Gündem
  • 13.11.2015 19:58

Başbakan Davutoğlu net konuştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Japon Nikkei gazetesine röportaj verdi. Sinan Tavşan ve Akihiro Sano imzalı haber, “Yeni Anayasa Uzlaşma Üzerine İnşa Edilmelidir” başlığı ile okuyucuya sunuldu. Davutoğlu, “Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var ancak siyasal ve sivil diyalog gerekiyor. Türk sivil toplumu ve tüm siyasal partiler, yeni anayasamızın geleceğine birlikte karar vermeli” dedi.
Gazete, dün açıklanan resmi sonuçlara dayanarak AK Parti’nin 1 Kasım’da gerçekleştirilen seçimlerde 59 sandalye artışıyla kazandığı 317 sandalye ile parlamentodaki çoğunluğu elde ettiğini bildirdi. Ancak anayasa değişikliği için gereken 330 sandalyeli beşte üç çoğunluğun yetmediğini bu nedenle muhalefetle işbirliği yapmaktan başka seçenek kalmadığı aktarıldı.
Gazete Davutoğlu’nun AK Parti’nin genel başkanı olduğunu ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partide asıl gücü elde ettiğini bildirdi. Gazete, 1980 askeri darbesinin ardından oluşturulan mevcut anayasada cumhurbaşkanının resmi görev üstlenirken, yönetimde asıl söz sahibinin başbakan olduğu ifadelerini kullandı. Gazete, Erdoğan ve Davutoğlu tarafından aranan anayasal reformların güçlü bir başkanlık oluşturacağını vurguladı.
Japon Nikkei gazetesi, Davutoğlu’nun “hükümeti oluşturduktan sonra yeni anayasayı görüşmek üzere muhalefet liderleri ile bir araya geleceği” cümlelerine yer verdi.

MEGA PROJELER
Davutoğlu’nun ekonomik ifadelerine de yer veren gazete Davutoğlu’nun, G20 Zirvesi kapsamında Türkiye’yi ziyaret edecek Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile altyapı geliştirme projelerini görüşeceğini kaydetti. Davutoğlu, “Üçüncü nükleer santrali gibi mega projelerde daha fazla Japon yatırımcı görmek istiyorum” dedi. Gazete Davutoğlu’nun Afşin-Elbistan kömür yakıtlı enerji santrali kompleksinin genişletildiğine de değinerek, Japon işbirliği kapsamında Çanakkale Boğazı’nın dünyanın en uzun asma köprülerinden biriyle bağlanacağını ifadelerine yer verdi.

SURİYELİ MÜLTECİLER
Gazete, Davutoğlu’nun “Türkiye, PKK ile mücadeleye devam ediyor ile mücadele etmeye devam edecek” cümlelerine yer verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun siyasi çözüm bulunması konusunda da iyi niyet gösterdiğini ifade eden gazete, “Gerekmesi halinde, gelecekte Kürt vatandaşlara daha fazla özgürlük ve demokratik haklar verilmesi için daha fazla reformlar yapılacak” ifadelerini okuyucuya sundu. Davutoğlu, “2 milyondan fazla mülteci omuzlarımıza yük koyarak Suriye’den Türkiye’ye geldi ” dedi.
Sığınmacı krizini en önemli insani sorun olarak tanımlayan Davutoğlu, bu konunun pazar günü başlayacak G20 Liderler Zirvesi gündeminde olacağını kaydetti. Davutoğlu, Türkiye’ye sığınmacılara sahip çıkışması karşılığında 3 milyar Euro yardımda bulunması kararına da değinerek, “Hala gündemde. Ancak bu sadece başlangıç noktasında” dedi. Davutoğlu açıklamalarını şu şekilde tamamladı: “Bizim için, asıl konu para değil. Bizim için asıl konu insani konudur” dedi.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:38

İLGİLİ HABERLER