Gündem
  • 16.10.2016 00:01

Başbakanlık'tan flaş Musul açıklaması

Başbakanlık kaynaklarında ABD'nin başlattığı Musul operasyonuyla ilgili açıklama geldi.

Başbakanlık kaynakları Suriye'de bu akşam yaşanan hareketlilikle ilgili olarak bilgi verdi. Ankara, "Büyük Musul operasyonu başlamadı. ABD topçusunun ateşi Musul kentine yönelik değil. Yığınağı arttırma ve çemberi daraltma adımı.' dedi.

Başbakanlık kaynaklarından yapılan açıklamada:"ABD'ye Şii güçleri Musul'a girerse yüzyıllık mezhep savaşlarının başlayacağını bildirdik. ABD uyarılarımızı ciddiye aldı. Operasyonda Şii güçleri yok.

ŞU AN İÇİN TÜRK GÜÇLERİ OPERASYONDA DEĞİL

Musul'a başlayan operasyonlarda şu an için Türk güçleri yer almıyor." denildi.

Şİİ BAYRAK SORUNU

Bu arada Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul kentini  kurtarma operasyonu için ortak hareket eden Ordu askerleri ve Peşmerge güçleri  arasında krize neden olan "Şii bayrak" sorununun çözüldüğü bildirildi. 

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi ve Kürdistan  Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Şahevan ABDullah, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, Irak ordusuna bağlı bazı birliklerin Musul'un güneyinde yer alan  Peşmerge cephelerine geçmek istediğini söyledi. Abdullah, Peşmerge güçlerinin, araçlardaki Şii mezhebini simgeleyen  bayraklardan dolayı bu askerlerin geçişine izin vermediğini anlattı. Irak ordusu ve Peşmergeler arasında krize neden bu olayla ilgili ikili  görüşmenin ardından uzlaşıya varıldığını aktaran Abdullah, "İlk önce Irak  askerleri bayrakları indirmemekte ısrar etti ancak daha sonra söz konusu  bayrakların araçlardan indirilmesiyle geçişlerine izin verildi." dedi

Abdullah, Musul'da çoğunlukla Sünnilerin yaşadığını hatırlattı. Herhangi bir mezhebi simgeleyen bayrakların bölgede hassasiyet ve  sıkıntıya yol açmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Abdullah,  "Peşmerge ve ordu güçleri arasında alınan karara göre bundan sonra sadece Irak  bayrağı cephelerde dalgalanacak." diye konuştu.    Erbil ve Bağdat arasından yapılan askeri anlaşma çerçevesinde, DEAŞ'ın  Musul'dan çıkarılması için kentin doğu ve kuzey bölgelerindeki Peşmerge  cephelerinin Irak ordusu tarafından kullanılmasına karar verilmişti. Söz konusu  cephelere sevkiyat yapan Irak ordusuna bağlı askeri birliklerin, zırhlı  araçlarında "Ya Ali ve Hüseyin" yazan bayrakları dalgalandırdıkları görülmüştü.

Güncellenme Tarihi : 16.10.2016 01:26

İLGİLİ HABERLER