Gündem
  • 15.8.2005 00:12

BAŞBAKAN ERDOĞAN : "CAMİYE İMAM ATAMAZSAK, MİHRAP KAPANIN ELİNDE KALIR"

DEVLET ARIK - SAFURE CANTÜRK
ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'demokratikleşme' vurgusu yaparak, demokrasiden geri dönüşün artık kesinlikle olmayacağını söyledi.

Erdoğan, "Bunda kararlıyız ve hızla devam ettireceğiz. Türkiye'de zaman zaman ortaya çıkan siyasi hastalıkları siyasi ahlaka dönüştürme mücadelesi veren bir iktidarız. Tüm sorunları demokratik yapı içinde çözeceğiz" mesajını verdi. Erdoğan, hükümetin terörle mücadele politikasını eleştiren muhalefete de sert tepki göstererek, "Kimse şehitlerin kanı üzerinden siyaset üretmeye çalışmasın. Teröre karşı çözümünüz varsa bize sunun, başımızın gözümüzün üstende yeri var" dedi.


14 Ağustos 2001 tarihinde siyaset arenasındaki yerini alan AK Parti, 4. yaşını Ankara Mogan Parkı'nda sade bir etkinlikle kutladı. Kutlama törenine gecikmeli olarak katılan Başbakan Erdoğan, demokratikleşme ve terör konusunda önemli mesajlar verdi. Konuşmasında sık sık demokrasiye vurgu yapan Erdoğan, Türkiye'nin her sorununu demokratik bir yapı içinde çözeceklerini söyledi. Aradan geçen 4 yılda halkın teveccühüne layık olmaya çalıştıklarını, halkın AK Parti'ye olan güvenini boşa çıkarmadıklarını, çıkarmayacaklarını kaydeden Erdoğan, milletle el ele gidişlerinin aydınlık yarınları da beraberinde getireceğini kaydetti.


4 yıl önce Türkiye'de güven ve istikrar ortamının bozulduğunu, siyasetin itibar kaybına uğradığını, siyasetin fetret dönemine girdiğini ifade eden Erdoğan, halkın taleplerine cevap vermek üzere AK Parti kadrosunun işbaşına geldiğini ve başlangıç ideallerinden sapmadan bugünlere geldiklerini bildirdi. Siyasetin daha önce Ankara'ya hapsolduğunu, Türkiye'nin de dışa kapanmış bir yapıda olduğunu belirten Erdoğan, "Biz Türkiye'nin önünü açtık. Ucuz siyaset devri bitti. Popülizmin kucağına düşmeden siyaset yaptık. Siyaset alanını genişlettik. Sen-ben kavgası, kısır çekişmelerle boşa vakit kaybetmedik. Siyasete yeni bir tarz ve üslup getirdik. Türkiye'de artık siyasete soyunanlar AK Parti'nin neden başarılı olduğunu anlamak zorundadır" diye konuştu.
AK Parti'nin düzey ve kalitenin simgesi haline geldiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, "Partimiz bir dünya markasıdır. Yaptığımız en önemli hizmetlerden birisi budur. Bunu halkın güveni ile başardık. Artık Avrupa'da, Amerika'da, Uzak Doğu'da doktora tezi olarak inceleniyor" dedi. "Bu iktidar benim, arkadaşlarımın iktidarı değil Türkiye'de milletin iktidarıdır" diyen Erdoğan, ilkeli siyaset anlayışı sayesinde bugüne kadar mahcup olmadıklarını vurguladı.

Erdoğan, "İdeolojilerin kalın duvarları arkasından konuşmadık. Kısır çekişmelerle vakit kaybetmedik. Halkın bize verdiği süreyi çok iyi kullandık. Boşa harcamadık, harcamayacağız" şeklinde konuştu.

DOKTORLARA 'DOĞU'YA GİDİN, HAYIR DUASI ALIN' ÇAĞRISI
Başbakan Erdoğan konuşmasında, hükümetin tarımdan eğitime, ulaşımdan sağlığa kadar birçok alanda gerçekleştirdiği icraatları kapsamlı olarak anlattı. Hükümetin her zaman çiftçinin yanında olduğunu ve çiftçiyi ezdirmediğini belirten Erdoğan, muhalefetin eleştirilerini, "Bizim bağcı ile işimiz yok. Bu millete üzüm yediren bağcının başımızın gözümüzün üstünde yeri var" sözleriyle cevapladı.


Eğitim alanında yeni dönemde tüm okulları bilgisayarla donatacaklarını ve bilgisayar laboratuvarları kuracaklarını anlatan Erdoğan, "Çemişkezek'te de Yüksekova'da da bilgisayarı olmayan okul kalmayacak. Hiçbir ayrım yok. Hani konuşuyorlar ya, 'Bunlar hep laf üretti' diye. Biz yapılanları konuşuyoruz" şeklinde konuştu.


Erdoğan, sağlık alanındaki icraatları anlatırken de bürokratlara ve siyasilere seslendi. Hastane kapılarına düşen vatandaşlara yokuş gösterilmemesini isteyen Erdoğan, "Lütfen vatandaşlarımıza yardımcı olun. Yarın aynı şey bizim de başımıza gelebilir. Biz de aynı şekilde mağdur olabiliriz" dedi. Erdoğan, doktor, ebe, hemşire ve sağlık personeline de çağrıda bulunarak, "Türkiye'nin her yeri vatandır. Sadece İstanbul, İzmir, Ankara ile olmaz. Kurayı çekin, neresi gelirse gidin. Bir hayır işi yapın. Hayır duası alın. Bir 'Allah razı olsun' neyle değişilir" diye konuştu.

KADROLAŞMA İDDİALARINA KIZDI
Erdoğan, hükümete yönelik kadrolaşma iddialarını da cevapladı. İktidara geldiklerinden bu yana daha önceki hükümetlerin çıkardığı yasaların dışına çıkmadıklarını belirten Erdoğan, üst düzey memurlar arasında rotasyon yaptıklarını söyledi. "Bunu yapmak en doğal hakkımız" diyen Erdoğan, başarılı olan bürokratlarla çalıştıklarını buna karşın başarısızları görevden aldıklarını bildirdi. Erdoğan, "Başarısız olanı değiştirmezseniz, siz de başarısız olursunuz. Sonra millet bu işin hesabını bizden başka kimseye sormayacak" şeklinde konuştu.


Diyanet'te kadrolaşmaya gidildiği yönündeki iddialara da sert bir dille cevap veren Erdoğan, şunları söyledi:
"Biz kadrolaşma yapmıyoruz. İmamı ölmüş, ayrılmış, başka mesleğe geçen, imamı olmayan boş camiler var. Bu camilere imam göndermeyip de ne yapacağız? Sen oraya kalkıp İlahiyat mezununu, İmam Hatip Lisesi'nde yetişmiş imamı göndermezsen o mihrap, kürsü kapanın elinde kalır. Öyle olursa buradan kalkıp 'şucular', 'bucular' çıktı dersiniz. Biz Diyanet'in tasarrufunda oraya boş olan kadroya imam ve müezzini hakkıyla gönderiyoruz. Sonra 'cenazeyi kim kıldıracak' sorusuna muhatap olursunuz."

"GELENEKSEL SAĞ VE SOL SİYASET ANLAYIŞI İHTİYACA CEVAP VERMİYOR"
Dünyanın yeni siyaset anlayışı arayışında olduğuna işaret eden Erdoğan, geleneksel sağ ve sol siyaset anlayışlarının artık ihtiyaçlara cevap veremediğini ifade etti. Erdoğan, en sıcak sloganların bile geçmişin sorunlarını yansıttığını dile getirdi. AK Parti olarak tüm sorunları 'demokratik yapı' içinde çözeceklerinin altını çizen Erdoğan, "Bunun için terör ayaklarımızın altındadır. Terörün dini, ırkı, vatanı, milleti yoktur. Teröre karşı ortak mücadele gerekmektedir. Teröre karşı uluslararası bir platform şarttır" çağrısını yaptı. Erdoğan, Türkiye'de bazı siyasi parti liderlerinin 'kan' üzerinden siyaset yaptığını ve rant elde etmeye çalıştığını söyleyerek, "Kimse şehitlerin kanı üzerinden siyaset üretmeye çalışmasın. Teröre karşı çözümleri varsa bunları bize sunsunlar, başımızın gözümüzün üstünde yeri var" dedi.


AK Parti'nin kırmızı çizgilerini de hatırlatan Erdoğan, etnik milliyetçilik, bölgesel milliyetçilik ve dinsel milliyetçilik yapmayacaklarını açıkladı. Farklı etnik gruplara saygı duyduklarını ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını üst kimlik, diğerlerini alt kimlik olarak tanımladıklarını ifade eden Erdoğan, bütün bölgelere de eşit mesafede olduklarını kaydetti. "Ege, Akdeniz neyse Güneydoğu ve Doğu da aynı medeniyet çizgisine ulaşacaktır" diyen Erdoğan, özellikle eğitim alanında ilk olarak bu iki bölgeyi ayağa kaldıracaklarını söyledi. Erdoğan, Müslüman olmanın sorumluluğuyla tüm dinlere de eşit mesafede olduklarını belirterek, "AK Parti zamanın ruhunu temsil ediyor. Bununla bütünleşelim. Sevelim, sevilelim. Barış her zaman bizim zenginliğimiz olsun" mesajını verdi.


Erdoğan, konuşmasının sonunda 'demokratikleşme' vurgusu yaparak, demokrasiden artık geri dönüşün olmayacağını vurguladı. Erdoğan, "Bunda kararlıyız ve hızla devam ettireceğiz. Türkiye'de zaman zaman ortaya çıkan siyasi hastalıkları siyasi ahlaka dönüştürme mücadelesi veren bir iktidarız. Tüm sorunları demokratik yapı içinde çözeceğiz" dedi. Erdoğan ayrıca, Cumhuriyet'in 100. yılında hedeflerinin Türkiye'yi yolsuzlukların, kirlenmenin ve ataletin olmadığı bir ülke haline getirmek olduğunu da sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:48

İLGİLİ HABERLER