'da bulunan kömür ocağımızda trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu elim bir kaza yaşanmıştır. Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir. Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır ama birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz."

 

 
 



 

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 05:11

İLGİLİ HABERLER