Gündem
  • 23.10.2016 15:18

Başika DEAŞ'tan alındı

Irak'taki DEAŞ operasyonuna yönelik son dakikahaberleri gelmeye devam ediyor. Musul'un kurtarılması operasyonunun 7'nci gününde, Peşmerge güçleri kentin kuzeydoğusundaki Başikakasabasını DEAŞ'tan geri almak için harekete geçti. Başika kasabası yakınlarında Türk askerlerinin eğitim verdiği kamp da bulunuyor. Reuters, saat 14.10 sularında Peşmerge güçlerinin Başika'da kontrolü ele geçirdiğini açıkladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, kuzeydoğu bölgesinde yer alan Başika ve Naweran cephelerinde sabahın erken saatlerinde DEAŞ'ın elinde tuttuğu kasabaya doğru ilerlemeye başladı.

Reuters haber ajansı Peşmerge güçlerinin Başika'da kontrolü ele geçirdiğini açıkladı. Haberde, “Bölgedeki gazetecilere bilgi veren Peşmerge güçleri Başika’ya girdiklerini açıkladı, ancak gazetecilerin kasabaya girmesine izin verilmedi” ifadeleri kullanıldı.

Reuters ayrıca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’a ‘Kürtlerin Başika’yı özgürleştirmeyi başardığı’ bilgisini verdiğini kaydetti.

3 KÖY ALINDI

Başika kasabasına bağlı 3 köy Peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alındı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Genelkurmay Başkanı General Cemal Muhammed, "Musul'u kurtarma operasyonunun 7'nci gününde Peşmerge güçleri, Naweran ve Başika cephelerinde ilerlemeye devam ediyor." ifadelerini kullandı. Her iki cephede 3 köyün Peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alındığını aktaran Muhammed, "Güçlerimiz Naweran ve Başika cephelerindeki 3 köyü kontrol altına aldı ve diğer bir köyde de ilerliyor." dedi.

Peşmerge güçleri, her iki cephede yer alan Omer Kamçı, Faziliye ve Tırbize köylerine girdi ve Tizxirab da ise çatışmalar devam ediyor. 
IKBY'ye bağlı Özel Kuvvetler (Zeravani) Birlikleri'nin Musul'un kuzeydoğusunda yer alan Başika ve Naweran Cephesi'nde sonra aynı noktada birleşmeye yakın oldukları ifade edildi.

Operasyonun başladığı ilk saatlerde, DEAŞ'ın Omer Kamçı köyünde bomba yüklü araç ile saldırdığı ancak Peşmerge güçlerinin Milan olarak adlandırılan tanksavarlarla saldırıları püskürttü belirtildi.

İRAN PEŞMERGESİ DE KATILIYOR

Kadın ve erkek Peşmergeleriyle Naweran Cephesi'ne gelen İran'a muhalif Kürdistan Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yezdanpenah,  IKBY'li Peşmergeler'e destek vermek için çatışmalara katıldıklarını söyledi.Sabahın erken saatlerinde başlatılan operasyonla Musul kent merkezine 20 kilometre mesafede yer alan Başika kabasının DEAŞ'tan kurtarılması hedefleniyor.

Terör örgütü DEAŞ, iki buçuk yıldan uzun bir süredir, çoğunlukla Hristiyan ve Ezidilerin yaşadığı söz konusu kasabayı elinde tutuyor.

TÜRK ASKERLERİ DE O BÖLGEDE

Tamamı Musullu savaşçılardan meydana gelen "Ninova Muhafızlarını" eğitmek için geçen yıldan beri Türk askerleri Başika bölgesinde konuşlanmış durumda. Çatışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı bölge ve kamp arasında sadece birkaç kilometre mesafe var.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 17 Ekim tarihinde Musul'u kurtarma operasyonun güney, doğu ve kuzey bölgelerinden başladığını duyurmuştu.

 

 
 
 
 

 

Güncellenme Tarihi : 23.10.2016 15:24

İLGİLİ HABERLER