Gündem
  • 1.8.2015 23:50

Barzani PKK'yı kovdu

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin ofisi PKK'dan bölgesel yönetim topraklarını terk etmesini istedi. Ofisin yaptığı açıklamada "PKK, Türk jetlerinin operasyonlarından sivillerin zarar görmemesi için Irak Kürdistanından çekilmelidir. PKK, sivillerin kurban haline gelmemesi için savaşı Kürt bölgesinden uzak tutmalıdır. Savaşın devam etmesi en çok sivil halka zarar vermektedir. Son olarak taraflara barış sürecine dönüş çağrısında bulunuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada Türkiye de "Türkiye ordusuna ait savaş uçaklarının, Kandil yakınlarındaki Zargeli köyüne düzenlediği saldırıda sivil vatandaşlarımız şehit olmuş ve yaralanmıştır. Bu saldırıları kınıyor ve Türkiye'ye, sivil halka karşı saldırıların tekrarlanmaması çağrısında bulunuyoruz" ifadesiyle kınandı.

AFP'ye konuşan Iraklı Kürt yetkililer, Türk uçaklarının Zargeli köyüne Cuma yaptığı bombardımanda 6 kişinin öldüğünü, bunların bir kısmının sivil olduğunu söyledi. AP’ye konuşan PKK’lı Sedar Sitar da Türkiye’nin köye düzenlediği saldırıda en az 8 sivilin öldüğünü iddia etti. 

Dışişleri: İnceleme başlatıldı

Dışişleri Bakanlığı, Zargeli’de sivillerin öldürüldüğü yönündeki iddialar hakkında açıklama yaptı. Açıklamada hava harekâtları kapsamında sivil kayıplarının yaşanmaması için azami gayret ve özen gösterildiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

“PKK terör örgütünün lojistik ve koordinasyon amaçlarıyla  kullandığı Zergele kampına  yönelik gerçekleştirilen hava harekâtı sırasında PKK kayıplarının yanısıra sivil kayıplar da meydana geldiği  yönündeki haberler  üzüntüyle karşılanmış  ve haberlerde ileri sürülen iddialar hakkında inceleme ve araştırma başlatılmıştır.

Bahsekonu Zergele terörist kampında sivillerin bulunmadığı, ancak üst düzey PKK’lıların harekât sırasında orada mevcut oldukları bilinmektedir. Öte yandan terör örgütünün sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı da maalesef bir vakıadır.

Herhalûkarda gündeme gelen tüm iddialar en geniş biçimde araştırılacak, bu hususta temas halinde olduğumuz Irak Kürt Bölgesel Yönetimi makamlarıyla da ortak bir çalışma titizlikle yürütülecektir. Bu çalışmalarımız sonucunda elde edilecek bulgular kamuoyuyla en kısa zamanda paylaşılacaktır.”

15 kilometre anlaşması

Mesut Barzani'nin danışmanı Kifah Mahmud, yaptığı açıklamada "PKK'nın bölgede askeri unsurları olmasa, Türkiye sivil bölgeleri bombalamaz" dedi.

Mahmud ayrıca "Irak ve Türkiye hükümetleri arasında yapılmış, bir saldırı durumunda Türk güçlerinin Irak'a girmesine izin veren bir anlaşma var. Bu yüzden PKK buradan çıkmalı." dedi.

Saddam Hüseyin döneminde imzalanan ve hâlâ geçerli olan bu anlaşmaya göre, her iki ülkenin PKK saldırıları karşısında 15 km sınırı geçerek sıcak takip ve karşı saldırı yapma imkânı var.

PKK'nın Türkiye'de düzenlediği saldırılarla asker ve polislerin şehit olmasının ardından Türkiye, Kuzey Irak'ta PKK mevzilerini havadan ve karadan bombalıyor.

PKK Kerkük boru hattına saldırı düzenledi

PKK'nın silahlı gücü HPG'nin Perşembe günü Kürt bölgesinin petrolünü nakleden boru hattına Şırnak’ta sabotaj düzenledi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanlığı, Cizre'ye 5 kilometre mesafedeki Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına saldıran PKK'yı ‘sert bir şekilde kınadığını’ duyurdu.

Açıklamada IKBY hükümeti ve halkının, Irak yönetiminin göndermediği bütçe ve IŞİD’e karşı devam eden savaş nedeniyle büyük bir ekonomik kriz içinde olduğu vurgulandı.

"Patlatılan boru hattı, Kürdistan bölgesi halkının yegâne ve başlıca geçim kaynağıdır” diyen IKBY yönetimi, petrolün Peşmerge güçlerinin IŞİD’e karşı verdiği savaşta tek gelir kaynağı olduğunu ve bölgede barınan bir milyon 800 bin sığınmacının rızkının bu yolla temin edildiğini belirtti.

IKBY, “Bu saldırı, Kürdistan halkının yaşamına, Peşmerge güçlerinin direnişine, sığınmacıların rızkına karşı yapılmış bir sorumsuzluktur. Bu saldırının, Kürdistan bölgesinin ekonomisine ve Kürdistan halkının yaşamına darbe vurmaktan başka hiçbir anlamı yoktur. PKK bu eylemi nedeniyle, Kürdistan halkı ve tüm taraflarca kınanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önceki gün yaptığı açıklamada, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına Şırnak'ın Cizre ilçesine 5 kilometre mesafedeki bir noktada saldırı düzenlendiğini söylemişti.

Sinirlioğlu'nun Erbil ziyareti

Erbil’de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile Çarşamba günü bir araya gelen Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Perşembe günü de Irak'ın Süleymaniye kentinde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) politbüro üyeleri ile görüşmüştü.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyona katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Türkiye'nin koalisyona dahil olmasıyla DAEŞ'e (IŞİD) karşı yürütülen mücadele daha etkin olacak ve hedefine ulaşacaktır" dedi.

Türkiye'nin PKK'ya yönelik operasyonlarına da değinen Barzani, "Kürdistan bölgesi, savaşı ve çatışmayı uygun bir yöntem olarak görmüyor. Bu nedenle iki tarafı da barış sürecine dönmeye teşvik ediyor. Açılım ve siyasi süreçten istifade edilmelidir" diye konuştu.
Sinirlioğlu, PKK'ya yönelik operasyonlara ilişkin ise şunları ifade etti:

"Türkiye'deki ortam tüm tarafların siyaset yapması için açıktır. Bu siyaset, demokratik prensiplere uygun ve silah mantığından uzak olmalıdır. Bu ilke, barış sürecinin başarıya ulaşmasının şartıdır. Türkiye bu ilkelere bağlıdır."

Toplantıya, ​IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi ile Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam ve diğer yetkililer katıldı.

Kaynak: AFP, Reuters ve Al Jazeera

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:04

İLGİLİ HABERLER