Gündem
  • 23.10.2016 00:06

Başbakan açıkladı!.. Türkiye Musul'da olacak

Başbakan Binali Yıldırım, ortak canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlıyor. Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

MUSUL OPERASYONUNDA SON DURUM
Şehrin merkesinde DEAŞ unsurlarında temizlemek için yapılan operasyon devam ediyor. Henüz şehir merkezine gelinmediği için ciddi bir direniş sözkonusu değil. Üç koldan operasyon ilerleyecek. Harekat planına göre şehrin güneybatı tarafı açık bırakılıyor ki bu DEAŞ unsurları buradan kaçabilsin.

Bu arada DEAŞ dikkati çekmek için, Musul üzerindeki baskıyı azaltmak için harekat yaptı ve buna karşılık verildi.

TÜRKİYE MUSUL'DA HAVA OPERASYONLARINDA YER ALACAK
Koalisyon içerisinde kara ve hava unsurları olarak Türkiye var. Türkiye hava operasyonlarına katılacak. Kara operasyonlarında ise Peşmergeler yer alıyor. Başika kampında eğittimiz Ninova askerleri de yer alıyor. Amerika lojistik destek veriyor. ABD arka planda yer alıyor. Kara operasyonlarında ise aktif olarak yer almamızı gerektirecek bir durum şu anda söz konusu değil.

Bizim hassasiyetimiz şu, Başika'daki askeri varlığımıza yönelik Bağdat ileri geri açıklama yapıyor. Bugüne kadar herhangi bir sorun olmadığı halde açıklamalar yapması bizi rahatsız ediyor. 

İkinci önemli unsur Musul operasyonundan sonra demografik yapının değiştirileceği; 2 milyona yakın mültecinin Türkiye'ye geleceği yönünde endişemiz var. Buradan çıkacak mültecilerin Trükiye'ye doğru gelmesi demek. Mezhep savaşı riski de söz konusu.

TÜRKİYE MASADA YER ALACAK
Koasliyonda gerekli adımlar atılıyor. Daha sonra Suriye ve Irak'ta istikrarın sağlanması gerekiyor. Masada olma meselesine gelince, barış görüşmelerinde Türkiye'nin yer alacağı anlamına geliyor. Bu bölgede Türkiye'nin yer almadığı bir görüşme olması mümün değil. Bu bölgeyle alakası olmayan masada yer alacak Türkiye yer almayacak... Böyle bir durum söz konusu olamaz. Türkiye'nin geleceği ve güvenliği için Türkiye'nin ağırlığı burada olacak.

'ABD TERCİHİNİ YAPMAK ZORUNDA'
YPG-PYD eşittir PKK. Suriye'de, Irak'ta yaşanan Kürt ahalisi bizim kardeşimiz. Sanki biz PYD-YPG ile ilgili konuşunca 'Türkiye, Kürtleri istemiyor' diye bir algı oluşturuluyor. Bizim Kürtlerle sorunumuz yok. 

ABD şöyle düşünüyor, 'Ben DEAŞ'ı yok etmek için YPG ile işbirliği yapıp kendi askerimi riske atmayacağım.' Ben ABD'ye de söyledim, bir terör örgütünü başka bir terör örgütü ile yok etmek mümkün mü? Bu bir devlet politikası olamaz. Bu bir yanıltmadır.

ABD şu tercihi yapmak zorunda. Ya beraber hareket ettiği Türkiye'yi ya da üç beş terörirstin oluşturduğu bu grupları tercih edecek. 

YPG'ye verdikleri silahları PKK kullanıyor. ABD bizim dostumuz ise bize silah çeken terör gruplarına dolaylı yoldan destek olmuş olmuyor mu?

Güncellenme Tarihi : 23.10.2016 00:09

İLGİLİ HABERLER