Gündem
  • 26.7.2016 00:06

Başbakan Yıldırım açıkladı: Sivil anayasa için takvim başladı

Başbakan Yıldırım açıklamasından ilgili kısım şu şekilde

TAM BİR ANLAYIŞ BİRLİĞİ

Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde yapılan, siyasi parti genel başkanları olarak 15 Temmuz silahlı darbe girişimi konusunda tam bir anlayış birliği içinde olduğumuzu ifade etmek isterim. Ülkemizde sistemin tıkanmasına yol açan konularla ilgili değerlendirmelerimizi sayın Cumhurbaşkanı ile paylaştık. Yeni anayasa için birlikte çalışma hususunda da yine genel başkanlar olarak anlayış birliği olduğunu gördük.

Sistemin tıkanmasının doğurduğu olumsuz sonuçları ortadan kaldırmak için küçük ölçekli bir anayasa değişikliği mutabakatla yapılabilir. Ancak tamamen yeni anayasanın yine bütün partilerin katılımıyla hazırlanması konusunda da görüş birliği olduğunu gördük ve bu konuda süreci devam ettirme kararı almış bulunuyoruz.

UZLAŞILAN 60 MADDEYE DEVAM EDİLECEK

Kısa vadedeki adımlardan kastımız şudur, bütün partilerin hedefi yepyeni bir anayasa yapmak. Darbelerden kalan anayasadan ülkemizi kurtarmak, bugünün ihtiyaçlarını karşılayacak bir anayasa yapmak. Bu bütün partilerin taahhüdüdür. Ancak 59-60 madde uzlaşma sağlandı, devamı gelmedi. Buna devam edilmesi konusunda bir görüş birliği var. Ancak bunun dışında gerek yargıyla, gerek yargı birliğiyle ilgili daha küçük bir paketin yine anlayış birliği içerisinde çıkarılması için ortak bir zemin olduğu görülmüştür. Yeni anayasa süreci takvimi şu andan itibaren başlamıştır. HDP de bu çalışmaya pekala katılabilir, herhangi bir sınırlama yok.

Bunlar asker kılığında rütbesiz canilerdir, terörist grupların elemanlarıdır. TSK'nın kurumsal itibarıyla hiçbir alakaları yoktur. O yüzden eleştirilerimizde asla ve asla vatandaşlarımızdan beklentimiz odur ki teröristlerle, vatanımızı seven askerimizi polisimizi bir tutmayalım. Bu işe kalkışanların hepsi birbirini ihbar ediyor. Herkes kanun önüne çıkacak, hesabını verecek.

 

Güncellenme Tarihi : 26.7.2016 00:23

İLGİLİ HABERLER